23948sdkhjf

S stöttar busskort med studielån

Socialdemokraterna har ställt sig bakom branschens krav på att det ska gå att ta busskörkort med CSN-lån - något som i dag bara är möjligt för bilkörkort.

Socialdemokraternas partikongress genomfördes 23-24 mars och där lyftes förslaget att göra det möjligt stt ta CSN-lån för att finansiera utbildning till körkort för lastbil och buss. Den här frågan har Transportföretagen jobbat hårt för, senast i rapportsläppet ”Fler körkort ger fler jobb”, läs om det här!

Om och hur partiet kommer att agera för att göra verklighet av sitt förslag kommer rt-forum att följa med spänning, ännu är det bara ett förslag från partiets kongress. Det finns inga tecken på att frågan kommer att läggas fram skarpt i riksdagen ännu. Men skulle det bli möjligt att ta C- och D-körkort (lastbil och buss) så vore det ett angeläget steg i rätt riktning enligt Transportföretagen.

Transportnäringen är som bekant i stort behov av personal, särskilt inom buss- och åkerinäringen där 7 300 bussförare behövs mellan 2018 och 2020 respektive 50 000 godsförare fram till år 2030. Som ett led i arbetet att lösa rekryteringsfrågan lanserade Transportföretagen rapporten ”Fler körkort ger fler jobb”, där ett av förslagen var att utöka CSN-lånet till att även omfatta möjlighet för lån till körkort för C- och D-behörighet..

–  Att Socialdemokraterna på sin partikongress valt att lyfta fram förslaget är ett stort steg i rätt riktning för transportnäringen och arbetsmarknaden. Vi har under en lång tid arbetat med frågan och det är glädjande att vi har fått gehör, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Transportföretagen föreslår utöver lån även för yrkesförarkörkort även att lånet breddas till en större målgrupp och till en nivå som täcker hela körkortskostnaden.

–  Det återstår att se vad denna öppning konkret kommer att resultera i men vår förhoppning är att ett framtida förslag ser till helheten kring CSN-lånet i enlighet med de förslag som vi har fört fram i tidigare diskussioner och i vår rapport, säger Caj Luoma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141