23948sdkhjf

Nya lagen inget för glesbygd

Kollektivtrafiken i Dalarna förändras drastiskt genom den nya kollektivtrafiklagen som träder i kraft 2012. Region Dalarnas direktion tror att glesbygdstrafiken kommer att läggas ner.
Region Dalarnas direktion har tagit fram ett nytt måldokument för kollektivtrafikens verksamhet under den nya kommande kollektivtrafiklagen. Av dokumentet framgår bland annat att resurserna ska satsas där de gör mest nytta, något som sannolikt innebär att glesbygdslinjer läggs ned.

– Vi kan inte köra hur många tomma bussar som helst, säger Håkan Jansson , ansvarig för kollektivtrafikfrågor hos Region Dalarna.

1 januari 2012 börjar träder den nya lagstiftningen i kraft inom kollektivtrafikområdet. Bland annat ska det finnas en kollektivtrafikmyndighet i varje län. Kollektivtrafiken kommer också att konkurrensutsättas på ett annat sätt än i dag och för att möta den nya verkligheten har Region Dalarna beslutat att målbilden Vi ska... blir ledstjärnan för verksamheten i framtiden.

– Nio enkla mål som är anpassade till Dalarnas karaktär, säger Håkan Jansson.

Vi ska... innehåller alltså nio olika punkter och en av dessa formuleras så här: Vi ska knyta samman områden och koncentrera resurser och åtgärder till de stråk där kollektivtrafiken kan ge störst nytta . Vilket i klartext betyder att kollektivtrafiken kommer att minska i områden där få reser, enligt Region Dalarnas tolkning.

– De nya målen utgår från verkligheten och i områden där det är dåligt underlag blir det sämre service i framtiden, säger Håkan Jansson.

Att köra tomma bussar på landsbygden samtidigt som det är ståplats i fordon i tätorterna är en modell som inte håller samhällsekonomiskt.

– Jag tycker man kan se det som ett samhällskontrakt där det allmänna ställt upp med en service i 30 år, ett kontrakt där medborgarna inte fyllt upp sin del eftersom de inte åker kollektivt. Det kostar alldeles för mycket pengar att upprätthålla kontraktet, säger Håkan Jansson.

Hur många måste åka i en buss för att det ska vara ekonomiskt försvarbart?
– Minimum åtta personer per tur, säger Håkan Jansson och konstaterar att Dalarna är ett stort län med väldigt varierande förutsättningar:

– I Älvdalen bor det 1 person per kvadratkilometer och i Borlänge handlar det 82 personer på samma yta.

Håkan Jansson säger att glesbefolkade områden istället kan få anropsstyrd trafik, en buss kommer när det finns resande. En annan punkt i dokumentet som kan skapa debatt är den om att stödja tillväxten i upplevelse- och besöksnäringen genom att utveckla kollektiva resor till och från större besöksmål .

Grundsyftet med kollektivtrafiken är att den i första hand ska komma länsinvånarna till del, pengarna ska satsas på studie- och arbetspendling. Men dokumentet anger alltså att en ökad satsning på turisttrafik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078