23948sdkhjf

De fick transportutbildningarna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Många utbildningar med transportinriktning har fått grönt ljus inom yrkeshögskolan i höst, här listas de viktigaste – men det blir inte en enda bussförarutbildningar via yrkeshögskolorna.

Transportföretagens Caj Luoma uttryckte glädje över att flera utbildningar som startar inom yrkeshögskolan till hösten är till nytta för transportbranschen, läs HÄR.

Det handlar om flera lokförarutbildningar, utbildning till tågtekniker och en några andra utbildningar som ligger nära framför allt tågsidan.

Bristen på lokförare är skriande, men det är också bristen på bussförare. Att det inte blir utbildning av bussförare inom yrkeshögskolan hänger samman med att den utbildningen erbjuds på gymnasienivå. Att så få väljer att läsa till bussförare på gymnasiet saknar betydelse i det här fallet, det gäller även utbildning till lastbilsförare. Däremot går det att utbilda sig till fordonsutbildare på yrkeshögskolan.

Här är en sammanställning av de utbildningar som starta till hösten och som har starkast anknytning till kollektivtrafiken

Lokförare

utbildare, ort, högskolepoäng

MTR Nordic, Stockholm

Nässjöakademin, Nässjö, 220

Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige, Haninge, 220

Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige, Göteborg, 220

Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige, Hallsberg, 220

Östsvenska Yrkeshögskolan, Borlänge, 220

Östsvenska Yrkeshögskolan, Hässleholm, 220

Östsvenska Yrkeshögskolan, Mjölby, 220

Östsvenska Yrkeshögskolan, Stockholm, 220

Tågtekniker

utbildare, ort, högskolepoäng

MTR Nordic, Stockholm, 300

Järnvägstekniker

utbildare, ort, högskolepoäng

NDT Training Center, Väserås, 400

Ängelholms Vuxenutbildning, Ängelholm, 200

Ängelholms Vuxenutbildning, Ängelholm, 200

Ängelholms Vuxenutbildning, Ängelholm, 200

Fotnot. Ängelholms Vuxenutbildning har tre utbildningar till järnvägstekniker. Ju fler högskolepoäng, desto längre utbildningstid.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Rekordökning för bussarna

Nyhetsbrev

Lockar förare med elbussar

Arkiv

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122