23948sdkhjf

Trerätters och surf för bussresenärerna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Volvo Bussar har undersökt vad bussresenärerna helst vill ha – fin mat och wifi stod högt i kurs samtidigt som 66 procent använde säkerhetsbälte.

Volvo Bussar har som bekant på nytt givit sig in i turistbussbranschen med två helt nya turistbussar, läs om dem HÄR och priset på IAA här!

Och nu har fordonstillverkaren lämpligt nog också tagit reda på vad dagens turistbussresenärer vill ha och resultatet blev en aning överraskande: Några önskar sig en trerätters middag, andra vill surfa, umgås eller bara koppla av. Nära hälften är intresserade av säkerhet och hela två tredjedelar uppger att de använder säkerhetsbältet på bussresan. Det visar busstillverkarens stora passagerarundersökning som genomförts i sex europeiska länder.

Totalt har 6 000 personer som rest med turistbuss eller långfärdsbuss i Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Sverige intervjuats för att ge sin syn på vad som krävs för att resan ska bli en positiv upplevelse.

Tillsammans med våra kunder strävar vi hela tiden efter att göra bussresandet så attraktivt och konkurrenskraftigt som möjligt. I det arbetet är förstås resenärernas synpunkter oerhört viktiga. Genom våra undersökningar kan vi se att de flesta åsikter är gemensamma för passagerare i olika länder men att det också finns en del som skiljer sig åt, säger Niklas Orre, VP Strategy and Product Management på Volvo Bussar.

Så vad vill människor helst göra den tid de tillbringar på bussen? Sova, umgås, kolla på film och läsa är populära sysselsättningar. Därför är det kanske inte så konstigt att bekväma stolar och gott om plats för benen anses vara det absolut viktigaste för en bra resa. Listan över tjänster som passagerarna vill ha tillgång till toppas av en snabb wifi-uppkoppling. Det är något som ganska många, framför allt yngre, kan tänka sig att betala extra för.

De allra flesta tycker det är viktigt att kunna köpa något att dricka eller äta ombord. Ett fåtal vill till och med ha möjlighet att slå på stort och beställa en trerätters middag. Säkerheten värderas genomgående högt. 47 procent av resenärerna vill ha information om bussens säkerhet innan de bokar sin biljett och 66 procent använder säkerhetsbälte under resan. De flitigaste bältesanvändarna finns i Sverige, Frankrike och Spanien.

Topp 3 råd för att hålla sams med sina medresenärer

I undersökningen finns också en hel del att hämta för den som vill hålla sig väl med sina medresenärer. Råd nummer ett är att inte föra oväsen. Högljudda passagerare anses genomgående vara det som stör mest på resan, hela 79 procent av respondenterna tycker det. Råd nummer två, tryck inte knäna mot stolen framför dig. Få saker tycks vara lika irriterande som att få en bakomvarande passagerares knän i ryggen (71 procent). Starkt doftande mat uppskattas inte heller (50 procent), men här visar italienska passagerare påfallande hög tolerans (25 procent). Svenska resenärer tycks ha lättare att fördra folk som tar av sig skorna. Ett beteende som ses med betydligt mindre blida ögon på kontinenten.

– Sammanfattningsvis kan man konstatera att komfort, säkerhet och trevliga medpassagerare har stor betydelse för den som ska resa långt med buss. Alltså, gärna wifi och sköna stolar, men inte vassa knän och bara fötter, säger Niklas Orre.

FAKTA/Volvo Bussars passagerarundersökning

  • Genomfördes av Kantar SIFO i Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien (UK), Sverige och Tyskland vid årsskiftet 2017/2018

  • I undersökningen deltog personer över 18 år som gjort en bussresa på minst en timma under de senaste tre åren.

  • Totalt medverkade 6 000 passagerare, 1 000 per land.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Turistbussföretagen fick ny styrelse

Resemakar´n vann Guldbussen 2019

Det blev Erik Dahlbom, Resemakar´n i Väst, som vann RK Travel Groups pris Guldbussen 2019 – hederspris gick till Lennart Carlsson, priserna delades ut 21 mars i Göteborg.

Underhållning gratis på Flixbus

Salomon till Busstorget

Johan Salomon, Traveller Buss, kommer till Busstorget i Tylösand - han vill se vilka nyheter fordonsleverantörerna kommer presentera på Busstorget och vill självklart mingla med kollegor i branschen.

De vann Mellanskärgården

Det blev Blidösundsbolaget som vann kontraktet för sjötrafiken i Stockholms mellanskärgård – det har trafikförvaltningen beslutat 19 mars.

Kocklandslaget mönstrar på

Svenska Kocklandslaget vann VM i Luxemburg i november – nu kommer vinnarrätterna att serveras på Viking Cinderella tillagade ombord av världsmästarna.

Nyhetsbrev

Finland i gruppresefronten

Arkiv
Plus

Matnyttig resemässa i Estland

Mässan TourEst hölls för 28:e året i rad i februari.För fackbesökaren är det den årliga mässans första dag som gäller, alltid en fredag.

Junibacken digitaliseras

Ångan är uppe på Vildmarkståget

Ekroth kopplar upp Visit North

Wik till Busstorget

Norwegian har stoppat olycksplanet

Efter den svåra flygolyckan i Etiopien stoppade många flygbolag flygplanstypen Boeing 737 Max 8 - nu har även Norwegian stoppat alla sina 737 Max 8 men börskursen faller.

Flyger totalt klimatkompenserat

Från och med 1 april kommer flygbolaget BRA att klimatkompensera alla utsläpp av växthusgaser som bolaget alla flygplan genererar.

Baljhagen till Busstorget

Andreas Baljhagen, försäljningschef Nord på Volvo Bussar kommer till Busstorget i Tylösand – ett utmärkt tillfälle att träffa människor från branschen, säger han.

Flyget kan lyfta med biodrivmedel

Det händer i Österrike

Rederi Göta Kanal 150 år

Var finns de nya bussförarna?

På Busstorget i Tylösand 11-12 april lyfter Maria Sjölin frågan om vilka som ska bli våra nya bussförare – och det är bråttom, det behövs 7 300 nya förare till 2020.

Unga gillar solosemester

Varannan svensk är öppen för att resa på semestern helt ensam – framför allt är det män och unga som vill resa solo.

Viking Line till Almedalen

Viking Cinderella kryssar från Stockholm till Visby och tillbaka tre dagar under Almedalsveckan - kryssningarna prickar in Moderaternas, Liberalernas och Socialdemokraternas dagar.

Automatisk bagageinlämning i Visby

Färöarna stänger – för underhåll

Nytt direktflyg Malmö-Mallorca

Flybmi i konkurs

Galaxy åter i trafik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.346