23948sdkhjf

"Ge CSN-lån till alla körkort!"

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

I dag går det att få CSN-lån för att ta B-körkort för bil – Transportföretagen vill att denna möjlighet även ska öppnas för ungdomar som vill ta körkort för buss och lastbil.

Det är bra tänkt att ungdomar som vill ta körkort kan få studielån för det syftet, enligt Transportföretagen. För unga är körkortet ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden samtidigt som transportnäringen – och andra branscher – är i stort behov av personal. Transportföretagens nya rapport ”Fler körkort ger fler jobb” ger fyra förslag på åtgärder för att öka körkortstagandet i Sverige. 

Det är en nationell angelägenhet att fler tar körkort för såväl transportnäringen som för samhället i stort då bristen på förare inom alla körkortskategorier får omfattande konsekvenser – färre företag, jobbmöjligheter och skatteintäkter samt uteblivna transporter av personer och varor. Ett av Transportföretagens förslag är att nuvarande körkortsutbildning utvecklas och integreras i den gymnasiala utbildningen och inom vuxenutbildningen.

Verkligheten idag är att körkort är ett krav för unga att få jobb inom såväl transportnäringen som andra branscher och då behövs konkreta åtgärder. Vinnare på en förändring återfinns bland såväl enskilda som på företagsnivån men även inom samhället i stort till följd av en bättre matchning på arbetsmarknaden, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Den förra regeringen införde möjligheten till CSN-lån för att finansiera körkortsutbildningen för B-körkort, vilket var ett bra första steg. Men körkortslånet är villkorat med åldersrestriktioner samt krav på arbetslöshet och anmälan som arbetssökande, vilket försvårar möjligheten för företag att anställa personal. Transportföretagen föreslår därför en utveckling av CSN-lånet till lån även för körkortsbehörigheterna C och D samt att lånet breddas till en större målgrupp och till en nivå som täcker hela körkortskostnaden.

Våra förslag kommer att utbilda fler unga till anställningsbarhet – oavsett bakgrund, förutsättningar och ekonomiska resurser – och detta kommer att gynna hela transportnäringen och många andra branscher som är i stort behov av personal. Det kräver att branschen tillsammans med beslutsfattare och utbildningsinstanser arbetar tillsammans för långsiktiga lösningar, säger Caj Luoma.

FAKTA/Transportföretagens önskelista

Organisationen ser ett ökat körkortstagande som vital för transportnäringens – och samhällets – utveckling och vill öka körkortstagandet i Sverige genom följande fyra förslag:

  1. Nuvarande körkortsutbildning utvecklas och erbjuds som en del av reguljär gymnasial utbildning och inom vuxenutbildningen. 

  2. Öka ungdomars kunskap om körkortets betydelse för framtida yrkesliv genom riktad kommunikation och vägledning inom skolans uppdrag.

  3. Individers möjlighet till finansiering av sin körkortsutbildning med lån från CSN utökas till att inkludera C- och D- behörighet.

  4. CSN:s körkortslån breddas till en större målgrupp genom vidgat regelverk och öka nivån på lånet så hela körkortskostnaden täcks. Lånet är i nuvarande form endast tillgängligt för personer inom en viss ålderskategori, arbetslösa och har därutöver ett beloppstak. 

  • Transportnäringen är i stort behov av yrkesförare. Inom bussbranschen behövs 7 300 busschaufförer anställas mellan 2018 och 2020, vilket är en ökning om 74 procent sedan mätningen 2016. Inom åkeribranschen behövs 7 000 lastbilsförare anställas per år och runt 50 000 förare behövs de närmaste tio åren.

  • En kompetenssatsning för att fler ska kunna ta körkort är en nationell angelägenhet då bristen på föraren inom alla körkortskategorier får omfattande konsekvenser:

  • färre företag som växer och skapar tillväxt i landets ekonomi.

  • jobbmöjligheter och skatteintäkter försvinner.

  • distribution av varor, samhällsservice och tjänster uteblir.

  • Våra förslag kommer att utbilda fler unga till anställningsbarhet – oavsett bakgrund, förutsättningar och ekonomiska resurser – och detta kommer att gynna hela transportnäringen och många andra branscher som är i stort behov av personal.

Rapporten ”Fler körkort ger fler jobb” finns att läsa här och det finns även en kortversion att läsa här

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Nyhetsbrev

29 döda i bussolycka

Arkiv

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Ny Nordenchef

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.464