23948sdkhjf

Nobina vann miljardkontrakt

Nobina blev största vinnaren i Östgötatrafiken upphandling av stadstrafiken i Linköping även om Transdev blir kvar i Norrköping – trafikstart i juni 2020.

Östgötatrafikens upphandling av stadstrafiken i Linköping och Norrköping för åren 2020–2030 är avgjord. Avtal kommer att skrivas med Nobina Sverige för stadstrafiken i Linköping och med Transdev Sverige för stadstrafiken i Norrköping.  Tilldelningsbeslutet kan överklagas fram till den 11 februari 2019.

Det betyder att ett nytt trafikföretag, Nobina, tar över ansvaret för stadstrafiken i Linköping efter Transdev. De nya avtalen träder i kraft den 15 juni 2020 och gäller i 10 år. Stadstrafiken omfattar även ytterområdena Ekängen, Sturefors i Linköping och Åby i Norrköping. Avtalen är värda cirka 2,4 miljarder kronor i Linköping och cirka 1,3 miljarder kronor i Norrköping. I den sistnämnda stadstrafiken blir Transdev kvar.

I samband med starten av de nya avtalen görs trafiksatsningar med utökad trafik i båda städerna. Kundernas önskemål om AC, wifi och möjlighet till laddning av mobiltelefoner ombord på bussarna kommer att tillgodoses och för första gången kommer ett antal bussar i varje stad att drivas med 100 procent el. Inom ramen för ett samverkansavtal kommer Östgötatrafiken och trafikföretagen att arbeta tillsammans för att utveckla trafiken och locka fler och nya kunder. En tätare dialog med kommunerna om städernas framtida utveckling kommer också att bidra till ett ökat hållbart resande i Östergötland.

– Vi ser fram mot att i nära samverkan med Nobina och Transdev vidareutveckla och göra kollektivtrafiken i länets två största städer ännu mer attraktiv och konkurrenskraftig. Inpendlingen till Linköping och Norrköping är mycket stor, så en väl fungerande stadstrafik är viktig för väldigt många i vårt län, säger Sofia Malander, vd Östgötatrafiken.

I samband med avtalsskiftet i Linköping kommer Nobina att ta över personalen från Transdev som idag kör stadstrafiken i Linköping. Samtidigt fortsätter Norrköpings kommun att ha ansvaret för underhåll och daglig skötsel av spårvagnarna. Kommunen ansvarar också fortsättningsvis för den trafikledning som krävs för spårbunden trafik.

Nobinas seger i Linköping gläder naturligtvis bolaget även om det finns en möjlighet att upphandlingen överprvas. Kontraktet innebär bland annat en satsning på eldrivna ledbussar, nya linjer och en ökad turtäthet.

Omkring 15 av stadsbussarna i Linköping kommer att vara eldrivna ledbussar. Övriga bussar i stads- och regiontrafiken ska drivas med biogas. Samtliga bussar kommer att ha wi-fi, digitala informationsskärmar och USB-uttag. Kontraktet innebär en stor satsning på kollektivtrafiken, med en produktionsökning på 30 procent. Det kommer bland annat innebära nya linjer och en ökad turtäthet.  

Tillsammans ska vi arbeta för att fler ska välja att resa kollektivt. Genom kontraktet kan vi på Nobina också dela med oss av, och samtidigt fördjupa, vårt kunnande om helhetslösningar för elbusstrafik, säger Henrik Dagnäs, vd på Nobina Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156