23948sdkhjf

Klart: Då införs miljözon klass 3 i delar av City

I höstas aviserade Miljöpartiet i Stockholm att miljözon klass 3 ska införas i delar av Stockholms innerstad. Nu har kommunfullmäktige klubbat beslutet. 

I slutet av året införs miljözon klass 3 i ett område i City, närmare bestämt det område som ramas in av Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen. Det står klart sedan kommunfullmäktige i Stockholms stad klubbade igenom beslutet på måndagskvällen. 

Införandet av miljözonen, som endast tillåter elfordon, gasfordon och bränslecellsfordon, har väckt kritik från branschen. När de kommer till gasfordonen måste de uppfylla utsläppskrav Euro VI.

Fakta om miljözon klass 3

De fordon som får färdas i miljözon klass 3 är

• lätta och tunga elfordon

• lätta och tunga bränslecellsfordon

• lätta och tunga gasfordon som uppfyller utsläppskraven för Euro 6

Källa: Transportföretagen

– Processen kring införandet av miljözon klass 3 har präglats av bristande lyhördhet. Och trots att beslutet fattades igår har Stockholms stad redan inlett en utredning avseende en utvidgning av den kommande miljözonen, som kommer att vara slutförd innan den första utsträckningen av zonen ens trätt ikraft, säger Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag, i en kommentar och fortsätter:

– Sveriges Bussföretag anser att den planerade utvidgningen bör skjutas upp, och att en utvärdering av den nu beslutade miljözonen ska genomföras först. Då kan vi säkerställa att Stockholmarna och våra besökare kan fortsätta att resa grönt och kollektivt med buss till vår huvudstad.

Miljözon klass 3: Analys listar konsekvenser kopplat till zonen

Miljözonen kommer att omfatta 20 kvarter, och enligt det politiska styret kommer zonen att utökas i en till etapp.

Läs mer om planer på miljözon klass 3 på andra platser:

Göteborgs planer på miljözon 3: ”Måste finnas en flexibilitet”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.13