23948sdkhjf

Vänsterpartiet svarar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

EU-kandidaten Malin Björk svarar för Vänsterpartiet.

Här finns de 10 frågorna från branschen, klicka HÄR!

1

Vi ser positivt på att biodrivmedel ska räknas som klimatsmarta under förutsättning att de uppfyller sociala och ekologiska hållbarhetskriterier och tillräcklig klimateffektivitet. Vi anser att en förutsättning för att ett biodrivmedel ska kunna räknas som klimatsmart är att det till exempel inte står i konflikt med livsmedelsförsörjning och bevarande av biologisk mångfald. Det ska inte heller ske i konflikt med ett långsiktigt mål om att öka kolsänkan i skog och mark.

2

Vi anser inte att 12-dagarsregeln ska omfatta även nationell trafik då det skulle kunna ge negativa effekter för chaufförernas arbetsmiljö och trafiksäkerheten.

3

Vi vill verka för att infrastruktur och styrmedel utformas för att stimulera ökad andel persontransporter med kollektivtrafik för såväl linjetrafik som turistbussar. Vi ser gärna att lokala eller regionala hinder för turistbussar kan undanröjas, givet att man följer där gällande regelverk för till exempel miljö och arbetsvillkor.

4

Ja, vi medverkar gärna till att stärka enkla och trygga resor för resenärerna.

5

Min ambition är att jag kommer att ta del av synpunkter från såväl resenärer som från bussbranschen.

6

Mitt fokus är att resenären ska sättas i centrum för att vi ska lyckas få fler att resa med buss och tåg. Vi vill stärka tågpassagernas rättigheter och anser självfallet att det ska vara praktiskt genomförbart. För att undvika kostnadsökningar för tågoperatörer vill vi med andra styrmedel stärka tågens konkurrenskraft gentemot till exempel flyg och bil. Vår strävan är att det ska lönsamt för resenären att välja det klimatvänliga alternativet.

7

Vi kommer fortsatt arbeta för att medlemsländer bör ha rätt att införa klimatgynnande subventioner. Långsiktiga spelregler för till exempel biogas är av avgörande betydelse för branschens aktörer.

8

Vi ser positivt på detta för medborgare och myndigheter.

9

Vi kan stärka järnvägens konkurrenskraft genom att de får kompensation för den miljönytta det innebär att transportera gods på räls. Samtidigt måste kostnaden för att köra gods med lastbil bättre spegla den negativa effekt det ger för klimat och miljö.

10

Vi arbetar för att det alltid ska vara billigare att välja det miljövänliga alternativet. Vi vill införa styrmedel som stärker järnvägens konkurrenskraft när det är ett reellt alternativ till vägtrafik och flyg. Vi anser till exempel att det inte är rimligt att införa höjda banavgifter för järnvägen som fördyrar tågtrafiken. Helst vill vi att ökade banavgifter slopas, men om det inte är möjligt vill vi stärka järnvägen genom miljökompensation.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Rekordökning för bussarna

Nyhetsbrev

Lockar förare med elbussar

Arkiv

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141