23948sdkhjf

Halland: 177 bussförare fattas

Fram till 2020 kommer bussbranschen i Halland att behöva anställa 177 bussförare samtidigt som 27 procent av bussföretagen i länet har svårt att hitta förare.

Enligt Transportföretagens nya rapport ”Tempen på bussbranschen 2018” som län för län går igenom situationen för bussbranschen när det gäller behovet av förare, behövs 177 nya bussförare i Halland. Att bristen beräknas bli stor har varit känt länge men inte hur det ser ut länsvis – och totalt ser det ut att behövas långt fler bussförare än vad branschen tidigare beräknat.

I Hallands län behövs alltså 177 bussförare fram till 2020 samtidigt som 27 procent av företagen i Halland har svårt att hitta personal, där samtliga uppger att det är på grund av svårigheter att hitta sökande med rätt utbildning.

Kvalitet driver rekrytering. En förutsättning för att vi ska lyckas utbilda fler bussförare är en kontinuerlig dialog mellan det offentliga och branschen så att relevanta och utbildningar av god kvalitet kan skapas, inom såväl gymnasieskolan som vuxenutbildningen. Och till detta behövs offentliga resurser till personer på regional nivå som leder, driver och utvecklar samverkan mellan politiska beslutsfattare, utbildningsarrangörer och branschen, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Caj Luoma har skrivit en debattartikel om läget i SvD tillsammans med Transportföretagens vd Mattias Dahl, här finns ett referat av debattartikeln!

För stora delar av landet är den huvudsakliga anledningen bakom förarbristen pensionsavgångarna. I Hallands län är 28 procent av de anställda över 60 år och 65 personer kommer att gå pension mellan 2018 och 2020. Därutöver är det för få personer i dag som har rätt körkortsbehörighet. Transportföretagen föreslår därför möjlighet att utöka det nya CSN-lånet till körkort för arbetssökande till att även omfatta C- och D-körkort, det vill säga körkort för buss och lastbil.

Genom att utöka behörigheterna samt vidga gruppen sökande till att även omfatta personer som studerar på vuxenutbildning eller går i gymnasiet kan vi få fler behöriga bussförare. Det gynnar dessutom hela arbetsmarknaden eftersom det finns ett tydligt samband mellan jobb och körkort, säger Caj Luoma. 

RT-Forum kommer att publicera situationen i alla svenska län och regioner fortlöpande. 

FAKTA/rapporten ”Tempen på bussbranschen 2018 – Hallands län”

  • Bussföretagen i Hallands län behöver anställa 177 bussförare mellan 2018 och 2020.

  • Bussföretagen i Hallands län behöver också anställa 17 bussmekaniker mellan 2018 och 2020.

  • 27 procent av företagen i Hallands län har haft svårt att rekrytera bussförare under det senaste året. 100 procent av dem uppger att det är svårt att hitta personal med rätt yrkesutbildning.

  • Det råder brist på kvinnor i bussbranschen. 17 procent av de anställda bussförarna i Hallands län är kvinnor, vilket är högre än riksgenomsnittet på 14 procent.

  • 28 procent av bussförarna i Hallands län är över 60 år.

  • I Hallands län förväntas 28 bussförare gå i pension under 2018 och 37 bussförare 2019–2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156