23948sdkhjf

Rymden på Stockholms Kulturfestival

Rymden är årets tema på Stockholms Kulturfestival som går av stapeln 13-17 augusti – något att pricka in för temaresan till Stockholm under sensommaren.

Rymdtemat sker i samarbete med Rymdstyrelsen och 13 augusti blir det maffig invigning med Kattis Ahlström som konferencier på scenen på Gustav Adolfs torg. Observera att detta evenemang passar alla, inte bara rymdnördar, UFO-spanare eller överdrivet astronomiskt intresserade. Dessutom är det fritt inträde.

– Invigningen blir en visuell och musikalisk totalupplevelse. Vi kommer att ha direktkontakt med rymden via videolänk med astronauten Luca Parmitano på Internationella rymdstationen. Det blir även astronauter på scenen och inte minst så får vi vara med om världspremiären av ett poetiskt rymdverk, säger Jonas Naddebo (C), kultur- & stadsmiljöborgarråd.

Space Station Earth har urpremiär på Kulturfestivalen. Rymdverket, som är skapat av filmkompositören Ilan Eshkeri, är en unik multimediaupplevelse, som består av musik framförd av en stor orkester, elektroniska instrument samt ett videoverk som på ett både existentiellt och filosofiskt plan låter betraktaren titta ner på jorden från det svävande laboratoriet ISS (International Space Station). Det visuella materialet är skapat utifrån astronauternas egna bilder som tagits under flera tusen varv runt jorden.

– Rymden berör oss alla och är en omättlig källa till inspiration och kunskap som vi vill att så många som möjligt ska få ta del av och upptäcka. På Kulturfestivalen kommer besökarna att få möta rymden på ett annorlunda sätt. Genom litteraturen, konsten, filmen, musiken, dansen, i samtal och interaktiva installationer vill vi väcka nyfikenhet och engagemang för naturvetenskap, innovation och det rymdarbete som pågår dygnet runt på och runt om vår planet, säger Anna Rathsman, generaldirektör på Rymdstyrelsen.

Kvällen fortsätter med svensk rymd-synth-nostalgi med legendariska Adolphson och Falk. Skivan Med rymden i blodet kom på 1980-talet och sedan dess har Adolphson och Falk skrivit texter om människans samhörighet med kosmos, teknikutveckling och astronomi. Under konserten visas också videokonst av syntpionjären Greg FitzPatricks.

Var: Stockholms city
När: 13-17 augusti
Hur: Fri entré

FAKTA/Stockholms Kulturfestival

Stadens egna årliga kulturfest, som genomförs av Kulturförvaltningen på uppdrag av Stockholms stad. Festivalen bjuder på konserter, dans, samtal, film, barnaktiviteter, konst, musik och mycket mer. 2018 hade festivalen över 1 miljon besök.

FAKTA/Rymdstyrelsen

Sveriges expertmyndighet under Utbildningsdepartementet med ansvar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige vad gäller forskning och utveckling. På engelska heter den Swedish National Space Agency.

FAKTA/ESA

Europeiska rymdorganisationen (ESA) är Europas port till rymden. Dess uppgift är att forma utvecklingen av Europas rymdkapacitet och se till att investeringar i rymden fortsätter att ge fördelar för medborgarna i Europa och världen. ESA är en internationell organisation med 22 medlemsstater. Genom att samordna sina medlemmars ekonomiska och intellektuella resurser genomför ESA program och aktiviteter som ligger långt ifrån vad varje enskilt land kan genomföra.

FAKTA/ISS

400 kilometer ovanför jorden ligger den internationella rymdstationen ISS i omloppsbana runt jorden. Stationen började byggas 1998 och har varit konstant bemannad sedan år 2000. Stationen ägs gemensamt av USA, Ryssland, Kanada, Japan och länder inom den europeiska rymdorganisationen ESA, däribland Sverige.

Här nedan fakta om ISS fysiska egenskaper:

73 meter lång och 109 meter bred

Stationen är 20 meter hög

ISS väger över 419 ton

Boyta på 932 kvadratmeter.

400 kilometers höjd ovanför jorden

Hastigheten är 28 000 kilometer per timme

92 minuter tar det för ISS att färdas ett varv runt jorden.

För den extra intresserade finns här nedan några godbitar ur Kulturfestivalens "rymdprogram":

Blade Runner - Samtal & film, 15/8, Jacobs kyrka. Den dystopiska filmklassikern Blade Runner från 80-talet utspelar sig 2019. Kampen står mellan människorna och robotarna när robotarna inte längre vill vara människornas slavar. I dag, 2019, har genmodifierade människor fötts i Kina och AI-robotar börjar bli en självklar del i vår vardag. Frågorna från Blade Runner är desamma som idag; vad är en riktig människa och hur hanterar vi artificiell intelligens?

Planets & Ambience – Livgardets Dragonmusikkår.  Konsert 15/8, Skeppsbron

Många stockholmare är vana att se Livgardets Dragonmusikkår när de rider i täten för den beridna vaktparaden genom Stockholm till Kungliga slottet. I denna konsert har de dock suttit av för att tolka bland annat Gustav Holsts hyllning till Planeterna från 1921. Konserten illustreras dessutom av filmer från European Space Agencys skattgömmor.

Rosetta, kometjägaren. Samtal 13/8, Jacobs kyrka

Rosettamissonen, jakten på att åka ikapp med en komet.
2016 landade satelliten Rosetta på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Lyssna på ESA’s astrofysiker Matt Taylors fascinerande berättelse om missionen och vad som händer nu, i ett samtal med rymdfysikern och Fråga Lund-experten Gabriella Stenberg Wieser.

Danceoke – Space Edition med Cullberg & ÖFA-kollektivet. Dans 16/8, Skeppsbron

Danceoke vill rucka på relationen mellan publik och artist och gör oss alla till protagonister på vår egen scen. Som karaoke fast med dans till musikvideor med rymdmusik istället för sång och tillsammans med andra istället för ensam.

Signal från Rymden. Samtal 14/8, Jacobs kyrka

I Sydafrika byggs ett enormt radioteleskop som bland annat kommer att leta efter signaler från utomjordiska civilisationer. I ett samtal mellan författarna Kristoffer Leandoer, Johannes Anyuru Rediger och Andrea Lundgren, modererat av Maths Claesson, dyker de ner i frågor kring vad det betyder för mänskligheten om vi en dag nås av en signal från kosmos, vad skulle det betyda för konsten, filosofin och för vår gudsuppfattning?

Houston, We Have a Problem! Film14/8, Jacobs kyrka

En rafflande hybridfilm om USA:s kapplöpning om att vara först på månen, internationella kalla kriget-intriger, hemlighetsstämplade dokument och en kontroversiell affärsuppgörelse mellan John F. Kennedy och Jugoslaviens president Josip Tito. Fler filmer på temat finns att spana in i Jacobs kyrka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078