23948sdkhjf

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

13 februari fick alla Skånska kommuner ett brev från Skånetrafiken – där står att de gärna får vara med och delfinansiera regionens kollektivtrafik

Skånetrafikens brev till de skånska kommunerna inleds med att erbjuda kommunerna att lämna sina synpunkter på trafikutbudet. Men förmodligen viktigare är att kommunerna inbjuds till medfinansiering av trafikutbudet. Underförstått att alla kommuner gärna får skjuta till kapital till Skånetrafiken och därigenom förstärka verksamhetens eknomi. Det beslutades i kollektivtrafiknämnden den 8 februari då internbudgeten för 2019 behandlades. 

Lunds kommun har reagerat negativt på "tiggarbrevet", läs här!

Region Skånes fullmäktige beslutade 11 december 2018 om ett ökat regionbidrag om 289 miljoner kronor för kollektivtrafiken i Skåne. Det är en uppräkning med elva procent. Region Skåne satsar omfattade på kvalité i serviceresor, bättre underhåll för tåg och en utvecklad stads- och regionbusstrafik. Skånetrafiken har därefter tagit fram en internbudget för 2019 som finansierar den skånska kollektivtrafiken.

Satsningar och förbättringar av kollektivtrafiken såväl på landsbygd som i städerna kvarstår. Till exempel får Ystad ett helt nytt linjenät med 100 procent elbussdrift, i Trelleborg införs elbussar i all stadsbusstrafik. Såväl i Hässleholm som i Kristianstad förlängs linjer eller dras om för att skapa bättre räckvidd till bostadsområden och handelsområden. I juni månad byts hela bussflottan ut Helsingborg och den nya elbussen HelsingborgsExpressen börjar rulla på linje 1. Upprustningen av Öresundståg fortsätter.

– I en växande verksamhet behöver utbudet ses över för att hålla en budget i balans. Utgångspunkten i vårt arbete har varit att prioritera trafik där det finns stor potential att nå regionfullmäktiges mål om ökad marknadsandel mot bilen men också vidmakthålla ett bra basutbud i hela Skåne, givet att det finns efterfrågan, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

Kommunerna ges nu möjlighet att inkomma med synpunkter på de föreslagna justeringarna och om intresse finns även möjlighet till medfinansiering för att bibehålla befintligt trafikutbud. Totalt är det 59 beskrivna åtgärder, där två linjer tas bort då linjerna har ett snittresande på cirka en resenär per avgång. Sju åtgärder där linjer ändras i sin sträckning och 50 åtgärder där utbudet justeras något. Snittresandet på dessa är två personer per avgång. Totalt berörs cirka 600 resor per dag av totalt cirka 420 000 resor som genomförs med någon av Skånetrafikens 14 000 avgångar varje dag. I arbetet med att ta fram ett förslag till kollektivtrafiknämnden har fokus varit på att göra åtgärder som drabbar vardagspendling så lite som möjligt. Fördelningen av åtgärder är gjord över hela Skåne.

FAKTA/beslut på effektiviseringskravet i budget 2019

  • Skånetrafikens hela budget, omsättning, är 6,2 miljarder

  • Effektiviseringsåtgärderna uppgår till 55 miljoner kronor eller 0,9 procent av hela omsättningen.

  • 30 miljoner kronor tas i förvaltningens administrativa kostnader.

  • Skånetrafikens kundcenter på Triangeln, Malmö, läggs ner i maj till följd av att fler köper biljetter digitalt och färre besök. Övriga kundcenter och återförsäljare påverkas inte. Åtgärden ingår i de administrativa sparkraven enlig ovan.

  • Effektiviseringskrav som påverkar trafiken uppgår till 6 miljoner eller 0,1 procent av omsättningen. Åtgärderna innebär omläggning av trafik samt färre turer på några av de linjer och tidpunkter där resandet är mycket lågt. Åtgärderna är fördelade över hela Skåne.

  • Skånetrafiken har dagligen cirka 300 000 resenärer som gör 420 000 resor. Effekten av effektiviseringsåtgärden berör cirka 600 resor varje dag.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Rekordökning för bussarna

Nyhetsbrev

Lockar förare med elbussar

Arkiv

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138