23948sdkhjf

Sandberg sågar Skånetrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Kollektivtrafiken i hela Sverige dras generellt med problemet att kostnaderna ökar dramatiskt om fler väljer att resa med den. Region Skåne, den tredje största i Sverige, är inget undantag och nyligen gick Skånetrafiken ut med ett ”tiggarbrev” till regionens alla kommuner, läs här!

De kommuner som önskade behålla busstrafik som Skånetrafiken inte kan försvara erbjuds att själva betala notan för den önskade busstrafiken.

Detta har fått kommunstyrelsens ordförande i Lund, Philip Sandberg (L), att trots den egna partifärgen se rött. Att Lunds kommun själva skulle betala för att få behålla sin busstrafik är ingen framkomlig väg, säger han till Lokaltidningen Lund Staffanstorp.

Enligt Philip Sandberg är Skånetrafikens ”finansieringserbjudande” lika ologiskt som att Lunds kommun skulle börja sälja tjänster till Region Skåne för sådant som ligger på kommunens ansvar att tillhandahålla.

Bakgrunden till Skånetrafikens agerande är att den föreslagna budgeten innebär besparingskrav för kollektivtrafiken i hela Skåne, så även i Lund. Eftersom Lund släppte ansvaret för sin stadstrafik för flera år sedan till Skånetrafiken (egentligen till Region Skåne som är ansvarig för all regiontrafik) så vilar ansvaret för hela stadstrafiken i Lund på Region Skåne, enligt Philip Sandberg. Regionen måste kunna se till att stadstrafiken i Lund fungerar och blir ett konkurrenskraftigt alternativ till den egna bilen, anser den liberale politikern.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Nyhetsbrev

29 döda i bussolycka

Arkiv

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Ny Nordenchef

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.136