23948sdkhjf

Västernorrland: 102 bussförare fattas

Fram till 2020 kommer bussbranschen i Västernorrland att behöva anställa 102 bussförare samtidigt som 67 procent av bussföretagen med rekryteringsbehov i länet har svårt att hitta förare.

Bussbranschen är i stort behov av bussförare enligt Transportföretagens nya rapport ”Tempen på bussbranschen 2018” som synat läget i Sverige i sin helhet och här Västernorrlands län i synnerhet. 

Utan bussförare stannar samhället. Det blir svårare att ta sig till jobbet, skolan och till läkarbesöket. Det blir också svårare att jobba eller studera på annan ort. I Västernorrlands län behövs 102 bussförare samtidigt som 67 procent av företagen med rekryteringsbehov har svårt att hitta personal, främst på grund av svårigheter att hitta sökande med rätt utbildning.

Kvalitet driver rekrytering. En förutsättning för att vi ska lyckas utbilda fler bussförare är en kontinuerlig dialog mellan det offentliga och branschen så att relevanta och utbildningar av god kvalitet kan skapas, inom såväl gymnasieskolan som vuxenutbildningen. Och till detta behövs offentliga resurser till personer på regional nivå som leder, driver och utvecklar samverkan mellan politiska beslutsfattare, utbildningsarrangörer och branschen, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen

För stora delar av landet är den huvudsakliga anledningen bakom förarbristen pensionsavgångarna. I Västernorrlands län är 31 procent av de anställda över 60 år och 44 personer kommer att gå pension mellan 2018 och 2020. Därutöver är det för få personer i dag som har rätt körkortsbehörighet. Transportföretagen föreslår därför möjlighet att utöka det nya CSN-lånet till körkort för arbetssökande till att även omfatta C- och D-körkort, det vill säga körkort för buss och lastbil.

Genom att utöka behörigheterna samt vidga gruppen sökande till att även omfatta personer som studerar på vuxenutbildning eller går i gymnasiet kan vi få fler behöriga bussförare. Det gynnar dessutom hela arbetsmarknaden eftersom det finns ett tydligt samband mellan jobb och körkort, säger Caj Luoma. 

 Läs även notisen om helhetsläget vad gäller bussförarbristen i Sverige!

FAKTA/Om rapporten ”Tempen på bussbranschen 2018 – Västernorrlands län”

  • Bussföretagen i Västernorrlands län behöver anställa 102 bussförare mellan 2018 och 2020.

  • 67 procent av företagen med rekryteringsbehov i Västernorrlands län har haft svårt att rekrytera bussförare under det senaste året. 50 procent av dem uppger att det är svårt att hitta personal med rätt yrkesutbildning.

  • Det råder brist på kvinnor i bussbranschen. 12 procent av de anställda bussförarna i Västernorrlands län är kvinnor, vilket är lägre än riksgenomsnittet som ligger på 14 procent.

  • 31 procent av bussförarna i Västernorrlands län är över 60 år.

  • I Västernorrlands län förväntas 11 bussförare gå i pension under 2018 och 33 bussförare 2019–2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063