23948sdkhjf

Tyskland drabbas av nya strejker på järnväg och i luften

Både flygplatsanställda och lokförare i Tyskland strejkar på torsdagen. 

Strejkande arbetare lämnade Tysklands tågstationer och flygplatser i tysthet på torsdagen, medan miljontals människors resplaner förblir i limbo.

Stora delar av Tysklands fjärr- och regionala tågnät står stilla eftersom lokförarna inledde en 35-timmarsstrejk över lönen under natten till torsdagen.

Tågstrejken sammanfaller med starten av en tvådagarsstrejk av Lufthansas flygplatspersonal. Strejken innebär att det tyska flygbolaget kommer att genomföra mellan 10 och 20 procent av de planerade flygningarna.

Det statligt ägda järnvägsföretaget Deutsche Bahn varnar för att tågstrejken kommer att få en ”utbredd påverkan” på dess verksamhet. Bara en femtedel av fjärrtågen kommer att gå på torsdag och fredag, något som kommer att påverka miljoner resenärer, enligt AP.

En strejk bland de anställda inom fraktsektorn inleddes också på onsdagskvällen.

Strejken är den femte i den månadslånga striden om lön mellan det tyska lokförarförbundet, GDL, och Deutsche Bahn.

Facket avbröt den senaste förhandlingsrundan förra torsdagen efter fyra veckors möten med externa medlare bakom lyckta dörrar.

Den primära stridspunkten i förhandlingarna är GDL:s krav på en minskning av antalet veckoarbetstider från 35 till 38 utan löneförändringar.

Kontraktsförhandlingar, som samtidigt har kollapsat, har gjort att Tyskland drabbats av strejker i månader. De har påverkat allt från lokala bussar, spårvagnar och tunnelbanor till höghastighetståg och landets största flygplatser.

På Lufthansa företräder facket Verdi omkring 25 000 flygplatsanställda som kräver en löneförhöjning på 12,5 procent.

På torsdag morgon och förmiddag ställs flyg från Köpenhamn in till både München, Hamburg och Frankfurt in.

Stor tågstrejk i Tyskland

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.376