23948sdkhjf

NCC får förtroendet i fortsatt linbaneplanering

Göteborgs stad väljer NCC för att, tillsammans med trafikkontoret i Göteborg, säkerställa att linbanebygget kan genomföras.
Två företag lämnade in anbud till Göteborgs stad för att tillsammans med trafikkontoret i staden arbeta med bland annat förberedande utrednings-, projekterings- och kalkylarbete för den linbana som planeras byggas över Göta älv.

Genom trafikkontoret valde kommunen därefter NCC, efter att man vägt samman flera kvalitetsparametrar, tillsammans med det arvode NCC föreslog.

Nu kommer därmed NCC, som har italienska linbanebyggaren Leitner som underleverantör, vara med i planeringen för att säkerställa att bygget är genomförbart samt dessutom ta fram en riktkostnad.

– Vi behöver ta in den här kompetensen i projektet redan nu, eftersom det ju inte har byggts någon stadslinbana i Sverige tidigare och vi inte själva har allt detta kunnande, säger Susanne Hultgren, avdelningschef för investering och exploatering på trafikkontoret i Göteborgs stad, i ett pressmeddelande.

Samtidigt innehåller det avtal som träffats även en option för kommunen att anlita NCC för både efterföljande detaljprojektering samt själva uppförandet av linbanan.

Leitner Ropeways, den underleverantör som NCC valt till projektet, bygger både skidliftar och linbanor. Man har tidigare bland annat byggt en stadslinbana i italienska staden Bolzano, som likt den planerade i Göteborg är en del av kollektivtrafiken.

Det har ännu inte fattats ett beslut om att linbanan kommer att byggas, vilket väntas fattas av kommunfullmäktige 2019. Tidigare har kommunstyrelsen fattat beslutet om att linbanan max får kosta 1,1 miljarder kronor, med målet om att stå färdigt till stadens 400-årsjubileum år 2021.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094