23948sdkhjf

Roslagsbanans nya sträcka utreds

Sweco har fått i uppdrag att ta fram en järnvägsplan för Roslagsbanan. 

Roslagsbanans utbyggnad har pågått under en lång tid – bland annat har dubbelspår, ny station och depå byggts under årens lopp. Planen är också att dra Roslagsbanan ända in till T-centralen, jämfört med dagens slutstation Östra stationen.

Nu har Sweco fått i uppdrag att utreda den nya sträckan in till city, samt att göra en konsekvensbeskrivning av miljön och sociala värden.  

– Detta projekt är en viktig investering i hållbarhet och samhällsnytta, som vi ser fram emot att bidra till. Genom att förbättra tillgängligheten och minska restiderna, kommer vi att se positiva effekter på både miljön och människors vardagsliv. Det är en nyckel för regionens kollektivtrafik och stadsplanering, säger Fredrik Wallner, divisionschef Transport Infrastructure Sweco, i en kommentar.

Sweco skriver att Roslagsbanans nya sträcka blir omkring fyra kilometer lång och i planerna ingår också två nya stationer vid Odenplan respektive T-centralen. Ordervärdet för att bland annat ta fram järnvägsplanen ligger på 20 miljoner kronor och Swecos arbete kommer att pågå fram till 2026.

I slutet av förra året började de nya tågen på Roslagsbanan rulla. Tågen är av modell x15P och har tillverkats av Stadler i Schweiz.

Läs mer om de nya fordonen från när RT-Forum var med på premiärturen 2022. 

Roslagsbanan rullar mot framtiden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093