23948sdkhjf

Jönköping: 157 bussförare fattas

Fram till 2020 kommer bussbranschen i Jönköpings län att behöva anställa 157 bussförare samtidigt som 31 procent av bussföretagen i länet har svårt att hitta förare.

Enligt Transportföretagens nya rapport ”Tempen på bussbranschen 2018” som län för län går igenom situationen för bussbranschen när det gäller behovet av förare. I Jönköpings län behövs 157 nya bussförare till år 2020.

Att bristen beräknas bli stor har varit känt länge men inte hur det ser ut länsvis – och totalt ser det ut att behövas långt fler bussförare än vad branschen tidigare beräknat.

Kvalitet driver rekrytering. En förutsättning för att vi ska lyckas utbilda fler bussförare är en kontinuerlig dialog mellan det offentliga och branschen så att relevanta och utbildningar av god kvalitet kan skapas, inom såväl gymnasieskolan som vuxenutbildningen. Och till detta behövs offentliga resurser till personer på regional nivå som leder, driver och utvecklar samverkan mellan politiska beslutsfattare, utbildningsarrangörer och branschen, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Caj Luoma har skrivit en debattartikel om läget i SvD tillsammans med Transportföretagens vd Mattias Dahl, här finns ett referat av debattartikeln!

För stora delar av landet är den huvudsakliga anledningen bakom förarbristen pensionsavgångarna. I Jönköpings län är 28 procent av de anställda över 60 år och 85 personer kommer att gå pension mellan 2018 och 2020. Därutöver är det för få personer i dag som har rätt körkortsbehörighet. Transportföretagen föreslår därför möjlighet att utöka det nya CSN-lånet till körkort för arbetssökande till att även omfatta C- och D-körkort, det vill säga körkort för buss och lastbil.

Genom att utöka behörigheterna samt vidga gruppen sökande till att även omfatta personer som studerar på vuxenutbildning eller går i gymnasiet kan vi få fler behöriga bussförare. Det gynnar dessutom hela arbetsmarknaden eftersom det finns ett tydligt samband mellan jobb och körkort, säger Caj Luoma. 

Fakta om rapporten ”Tempen på bussbranschen 2018 – Jönköpings län”

  • Bussföretagen i Jönköpings län behöver anställa 157 bussförare mellan 2018 och 2020.

  • Bussföretagen i Jönköpings län behöver också anställa 8 mekaniker samt 7 trafikledare mellan 2018 och 2020.

  • 31 procent av företagen i Jönköpings län har haft svårt att rekrytera bussförare under det senaste året. 80 procent av dem uppger att det är svårt att hitta personal med rätt yrkesutbildning.

  • Det råder brist på kvinnor i bussbranschen. 7 procent av de anställda bussförarna i Jönköpings län är kvinnor, vilket är under riksgenomsnittet som ligger på 14 procent.  

  • 28 procent av bussförarna i Jönköpings län är över 60 år.

  • I Jönköpings län förväntas 23 bussförare gå i pension under 2018 och 62 bussförare 2019–2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078