23948sdkhjf

Trerätters och surf för bussresenärerna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Volvo Bussar har undersökt vad bussresenärerna helst vill ha – fin mat och wifi stod högt i kurs samtidigt som 66 procent använde säkerhetsbälte.

Volvo Bussar har som bekant på nytt givit sig in i turistbussbranschen med två helt nya turistbussar, läs om dem HÄR och priset på IAA här!

Och nu har fordonstillverkaren lämpligt nog också tagit reda på vad dagens turistbussresenärer vill ha och resultatet blev en aning överraskande: Några önskar sig en trerätters middag, andra vill surfa, umgås eller bara koppla av. Nära hälften är intresserade av säkerhet och hela två tredjedelar uppger att de använder säkerhetsbältet på bussresan. Det visar busstillverkarens stora passagerarundersökning som genomförts i sex europeiska länder.

Totalt har 6 000 personer som rest med turistbuss eller långfärdsbuss i Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Sverige intervjuats för att ge sin syn på vad som krävs för att resan ska bli en positiv upplevelse.

Tillsammans med våra kunder strävar vi hela tiden efter att göra bussresandet så attraktivt och konkurrenskraftigt som möjligt. I det arbetet är förstås resenärernas synpunkter oerhört viktiga. Genom våra undersökningar kan vi se att de flesta åsikter är gemensamma för passagerare i olika länder men att det också finns en del som skiljer sig åt, säger Niklas Orre, VP Strategy and Product Management på Volvo Bussar.

Så vad vill människor helst göra den tid de tillbringar på bussen? Sova, umgås, kolla på film och läsa är populära sysselsättningar. Därför är det kanske inte så konstigt att bekväma stolar och gott om plats för benen anses vara det absolut viktigaste för en bra resa. Listan över tjänster som passagerarna vill ha tillgång till toppas av en snabb wifi-uppkoppling. Det är något som ganska många, framför allt yngre, kan tänka sig att betala extra för.

De allra flesta tycker det är viktigt att kunna köpa något att dricka eller äta ombord. Ett fåtal vill till och med ha möjlighet att slå på stort och beställa en trerätters middag. Säkerheten värderas genomgående högt. 47 procent av resenärerna vill ha information om bussens säkerhet innan de bokar sin biljett och 66 procent använder säkerhetsbälte under resan. De flitigaste bältesanvändarna finns i Sverige, Frankrike och Spanien.

Topp 3 råd för att hålla sams med sina medresenärer

I undersökningen finns också en hel del att hämta för den som vill hålla sig väl med sina medresenärer. Råd nummer ett är att inte föra oväsen. Högljudda passagerare anses genomgående vara det som stör mest på resan, hela 79 procent av respondenterna tycker det. Råd nummer två, tryck inte knäna mot stolen framför dig. Få saker tycks vara lika irriterande som att få en bakomvarande passagerares knän i ryggen (71 procent). Starkt doftande mat uppskattas inte heller (50 procent), men här visar italienska passagerare påfallande hög tolerans (25 procent). Svenska resenärer tycks ha lättare att fördra folk som tar av sig skorna. Ett beteende som ses med betydligt mindre blida ögon på kontinenten.

– Sammanfattningsvis kan man konstatera att komfort, säkerhet och trevliga medpassagerare har stor betydelse för den som ska resa långt med buss. Alltså, gärna wifi och sköna stolar, men inte vassa knän och bara fötter, säger Niklas Orre.

FAKTA/Volvo Bussars passagerarundersökning

  • Genomfördes av Kantar SIFO i Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien (UK), Sverige och Tyskland vid årsskiftet 2017/2018

  • I undersökningen deltog personer över 18 år som gjort en bussresa på minst en timma under de senaste tre åren.

  • Totalt medverkade 6 000 passagerare, 1 000 per land.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kryssning till Klaipeda 2019

Nästa sommars kryssarnyhet är litauiska hamstaden Klaipeda, förunderligt bortglömd av svenska gruppresearrangörer – nu blir det kanske ändring på det.

Fler tågar över Öresundsbron

Tågresorna över Öresundsbron har ökat med 10 procent och är därmed tillbaka på nivåerna före ID-kontrollerna som infördes 2015.

Elektrisk färja Helsingborg-Helsingör

Molde-hotell till Scandic

Busstorget 2019 i Tylösand

Det blir Hotel Tylösand som kommer att få hysa branschmötet Busstorget 11–12 april 2019 i Halmstad – det beslutade arrangörerna 8 november.

Turismen viktigt lok för Jämtland

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Fler gästnätter i Uppsala

Statistik från SCB visar på en stadig ökning av antalet kommersiella gästnätter i Uppsala kommun under 2018.

Arkiv

Kineserna tokhandlar i Sverige

Lapplandsresande går som tåget

Mellan juni och augusti ökade SJ:s resande till och från norra Sverige med hela 12 procent, jämfört med samma period i fjol - Lapplandsresandet sticker ut positivt.

FlixBus till Gardemoen

Nu kan resenärer boka resan hela vägen till Oslo Flygplats via FlixBus bokningsplattform – detta tack vare ett samarbete med Flybussen.

”Sunne är trevligt”

Söderberg vd för Göteborg & Co

Stockholm behöver fler hotell

Larsén lämnar Stromma

Nu stundar vaktskifte på Stromma eftersom Jan Larsén slutar efter 33 år inom bolaget - jakten på hans efterträdare har redan börjat.

Norweigian in efter flygkonkursen

Ryslig Hallowen i Kolmården

Rusning efter Interrail-kort

Ännu en rekordsäsong i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt och slår även i år nytt rekord – det innebar mer körningar för bussföretagen.

Kocken avslöjar sin skäms-mat

Årets kock 2018, David Lundqvist, delar med sig av sina tankar kring hållbarhet och avslöjar sin ”skäms-mat”.

Gästrekord i Västsverige

Den rekordvarma sommaren har varit mycket positiv för Västsveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar – det blev gästnattsrekord.

Flygkonkurs – då torskar direktbokarna

Icehotel fick fint pris

Icehotel i Jukkasjärvi mottog 11 oktober Fonden för Exportutvecklings Export Hermes-pris för sina exportframgångar inom turism och för sitt internationella PR-arbete.

Koldioxid - så tungt väger resmålet

Hälften har aldrig sett en älg

Sänd till en kollega

0.283