23948sdkhjf

Vänsterpartiet svarar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

EU-kandidaten Malin Björk svarar för Vänsterpartiet.

Här finns de 10 frågorna från branschen, klicka HÄR!

1

Vi ser positivt på att biodrivmedel ska räknas som klimatsmarta under förutsättning att de uppfyller sociala och ekologiska hållbarhetskriterier och tillräcklig klimateffektivitet. Vi anser att en förutsättning för att ett biodrivmedel ska kunna räknas som klimatsmart är att det till exempel inte står i konflikt med livsmedelsförsörjning och bevarande av biologisk mångfald. Det ska inte heller ske i konflikt med ett långsiktigt mål om att öka kolsänkan i skog och mark.

2

Vi anser inte att 12-dagarsregeln ska omfatta även nationell trafik då det skulle kunna ge negativa effekter för chaufförernas arbetsmiljö och trafiksäkerheten.

3

Vi vill verka för att infrastruktur och styrmedel utformas för att stimulera ökad andel persontransporter med kollektivtrafik för såväl linjetrafik som turistbussar. Vi ser gärna att lokala eller regionala hinder för turistbussar kan undanröjas, givet att man följer där gällande regelverk för till exempel miljö och arbetsvillkor.

4

Ja, vi medverkar gärna till att stärka enkla och trygga resor för resenärerna.

5

Min ambition är att jag kommer att ta del av synpunkter från såväl resenärer som från bussbranschen.

6

Mitt fokus är att resenären ska sättas i centrum för att vi ska lyckas få fler att resa med buss och tåg. Vi vill stärka tågpassagernas rättigheter och anser självfallet att det ska vara praktiskt genomförbart. För att undvika kostnadsökningar för tågoperatörer vill vi med andra styrmedel stärka tågens konkurrenskraft gentemot till exempel flyg och bil. Vår strävan är att det ska lönsamt för resenären att välja det klimatvänliga alternativet.

7

Vi kommer fortsatt arbeta för att medlemsländer bör ha rätt att införa klimatgynnande subventioner. Långsiktiga spelregler för till exempel biogas är av avgörande betydelse för branschens aktörer.

8

Vi ser positivt på detta för medborgare och myndigheter.

9

Vi kan stärka järnvägens konkurrenskraft genom att de får kompensation för den miljönytta det innebär att transportera gods på räls. Samtidigt måste kostnaden för att köra gods med lastbil bättre spegla den negativa effekt det ger för klimat och miljö.

10

Vi arbetar för att det alltid ska vara billigare att välja det miljövänliga alternativet. Vi vill införa styrmedel som stärker järnvägens konkurrenskraft när det är ett reellt alternativ till vägtrafik och flyg. Vi anser till exempel att det inte är rimligt att införa höjda banavgifter för järnvägen som fördyrar tågtrafiken. Helst vill vi att ökade banavgifter slopas, men om det inte är möjligt vill vi stärka järnvägen genom miljökompensation.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Thorling vd för ISS Sverige

ISS vann Västtrafiks kontroller

Det blir ISS som tar över driften av Västtrafiks biljettkontroll, i alla fall har de vunnit första ronden – det nya avtalet innebär en kraftig utökning av biljettkontrollen

Plus

Gunnar Schön: "Nyfiken på fler företagsköp"

Sommarens skräll i bussbranschen är utan jämförelse att Transdev tar över A Björks AB - Konkurrensverket gav grönt ljus till affären som parterna formellt avslutade den 3 september och enligt vd Gunnar Schön kan det mycket väl bli fler företagsköp framöver.

Inga självkörande bussar i Borås

Ett år till för Samtrans

Arriva Group nära försäljning

Uppgifter i internationell press gör gällande att Deutsche Bahn säljer Arriva Group – prislappen visar ett mångmiljardbelopp.

Nyhetsbrev

Plus

Många utmaningar för Transdev

Gunnar Schön har varit vd för Transdev sedan 2012 och har dessförinnan en lång bakgrund inom kollektivtrafikbranschen. Han kom till Transdev Sverige efter åtta års utlandstjänst i Frankrike, Tyskland och i Östeuropa.

Arkiv

Regnbågsbussar i Skövde

För att ta ställning för alla människors lika värde, mångfald och tolerans flaggar Västtrafik och Nobina stadsbussarna med regnbågsflaggan under Skövde Pridefestival.

MTR till Fossilfritt Sverige

”Satsa mer på elbussar!”

Sveriges Bussföretag gillar att elbusspremien utökas i årets budget – men konstaterar samtidigt att detta inte är tillräckligt i rådande läge.

Budgeten delvis bra enligt Bil Sweden

Budgeten: ”De stora greppen saknas”

Ska transportsektorn nå ökad hållbarhet krävs större krafttag i den svenska budgeten – dessvärre saknas dessa enligt Transportföretagen som synat budgeten i sömmarna. 

Färre dog i augustitrafiken

Flixbus kör klimatstrejkare

Under två dagar kommer klimatstrejker i Greta Thunbergs anda att genomföras i 29 länder – Flixbus kommer att köra alla som vill delta till de platser där klimatstrejkerna ska genomföras.

Fler Coradia till Danmark

Tågresandet fortsätter öka

Tågresandet fortsätter att öka i Sverige, det gäller såväl antalet resor samt den totala sträcka som resenärerna färdats med järnväg - flera faktorer har bidragit till den positiva utvecklingen.

Fem vann upphandling i Skåne

Silbersky vd för SJ Norge

Rekord i kundnöjdhet

Fler än nio av tio Transdevs resenärer är nöjda – det visar företagets egen kundnöjdhetsmätning som genomfördes under våren i år.

Sjungande bussförare hyllas

Hopp om smidigare regelverk

Nytt bakslag för Hybricon

Bauer vann Bussförar-SM 2019

Denny Bauer är svensk mästare i att köra buss – det stod klart sedan Bussförar-SM 2019 avgjordes på eftermiddagen 9 september.

Tuff konkurrens på Bussförar-SM

Konkurrensen i Bussförar-SM var vara hårdare än någonsin - här är det Robert Johansson, Björks Buss som kämpar i tävlingsmomentet katastrofövning.

Viklund till Trafikanalys

Thermaenius till Keolis

Dahlsten tar över Transportföretagen

Tar över i Göteborg

Jensen till Arriva

Plus

Fem snabba frågor...

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Raukas vice vd i SJ

Lindahl till Infranord

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138