23948sdkhjf

Bussen - en väg till integration

| Av Carl-Johan Wärn | Tipsa redaktionen

Ahmed Kaboole kom till Sverige från Somalia 2007 och är idag ledamot i kommunfullmäktige - busskortet var hans väg till integration och han ser nu samma möjligheter för nyanlända.

Ahmed Kaboole hade redan skaffat busskort 2010. Han fick snabbt jobb och bussföraryrket gav honom möjlighet att träffa många människor. Små konversationer och möten med olika typer av personer gjorde att svenskan tog fart samtidigt som han lärde sig förstå kulturen.

Vad är det bästa med att köra buss?

– Att jag får träffa så många människor, säger Ahmed Kaboole. Ett leende kan göra någons dag eller till och med vara det som räddar personen. Yrket hjälpte mig även att integreras och gav mig kraft att börja studera.

Är bussförare ett bra extrajobb?

– Det är perfekt för studenter. Jag har inte tagit några studielån tack vare att jag arbetat extra som bussförare. Jobbet gav mig trygghet att börja studera och det fanns alltid något att komma tillbaka till. Det finns hur mycket jobb som helst! Som bussförare behöver du inte vara orolig för din försörjning innan du hittar ditt första jobb inom det du pluggat till. När du söker nästa jobb har du dessutom arbetslivserfarenhet.

Hur skulle man kunna locka fler studenter?

– Det behövs mer information på gymnasiet om möjligheterna. Utbildningen skulle kanske också kunna kortas lite, tre månader är lagom. Det behövs också fler utbildningsplatser, jag var tvungen att flytta till Umeå för att få min utbildning.

Ahmed körde länge den utmanande linje 179 mellan Vällingby och Sollentuna som stannar i Rinkeby och Hjulsta och det var engagemanget i lokalsamhället som fick honom att gå med i Miljöpartiet för att driva trygghetsfrågor. Idag sitter han som ledamot i Stockholms kommunfullmäktige och i kulturnämnden för Miljöpartiet.

Hur kan tryggheten förbättras i de utsatta områdena?

– Kortsiktigt handlar det om fler väktare. På längre sikt har arbetsmarknaden störst betydelse. Vägen till utbildning och jobb behöver bli kortare. Man skulle kunna montera säkerhetsanordningar i bussarna som skyddar mot utagerande resenärer, exempelvis ett genomskinligt skydd till höger skulle ge föraren full fokus på vägen.

Kände du dig otrygg som förare i till exempel Rinkeby och Hjulsta?

– Vissa förare undvek linjen jag körde, men jag kände mig inte otrygg. Det var människor jag kände igen. Ibland mötte jag irriterade resenärer eller folk som ville provocera, men jag tog det inte personligt.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sista chansen till Bussförar-SM 2019!

Nu är det bara några dagar kvar för den som vill göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 - midnatt 21 juni, alltså midsommarafton, stängs möjligheten att nå årets tävling, så passa på redan i dag!

Trønderbilene ska köra i Jämtland

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

25 nya elbussar i Umeå

Nu tas 25 nya snabbladdade elbussar i bruk i Umeå, därmed är det nu 35 elbussar som trafikerar stadens gator - Umeå leder därmed den gröna vågen för miljövänlig kollektivtrafik.

Största tågaffären i Sverige klar

14 juni undertecknas trafikavtalet mellan Öresundståg och SJ, som tar över driften av Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt – Sveriges största tågaffär på drygt 6 miljarder kronor är därmed ett faktum.

80 jobb försvinner på Keolis

Inom Keolis Sverige pågår ett arbete för att stärka företagets position och skapa lönsammare tillväxt – för att nå målet kommer 80 anställda att varslas.

Nu kör HelsingborgsExpressen!

Söndag 16 juni är det trafikstart för HelsingborgsExpressen, den nya superbussen som lyfter kollektivtrafiken i Helsingborg till nya höjder - men redan 13 juni genomfördes den högtidliga invigningen, rt-forum var på plats!

Nyhetsbrev

IT för effektivare uppvärmning

Arkiv

Snart kan bussen fjärrstyras

Mångmiljardsatsning på kollektivtrafik

Riyad bygger kollektivtrafiksystem för 255 miljarder kronor på fem år - projektet visades upp under UITP i Stockholm där Saudiarabiens huvudstad hade en enormt stor monter.

Vill borra åt Stockholms tunnelbana

Den kinesiska tunnelborraren CRTG har etablerat sig i Sverige och visade upp sig på UITP i Stockholm 9-12 juni - siktet är att få uppdrag när tunnelbanan i Stockholm ska byggas ut.

Nytt biljettsystem i Skånetrafiken

Keolis ökar i Bussförar-SM

11 juni hade 328 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – Keolis har alltjämt flest förare anmälda och imponerande nog har flera små bussbolag förare med i tävlingen.

Rekordorder för Volvo Bussar

Elbussar dominerar UITP

Fler självmord på spåren

Scania visar framtiden

Under det stora UITP-mötet i Stockholm passade Scania på att bryta mot sina traditioner – en ännu icke skapad framtidsfarkost visades i tillverkarens utställning.

Ny eldriven ledbuss på UITP

Under UITP Golabal Transport Summit i Stockholm passade Volvo på att visa upp sin nya eldrivna ledbuss – bussen ska vara i serietillverkning till hösten.

UITP pågår i Stockholm

9–12 juni är kollektivtrafikföretag från hela världen i Stockholm för att delta i ett av världens största kollektivtrafikevent, Global Public Transport Summit – arrangör är UITP och lokal värd SL.

Skövde får busskörfält

För att underlätta för kollektivtrafiken byggs nu Skövdes två första busskörfält på Vadsbovägen - därmed ska kollektivtrafikens snittfart öka i staden är det tänkt.

Rekordhög ökning av elbussar

Pendelbåt döptes i Stockholm

Goda upphandlingsexempel i ny rapport

Trots få offentliga upphandlingar av busstrafik under 2018 finns ett antal goda exempel att lyfta fram – det anser Sveriges Bussföretag i en färsk rapport.

Elbussen mäter Göteborgsluften

MTR Express får rätt mot SJ

För ett år sedan anmälde MTR Express statliga SJ till Konkurrensverket – myndigheten ger MTR rätt och har nu riktat en uppmaning till regeringen att bryta SJ:s försäljningsmonopol.

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Helsner tillbaka i bussbranschen

Beckman blir hållbarhetschef

Cabonline köper danskt taxibolag

Walfridsson till Nobina

Sverigedemokraterna svarar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142