23948sdkhjf

"Ge CSN-lån till alla körkort!"

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

I dag går det att få CSN-lån för att ta B-körkort för bil – Transportföretagen vill att denna möjlighet även ska öppnas för ungdomar som vill ta körkort för buss och lastbil.

Det är bra tänkt att ungdomar som vill ta körkort kan få studielån för det syftet, enligt Transportföretagen. För unga är körkortet ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden samtidigt som transportnäringen – och andra branscher – är i stort behov av personal. Transportföretagens nya rapport ”Fler körkort ger fler jobb” ger fyra förslag på åtgärder för att öka körkortstagandet i Sverige. 

Det är en nationell angelägenhet att fler tar körkort för såväl transportnäringen som för samhället i stort då bristen på förare inom alla körkortskategorier får omfattande konsekvenser – färre företag, jobbmöjligheter och skatteintäkter samt uteblivna transporter av personer och varor. Ett av Transportföretagens förslag är att nuvarande körkortsutbildning utvecklas och integreras i den gymnasiala utbildningen och inom vuxenutbildningen.

Verkligheten idag är att körkort är ett krav för unga att få jobb inom såväl transportnäringen som andra branscher och då behövs konkreta åtgärder. Vinnare på en förändring återfinns bland såväl enskilda som på företagsnivån men även inom samhället i stort till följd av en bättre matchning på arbetsmarknaden, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Den förra regeringen införde möjligheten till CSN-lån för att finansiera körkortsutbildningen för B-körkort, vilket var ett bra första steg. Men körkortslånet är villkorat med åldersrestriktioner samt krav på arbetslöshet och anmälan som arbetssökande, vilket försvårar möjligheten för företag att anställa personal. Transportföretagen föreslår därför en utveckling av CSN-lånet till lån även för körkortsbehörigheterna C och D samt att lånet breddas till en större målgrupp och till en nivå som täcker hela körkortskostnaden.

Våra förslag kommer att utbilda fler unga till anställningsbarhet – oavsett bakgrund, förutsättningar och ekonomiska resurser – och detta kommer att gynna hela transportnäringen och många andra branscher som är i stort behov av personal. Det kräver att branschen tillsammans med beslutsfattare och utbildningsinstanser arbetar tillsammans för långsiktiga lösningar, säger Caj Luoma.

FAKTA/Transportföretagens önskelista

Organisationen ser ett ökat körkortstagande som vital för transportnäringens – och samhällets – utveckling och vill öka körkortstagandet i Sverige genom följande fyra förslag:

  1. Nuvarande körkortsutbildning utvecklas och erbjuds som en del av reguljär gymnasial utbildning och inom vuxenutbildningen. 

  2. Öka ungdomars kunskap om körkortets betydelse för framtida yrkesliv genom riktad kommunikation och vägledning inom skolans uppdrag.

  3. Individers möjlighet till finansiering av sin körkortsutbildning med lån från CSN utökas till att inkludera C- och D- behörighet.

  4. CSN:s körkortslån breddas till en större målgrupp genom vidgat regelverk och öka nivån på lånet så hela körkortskostnaden täcks. Lånet är i nuvarande form endast tillgängligt för personer inom en viss ålderskategori, arbetslösa och har därutöver ett beloppstak. 

  • Transportnäringen är i stort behov av yrkesförare. Inom bussbranschen behövs 7 300 busschaufförer anställas mellan 2018 och 2020, vilket är en ökning om 74 procent sedan mätningen 2016. Inom åkeribranschen behövs 7 000 lastbilsförare anställas per år och runt 50 000 förare behövs de närmaste tio åren.

  • En kompetenssatsning för att fler ska kunna ta körkort är en nationell angelägenhet då bristen på föraren inom alla körkortskategorier får omfattande konsekvenser:

  • färre företag som växer och skapar tillväxt i landets ekonomi.

  • jobbmöjligheter och skatteintäkter försvinner.

  • distribution av varor, samhällsservice och tjänster uteblir.

  • Våra förslag kommer att utbilda fler unga till anställningsbarhet – oavsett bakgrund, förutsättningar och ekonomiska resurser – och detta kommer att gynna hela transportnäringen och många andra branscher som är i stort behov av personal.

Rapporten ”Fler körkort ger fler jobb” finns att läsa här och det finns även en kortversion att läsa här

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Nyhetsbrev

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

Arkiv

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Utmana bussförarkollegerna!

Ännu finns det tid, men snart stängs möjligheten att anmäla sig till Bussförar-SM 2019 – se till att utmana kollegerna, gör uttagningsprovet föra midnatt 21 juni.

SJ tågar mer i Norge

Sista chansen till Bussförar-SM 2019!

Nu är det bara några dagar kvar för den som vill göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 - midnatt 21 juni, alltså midsommarafton, stängs möjligheten att nå årets tävling, så passa på redan i dag!

Trønderbilene ska köra i Jämtland

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

25 nya elbussar i Umeå

Nu tas 25 nya snabbladdade elbussar i bruk i Umeå, därmed är det nu 35 elbussar som trafikerar stadens gator - Umeå leder därmed den gröna vågen för miljövänlig kollektivtrafik.

Största tågaffären i Sverige klar

14 juni undertecknas trafikavtalet mellan Öresundståg och SJ, som tar över driften av Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt – Sveriges största tågaffär på drygt 6 miljarder kronor är därmed ett faktum.

80 jobb försvinner på Keolis

Inom Keolis Sverige pågår ett arbete för att stärka företagets position och skapa lönsammare tillväxt – för att nå målet kommer 80 anställda att varslas.

Nu kör HelsingborgsExpressen!

Söndag 16 juni är det trafikstart för HelsingborgsExpressen, den nya superbussen som lyfter kollektivtrafiken i Helsingborg till nya höjder - men redan 13 juni genomfördes den högtidliga invigningen, rt-forum var på plats!

IT för effektivare uppvärmning

Snart kan bussen fjärrstyras

Mångmiljardsatsning på kollektivtrafik

Riyad bygger kollektivtrafiksystem för 255 miljarder kronor på fem år - projektet visades upp under UITP i Stockholm där Saudiarabiens huvudstad hade en enormt stor monter.

Vill borra åt Stockholms tunnelbana

Den kinesiska tunnelborraren CRTG har etablerat sig i Sverige och visade upp sig på UITP i Stockholm 9-12 juni - siktet är att få uppdrag när tunnelbanan i Stockholm ska byggas ut.

Nytt biljettsystem i Skånetrafiken

Keolis ökar i Bussförar-SM

11 juni hade 328 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – Keolis har alltjämt flest förare anmälda och imponerande nog har flera små bussbolag förare med i tävlingen.

Rekordorder för Volvo Bussar

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Helsner tillbaka i bussbranschen

Beckman blir hållbarhetschef

Cabonline köper danskt taxibolag

Walfridsson till Nobina

Sverigedemokraterna svarar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.274