23948sdkhjf

Spikat: Tre zoner i Västtrafik

27 november beslutade Regionfullmäktige i Västra Götaland att dagens drygt 70 zoner ska slås ihop till tre – men genomförandet av förändringen dröjer.

Regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen fattade det sista och avgörande beslutet om att göra om kollektivtrafikens zonindelning 27 november. Beslutet innebär att drygt 70 zoner blir tre.

Nu börjar ett arbete hos Västtrafik med att planera och förbereda införandet av de nya zonerna, RT-Forum rapporterade om när idén föddes och nu är den alltså i hamn, beslutet fattat och siktet är inställt på att det hela ska vara genomfört hösten 2020. Samtidigt blir det också ett förenklat biljettsortiment. 

Läs mer om förberedelserna HÄR!

– Ett glädjande beslut och ett viktigt steg för att ta kollektivtrafiken in i framtiden. Med färre zoner är det färre kunder som behöver resa över zongräns, vilket många kunder idag upplever som krångligt. På så vis ska både biljettköp och resande bli enklare. Dessutom blir det möjligt att resa längre sträckor än idag för samma pris, vilket kommer att gynna arbetspendlingen, säger Lars Holmin (M), styrelseordförande i Västtrafik.

I samband med zonindelningen kommer även Västtrafiks biljettsortiment att förenklas och bli mer överskådligt.

– Vi behöver göra det enklare för våra kunder att betala för de tjänster vi erbjuder. Med en dramatiskt förenklad zonstruktur så är jag övertygad om att vi förenklar vardagen för både nuvarande och kommande kunder på ett betydande sätt. Ett måste för ett ökat hållbart resande helt enkelt, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Vad händer nu? 

Jo nu börjar ett arbete hos Västtrafik med att planera och förbereda införandet av de nya zonerna. Beslutet innebär alltså att Västra Götalandsregionen delas in i tre zoner,  A-zonen som är ganska liten omkring Göteborg, B-zonen med storstadens kranskommuner samt C-zonen som omfattar resten, 37 kommuner i resten av Västra Götalandsregionen.

Det handlar bland annat om anpassning av tekniska system, utbildning av förare och servicepersonal, information till kunder och en anpassning av priserna till den nya zonstrukturen. Införandet kan ske tidigast under hösten 2020.

 

FAKTA/Nya zonindelningen i Västtrafik

Zon A: Göteborg, Partille, Mölndal, Öckerö

Zon B: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn.

Zon C: Resterande 37 kommuner i Västra Götaland

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188