23948sdkhjf

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

– Detta är moderna bussar med hög kapacitet som ger en bra komfort både för passagerare och för våra förare. De nya bussarna drivs av biogas. Dessutom ersätter vi några av våra äldre biogasbussar med sju nya eldrivna bussar som trafikerar Flexlinjen här i Västerås, säger Peter Liss vd Svealandstrafiken AB.

De nya bussarna är vita precis som de befintliga bussarna men har en ny stripning. När alla nya bussar är i drift kommer Kollektivtrafikförvaltningen och Svealandstrafiken AB att anordna ett event på Centralstationen i Västerås. Dit kan alla som är nyfikna på bussarna komma och kika in i bussen och få veta mer om hur de fungerar.

Hur stor affären är i pengar kommuncieras inte av parterna, men rt-forum uppskattar att det måste röra sig om affär i dryga 120-miljonerkronorssklassen. Det här blir statistiskt en fin start för vinnande fabrikatet i Tunga Bussligan 2018, det var just MAN som vann överlägset och nu kan vi räkna med en bra start på ligan 2019 tack vara Svealandstrafikens upphandling.

– Reseupplevelsen är jätteviktig och de här bussarna erbjuder en god tillgänglighet för våra kunder. En nyhet är till exempel det fjärde dörrparet som gör att även den som sitter längst bak i bussen har nära till avstigning. Vi vet också att våra resenärer förväntar sig att komma fram i tid och att turerna ska gå som planerat. Med tanke på att vi tidigare har haft en bussflotta som delvis har bestått av äldre bussar så känns det väldigt bra att ha 32 helt nya bussar i drift framöver, säger Arne Andersson, direktör för Kollektivtrafikförvaltningen inom Region Västmanland.

FAKTA/Nya ledbussarna i Västerås

Märke: MAN
Bränsle: Biogas
Längd: 18 meter
Dörrar: 4 dubbeldörrar
Platser: 34 sittande, 108 stående 
Tillgänglighet: plats för rullstol, utrop inne och ute, nigning

Specialutrustning: WIFI, USB-uttag för telefonladdare

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094