23948sdkhjf

Världsvida väven fyller 30

12 mars fyller World Wide Web 30 år – det firades stort vid forskningsanläggningen CERN i Genève där den minst sagt revolutionerande tekniken skapades.

TEMA BANBRYTANDE TEKNIK

En självklarhet i dag men något som inte fanns före 12 mars 1989: vårt sätt att använda oss av internet med hjälp av World Wide Web. Så vanligt att vi använder oss av det utan att tänka, exempelvis när redaktören på Rt-forum publicerar notiser och artiklar om branschaktuella företeelser och i detta fall en slags infrastruktur som finns över allt i hela samhället.

Egentligen skulle den unge brittiske datorexperten Tim Berners-Lee bara skriva ett program för eget bruk som han kallade Enquire för informationslagring och associering. Han insåg att det skulle kunna vara till stor nytta för fler på CERN, då skulle forskarna enkelt kunna skicka dokument till varandra och lagra information på många platser runt om i världen utan att vara just datorexperter. Ett enklare sätt att hantera information via internet som redan existerade sedan länge. Som det varit tidigare och även 1989 så krävdes i princip ingenjörer i vita rockar för att skicka ett enda litet meddelande mellan två datorer på olika platser i världen.

Tim Berners-Lee hamrade på sin dator och presenterade sin idé som han ritat upp på en skiss för CERN:s administrativa ledning. Någon där skrev en notering på skissen han lämnat in som kommit att bli en klassiker (bland annat finns kommentaren på reklamprylar som säljs på CERN:s presentshop): ”Vagt men intressant...”. Enligt sägnen från tiden sa den administrative direktören muntligen till Tim Berners-Lee att ”det säkert gick att använda det här protokollet till någonting men att han inte skulle hoppas på för mycket”. Vilket för tankarna till en svensk infrastrukturminister som på 1990-talet trodde att internet var en fluga. Det är så oerhört svårt att förutse vad en ny teknik kan leda till, bara snäppet enklare än att förutspå framtiden.

Det blev som alla vet mycket mer än vad någon kunnat ana och hade Tim Berners-Lee kunnat patentera sin programvarukonstruktion hade han teoretiskt kunnat ha blivit rikare än Bill Gates.

Men så fungerar det inte på CERN som redan efter ett par år, 1991, släppte www fritt för vem det vara må att använda. Så skedde minst sagt, i dag finns flera miljarder människor som dagligen och stundligen använder tekniken som hela tiden utvecklas till att klara allt mer sofistikerade uppgifter.

Nyfiken på CERN? Resforum var där 2018, läs här!

Tim Berners-Lee blev dock inte lottlös, han förärades flera fina utmärkelser, adlades bland annat i England och tituleras sedan dess Sir Tim Berners-Lee. Och så grundade han organisationen World Wide Web Consortium där han fortfarande är verksam – organisationens syfte är att utveckla tekniken vilket hela tiden sker.

FAKTA/www och internet

Www är alltså ett protokoll som hanterar information via intenet. Om nu World Wide Web kan tidsbestämmas exakt tillbaka till 12 mars 1989, så skulle man kanske tro att det samma gäller internet. Men så är inte fallet, internet är betydligt äldre och fanns länge i skymundan för vanligt folk eftersom vanligt folk inte kunde hantera det innan www kom till. Föregångaren ARPANET har dock ett startdatum, nämligen 29 oktober 1969. Om det räknas som start för internet så skulle det fylla 50 år till hösten. Men ARPANET hade konstruerat av USA:s motsvarighet till svenska Totalförsvarets Forskningsinsitut (tidigare FoA) och klarade bara att koppla samman två datorer som knappt kunde skicka enstaviga koder mellan sig och förbindelsen var minst sagt labil.

Det skulle dröja ända in på 1980-talet innan det började fungera bättre, då med modem och uppringda förbindelser. När kalla kriget tog slut så öppnades allt och nätet kunde börja blomma. Och då föddes alltså den Världsvida väven som www skulle kunna kallas på svenska.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078