23948sdkhjf

Bättre serviceresor i Skåne

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Punktligheten har blivit väsentligt bättre för Skånetrafikens serviceresor – detta är effekten av att trafikhuvudmannen själv tagit över ansvaret för dem.

För ett år sedan tog Skånetrafiken hem beställningscentralen för serviceresor i egen regi. Ökad punktlighet, kortare telefonköer, bättre bemötande och kortare handläggningstider för färdtjänstansökningar är några av förbättringarna. Allt enligt Skånetrafikens egen undersäkning.

Skånetrafikens månadsrapport för april visar att serviceresornas punktlighet är uppe i 93 procent, vilket är tre procentenheter bättre jämfört med förra året. Bemötandet av samtalsmottagare är likaledes uppe i 93 procent jämfört med 80 procent för ett år sedan.

– Det är en markant ökning. Under året har vi jobbat med att bygga upp verksamheten med beställningscentralen, att centralisera verksamheten till Hässleholm och att utbilda och rekrytera personal för att minska telefonköerna. Därför är det roligt att siffrorna blivit bättre, men vi är inte nöjda och har fortfarande en hel del kvar att göra, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef Serviceresor.

Kundnöjdheten, som mäts på hela resan från bokning till att resan har utförts, visar också en förbättring och kunderna känner sig numera tryggare med i sin resa. Betyget för hela resan låg i april på 88 procent. Färdtjänstresorna har ökat en aning, men beror främst på att ytterligare en kommun har tillkommit under året.

– Det är mycket glädjande att vi höjt kvaliteten för våra kunder med bättre punktlighet och att de även känner sig trygga med sin resa. Dessutom har vi en budget i balans för första gången på flera år, säger Titti Unosdotter.

23 maj lanserades även en ny sjukreseportal för vårdpersonal. I portalen kan vårdpersonal både boka sjukresa och skapa webbintyg. 42 procent av alla bokningar som vården administrerar sker idag via webbokning. Effekterna av webbokningen är främst att personalen i beställningscentralen blir avlastad i telefon, kortare köer och att bokningen går snabbare.

Det har varit en del bråk när det gäller serviceresor och sjukresor i Skåne, läs här om den rättsliga tvisten med Samres.

Även ett annat bolag hamnade i konflikt med Skånetrafiken angående sjukresor, läs om det här!

FAKTA/Serviceresor i Skåne

1 500 000 serviceresor genomförs varje år i Skåne. Serviceresor är en del av kollektivtrafiken och samlingsnamnet för färdtjänst, sjukresor och anropsstyrd trafik.

Skånetrafiken ansvarar för sjukresor i hela Region Skåne. Skånetrafiken ansvarar för färdtjänst i 24 av Skånes 33 kommuner. Totalt finns det 350 serviceresefordon, hälften är specialfordon och hälften är personbilar.

I april hade Skånetrafikens färdtjänsthandläggare 100 procent handläggning inom 30 dagar.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Eneroth återinviger Västerdalsbanan

Fler platser på Östgötapendeln

"Fler trafikpoliser behövs"

I en ny rapport utgiven av Transportföretagen konstateras flera brister i tillsynen och kontroller av vägtransporter – trafikpoliserna är för få vilket bland annat leder till en osund konkurrenssituation.

Arbetsförmedlingen på Bussförar-SM

Arbetsförmedlingen satsar stort på Bussförar-SM och kommer att vara på plats när finalen körs på Gillingebanan 9 september – Kristina Bolin ser fram emot att få vara ute på banan igen.

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Nyhetsbrev

50 Solaris-bussar till Gävle

Arkiv

Ale får fler elbussar

Tio nya elbussar i Borås

19 augusti börjar Västtrafik köra elbussar i Borås - det är totalt tio bussar på linje 2 som kommer att ge boråsarna en tystare och mer miljövänlig resa i kollektivtrafiken.

Transdev satsar på Bussförar-SM

Finalen i Bussförar-SM närmar sig, 9 september körs den på Gillingebanan norr om Stockholm – Transdev är en av tävlingens partners i år liksom tidigare år.

Raukas vice vd i SJ

Osäkert om viten fungerar

Det är oklart om viten fungerar som piska för att förbättra kollektivtrafikens kvalitet, mycket på grund av bristande dokumentation – det framgår av forskning vid VTI.

Nya svängar för kollektivtrafiken

I början av juni förvärvade elfordonsutvecklaren Nevs det engelska hjulmotorföretaget Protean Electric – som har en revolutionerande svängig hjulteknik för den modernaste kollektivtrafiken.

Cabonline skriver ner

Piteå får vänta på elbussarna

Svårt mäta trötthet

Att trötthet hos förare utgör en stor fara är väl känt sedan länge, snark är lika farligt som knark bruka det heta – men att mäta trötthet är en tuff utmaning för forskarna på VTI..

Utförsbacke för transportsektorn

”Utredning om biljettsystem onödig”

NNR vill slopa elskatten på elbussarna

Näringslivets Regelnämnd, NNR, tar upp elskatten som elbussarna måste betala men de eldrivna tågen slipper - släpp elskatten för elbussarna, kräver NNR.

Wennerström utreder nationellt biljettsystem

Ett biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige – det utlovades i Januariavtalet, nu ska Samtrafikens Gerhard Wennerström utreda hur det ska gå till.

Lindahl till Infranord

Bussförar-SM – finalen närmar sig!

Striden om Jämtland är över

Länstrafiken får teckna avtal med norska Trønderbilene – det står klart efter en segdragen rättsprocess där en svensk konkurrent överklagat upphandlingen.

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Skånetrafiken ber om ursäkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149