23948sdkhjf

Keolis fick rätt i domstol

Avgjort! Keolis får rätt i Arbetsdomstolen mot fackförbundet Kommunal.

Tillräckligt många bussar följde inte med när Keolis tog över trafiken inom region Uppsala från Nobina 2022. Arbetsdomstolen väljer därför att gå på Keolis linje och dömer till företagets fördel i den stämning som rör 26 anställda som fick en provanställning för Keolis. Tidigare hade de 26 haft en tillsvidareanställning för Nobina. 

Kommunal menade att det var att likställa med ett avsked och yrkade att det rörde sig om en övergång av verksamhet. Trafiken är densamma som före och efter övertagande och Keolis tog över en majoritet av de bussar de kunde ta över från Nobina med hänsyn till de tekniska och miljömässiga kraven i upphandlingen. 

Keolis å sin sida menade att det inte var kraven i upphandlingen som var orsaken till att Keolis inte tog över fler bussar, utan att det fanns ekonomiska och verksamhetsmässiga skäl till detta.

Enligt Arbetsdomstolens dom saknas stöd i utredningen för att det var de tekniska och miljömässiga kraven i upphandlingen som gjorde att Keolis inte tog över en betydande del av bussarna. 

Arbetsdomstolen anser då att man inte behöver gå vidare i sin prövning och bedöma andra omständigheter som att merparten av bussförarna togs över och att verksamheten fortsatte utan avbrott. Det har därmed inte varit en fråga om en övergång av verksamhet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063