23948sdkhjf

Trerätters och surf för bussresenärerna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Volvo Bussar har undersökt vad bussresenärerna helst vill ha – fin mat och wifi stod högt i kurs samtidigt som 66 procent använde säkerhetsbälte.

Volvo Bussar har som bekant på nytt givit sig in i turistbussbranschen med två helt nya turistbussar, läs om dem HÄR och priset på IAA här!

Och nu har fordonstillverkaren lämpligt nog också tagit reda på vad dagens turistbussresenärer vill ha och resultatet blev en aning överraskande: Några önskar sig en trerätters middag, andra vill surfa, umgås eller bara koppla av. Nära hälften är intresserade av säkerhet och hela två tredjedelar uppger att de använder säkerhetsbältet på bussresan. Det visar busstillverkarens stora passagerarundersökning som genomförts i sex europeiska länder.

Totalt har 6 000 personer som rest med turistbuss eller långfärdsbuss i Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Sverige intervjuats för att ge sin syn på vad som krävs för att resan ska bli en positiv upplevelse.

Tillsammans med våra kunder strävar vi hela tiden efter att göra bussresandet så attraktivt och konkurrenskraftigt som möjligt. I det arbetet är förstås resenärernas synpunkter oerhört viktiga. Genom våra undersökningar kan vi se att de flesta åsikter är gemensamma för passagerare i olika länder men att det också finns en del som skiljer sig åt, säger Niklas Orre, VP Strategy and Product Management på Volvo Bussar.

Så vad vill människor helst göra den tid de tillbringar på bussen? Sova, umgås, kolla på film och läsa är populära sysselsättningar. Därför är det kanske inte så konstigt att bekväma stolar och gott om plats för benen anses vara det absolut viktigaste för en bra resa. Listan över tjänster som passagerarna vill ha tillgång till toppas av en snabb wifi-uppkoppling. Det är något som ganska många, framför allt yngre, kan tänka sig att betala extra för.

De allra flesta tycker det är viktigt att kunna köpa något att dricka eller äta ombord. Ett fåtal vill till och med ha möjlighet att slå på stort och beställa en trerätters middag. Säkerheten värderas genomgående högt. 47 procent av resenärerna vill ha information om bussens säkerhet innan de bokar sin biljett och 66 procent använder säkerhetsbälte under resan. De flitigaste bältesanvändarna finns i Sverige, Frankrike och Spanien.

Topp 3 råd för att hålla sams med sina medresenärer

I undersökningen finns också en hel del att hämta för den som vill hålla sig väl med sina medresenärer. Råd nummer ett är att inte föra oväsen. Högljudda passagerare anses genomgående vara det som stör mest på resan, hela 79 procent av respondenterna tycker det. Råd nummer två, tryck inte knäna mot stolen framför dig. Få saker tycks vara lika irriterande som att få en bakomvarande passagerares knän i ryggen (71 procent). Starkt doftande mat uppskattas inte heller (50 procent), men här visar italienska passagerare påfallande hög tolerans (25 procent). Svenska resenärer tycks ha lättare att fördra folk som tar av sig skorna. Ett beteende som ses med betydligt mindre blida ögon på kontinenten.

– Sammanfattningsvis kan man konstatera att komfort, säkerhet och trevliga medpassagerare har stor betydelse för den som ska resa långt med buss. Alltså, gärna wifi och sköna stolar, men inte vassa knän och bara fötter, säger Niklas Orre.

FAKTA/Volvo Bussars passagerarundersökning

  • Genomfördes av Kantar SIFO i Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien (UK), Sverige och Tyskland vid årsskiftet 2017/2018

  • I undersökningen deltog personer över 18 år som gjort en bussresa på minst en timma under de senaste tre åren.

  • Totalt medverkade 6 000 passagerare, 1 000 per land.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så reser folket om vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige – här visas toppdestinationerna.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Finnair säkraste flygbolaget

Flygrekord för Norweigian

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Mindre regelrytteri – eller?

Hur gick det med Transportstyrelsens ändrade hantering av kör- och vilotidsregelverket som infördes 1 mars 2018? – det redovisas på Busstorget 11-12 april i Tylösand!

Arkiv

Vinn hotellnatt på Busstorget

Ännu finns möjligheten att vinna ett dubbelrum på Hotel Tylösand under branschmötet Busstorget 2019 – men det brådskar, den som vill tävla måste göra det före 11 januari!

Habilt 2018 för Tallink

Rederiet Tallink Grupp noterar ett habilt 2018 med något fler passagerare än året innan – antalet personbilar ombord har samtidigt minskat obetydligt.

Tallinns julmarknad bäst!

Av alla Europas julmarknader har Tallinns julmarknad röstats fram till den allra bästa att besöka under juletid - marknaden har varit omskriven i Resforum tidigare år.

Kryssningsavslutning i Göteborg

Flygskatten slopas – men det dröjer

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

Apple Pay för Flixbus

Apple Play kan användas för biljettköp på Flixbus.

Nettbuss julsatsar

Fler Flixbussar till jul

Väderkoll ska minska flygutsläpp

Norwegian ingår nytt avtal med Avtech – syftet är att minska utsläppen med hjälp av väderdata och därmed bidra till ett hållbart flyg enligt flygbolaget.

Stromma räddar konkursbåt

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Julita Gård vann turistpris

Extra platser på jultågen

Bokningstrycket på julens tågresor är ovanligt högt, SJ har därför ordnat massor av extra sittplatser på sina tåg – så nu gäller det bara att tågen också går som de ska under helgerna.

Back i maskin för Tallink

Mer Stena i Irländska sjön

Norwegian till Rio de Janeriro

Plus

5 snabba frågor…

Sänd till en kollega

0.104