23948sdkhjf

Hälsingegårdar kan bli världsarv

Nu lämnas en ny nominering av Hälsingegårdarna in till UNESCO under namnet Decorated Farmhouses of Hälsingland. Temat för nomineringen är de målade interiörerna från perioden 1800-1870.
Sammanlagt sju Hälsingegårdar har nu nominerats till Unescos världsarvslista.

Tillsammans är de sju gårdarna ett lysande exempel på hur fria och självägande bönder inom en liten region i Nordeuropa använde en del av sitt ekonomiska överskott för att bygga stora och påkostade bostadshus och skapa rika och genomarbetade miljöer särskilt för fester.

– Nu lämnar vi in vår nya världsarvsnominering av hälsingegårdarna till Unesco, berättar länsråd Anna-Lena Österborg . Nomineringen har varit ett verkligt lagarbete, där flera medarbetare inom Länsstyrelsen, Region Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg varit engagerade.

– Vi har också haft ett väldigt bra samarbete med gårdsägarna. Det är ett stort och betydelsefullt arbete, inte bara för länet utan för Sverige. Nu får vi chansen att visa resten av världen det fantastiska kulturarv som finns i Hälsingland – och i ett globalt sammanhang lyfta fram värdet av dessa påkostade bostadshus med sina vackert målade interiörer för fest.

Nomineringen beskriver en särpräglad inredningskultur, där hälsingebönderna inredde fler rum för fester än andra bönder i Europa.

I Hälsingland var det till exempel vanligt att bygga speciella hus för fester och kalas.

Rummen inreddes av målare från Hälsingland och Dalarna som använde hela sin repertoar av schablonmåleri, marmorering, stänkmålning och frihandsmåleri för att markera rummens olika användning och deras roll i festfirandet.

I nomineringen beskrivs också rumsinredningarnas sociala funktion, kopplad till traditionerna vid bröllop och andra fester.

De nominerade interiörerna är utförda under perioden 1800-1870, då både festsederna och rumsinredningarna i Hälsingland nådde sin rikaste utveckling. De representerar olika måleritraditioner och inredningsideal.

– Nomineringen stärker kvaliteten och äktheten i vår region. Ett världsarv kommer att ha stort värde för besöksnäringen i Gävleborg och turismen har en betydande tillväxtpotential i vårt län. Det kommer att märkas när vi nu startar upp turistprojektet i regionen, säger regiondirektör Mats Törnquist vid Region Gävleborg.

De sju gårdar som ingår i nomineringen är Kristofers i Stene (Järvsö), Gästgivars i Vallsta (Arbrå), Pallars i Långhed (Alfta), Jon-Lars i Långhed (Alfta), Fågelsjö gammelgård (Los), Bommars i Letsbo (Ljusdal) samt Erik-Anders i Asta (Söderhamn).

– Det känns skönt att vi är i mål med en bra världsarvsnominering. Genom Hälsingegårdarna bidrar vi med en världsunik kulturmiljö, säger Björn Mårtensson , styrelseordförande i Projekt Hälsingegårdar.

Nu vidtar en beslutsprocess som kommer att pågå till sommaren 2012 då beslut meddelas huruvida Hälsingegårdarna blir ett av världsarven på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med Egyptens pyramider, Frihetsgudinna i New York, Falu koppargruva och många andra.

Världsarvslistan består av: 704 kulturella världsarv, 180 naturvärldsarv, och 27 blandade världsarv i 151 stater.

Unescos konvention om skydd för världens natur- och kulturarv kom till 1972. 187 stater har hittills ratificerat konventionen.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062