23948sdkhjf

Scandic köper Restels

Scandic förvärvar Restels hotellportfölj och blir ledande hotelloperatör i Finland - Om köpet godkänns blir det en affär i miljardklassen.

Scandic Hotels Group har tecknat avtal om förvärv av finska Restels hotellverksamhet. Förvärvet innebär att Scandic förstärker sin position som Nordens ledande hotellkedja och blir den största hotelloperatören på den finska marknaden.  Affären är villkorad av godkännande från relevanta myndigheter. Om den blir av så handlar det om en affär på 1,1 miljarder kronor.

Scandic har idag 230 hotell i drift och under utveckling, varav 28 i Finland. Restels portfölj innefattar 43 hotell i Finland och Scandic blir i och med affären rikstäckande på den finska marknaden.

– Detta förvärv är ett stort steg framåt för Scandic Hotels och det ger oss ett starkt nätverk på den finska marknaden. Vi ser fram emot att driva och utveckla dessa hotell under Scandic-varumärket framöver och vi välkomnar alla Restels medarbetare och kunder till Scandic, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef på Scandic.

Restels portfölj består för närvarande av cirka 7 600 hotellrum fördelade på 43 hotell med långa hyresavtal, varav sju drivs genom franchiseavtal med Intercontinental Hotels Group. Merparten av hotellen drivs under varumärket Cumulus, och dessa kommer över tid att konverteras till Scandic. Säljaren kommer att kvarstå som hyresvärd till fyra av hotellen.

– Med Scandic har vi hittat en mycket bra partner. Vår hotellportfölj hamnar i säkra händer och blir en del av Scandics starka varumärke samt får tillgång till deras distributionskapacitet och stora kundbas i Norden, säger Mikael Backman, vd på Restel.

– Våra hotellportföljer kompletterar varandra mycket väl. Affären ger oss närvaro på 15 nya orter i Finland samtidigt som vi får en större exponering mot det växande fritidssegmentet, säger Aki Käyhkö, vd för Scandic Hotels Finland.

Ekonomiska detaljer om affären

Köpeskillingen uppgår till 114,5 miljoner euro (motsvarande 1,1 miljarder kronor) på kassa- och skuldfri basis, och erläggs kontant. På proforma-basis, om förvärvet hade skett 1 januari 2016, hade den förvärvade verksamheten under 2016 bidragit med en nettoomsättning på 203,4 miljoner euro och justerat EBITDA på 13,7 miljoner euro[1]. Affären förväntas stänga i slutet av Q4 2017, förutsatt godkännande av relevanta myndigheter samt andra villkor sedvanliga för den här typen av transaktion. I händelse av ett ofördelaktigt utfall av nödvändiga myndighetsgodkännanden har Scandic rätt att avbryta transaktionen mot erläggande av en så kallad termination fee om 5 miljoner euro till säljaren.

Scandic ser goda möjligheter till omsättningsökning och marginalförbättring i den förvärvade hotellportföljen under de kommande åren. Det finns potential att öka intäkterna genom omprofileringen till Scandic samt ett stärkt kunderbjudande på den finska marknaden. Därutöver förväntas kostnaderna minska genom samordning av administration och inköp. Sammantaget bedömer Scandic att den förvärvade verksamheten över tid har potential att generera en justerad EBITDA marginal över gruppens långsiktiga finansiella mål på 11procent.

Scandics nettoskuld/justerat EBITDA ökar från 1.8x till 2.4x efter proformajusteringar, baserat på ett förvärvsdatum för nettoskulden per 31 december 2016, och baserat på förvärvsdatum per 1 januari för justerat EBITDA[2]. Detta är väl i linje med målsättningen att över tid ha en skuldsättning på 2-3x justerat EBITDA. Totala integrations- och transaktionskostnader beräknas uppgå till ca 25 miljoner euro, och till följd av dessa förväntas affären initialt att påverka Scandics vinst per aktie negativt.

Den förväntade capexnivån i den förvärvade portföljen uppskattas till omkring 5 procent av omsättningen under de kommande åren. Därutöver planerar Scandic att investera ytterligare cirka 10 miljoner i renovering under 2018.

I proforma-beräkningen har hyreskontrakten för fastigheterna antagits vara operationell leasing. En preliminär bedömning indikerar dock att vissa avtal kan komma att redovisas som finansiell leasing. Detta skulle preliminärt öka EBITDA med cirka 125 miljoner euro och finansiella leasingskulder med cirka 1,800 miljoner euro. Det skulle inte påverka kassaflödet och ha en mycket begränsad effekt på eget kapital och vinst per aktie.

Fotnot. Euro-kursen är här satt till 9,7 kr.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094