23948sdkhjf

Helldén: ”Det är kungens fel!”

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Riktigt så sa inte Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén – däremot uppger han att staden inte kan lätta på det rådande bussförbudet eftersom det är Hovet som äger Slottsbacken, inte staden.

13 juni genomförde Stockholms läns Bussbranschförening en rundtur med turistbuss i centrala Stockholm med politiker som passagerare. Syftet i år, liksom alla tidigare år, har varit att visa för politikerna hur illa det är ställt för turistbussarna på grund av alla stora vägbyggnadsprojekt men också på grund av ett stelbent regelverk som exempelvis förbjuder turistbussarna att köra i stadens bussfiler.

– Vi jobbar aktivt för att förbättra framkomligheten och arbetsmiljön för våra förare. Vi har genomfört den här rundturen nästan varje år. Och i år är det glädjande många politiker som tackat ja till vår inbjudan så att de själva kan bilda sig en uppfattning om hur läget i Stockholm är, sa Pär Åkerberg, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening, vd för Åkerbergs Trafik i Trosa samt värd för rundturen.

I år, liksom tidigare år, är det grötigt, trångt och stökigt för alla turistbussar som ska köra bland annat kryssarturister till Stockholms stora sevärdheter. Det som alla vill se är Slottet, Stadshuset och Vasamuseet, alla tre sevärdheterna är krångliga att nå med turistbussen som alltså inte får köra på samma sätt som linjebussarna.

En fråga som kom upp under färden är det förbud för bussar som gäller för just Slottsbacken, något som ställer till det när turisterna ska lämnas och hämtas när de besöker Stockholms slott.

– Där kan jag berätta att vi har tittat noga på den här frågan och fått klart för oss att hela Slottsbacken tillhör Sveriges Kungahus, vi saknar därmed all rådighet i den frågan, sa Daniel Helldén, Stockholms stads trafikborgarråd som därmed indirekt passar över bussförbudet på Slottsbacken till kungen.

Oavsett vem som är ansvarig har nu Stockholms läns Bussbranschförening överklagat förbudet mot bussar på Slottsbacken - läs om det HÄR!

Trots förbudet så kör vissa bussar ändå upp på Slottsbacken, företrädesvis bussar från andra regioner eller länder. De chansar, tar böterna om det blir något. Så vill inte medlemmarna i Stockholms läns Bussbranschförening agera, enligt Pär Åkerberg, inställningen är att jobba för regeländringar men ännu är det inte känt om föreningen kontaktat hovet i den här frågan.

FAKTA/Deltagande politiker på turistbussturen i Stockholms city

Stocholmspolitiker: Ulla Hamilton, M, Bo Lindner, M, Daniel Helldén, MP, Thomas Karlsson, MP, Johan Fälldin, C, Maria Johansson, L, Inger Edvardsson, S, Åsa Odin Ekman, S, Gabriel Kroon, SD och Amdreas Birgersson, SD. Samtliga utom Thomas Karlsson sitter i Stockholms stads Trafiknämnd.

Riksdagspolitiker: Thomas Morell, SD, Trafikutskottet

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fler resenärer flyger med SAS

Snälltåget ända till Tänndalen

Framgång för AI till sjöss

Bra oktober för Norwegian

Norwegian visar goda siffror för oktober vad gäller trafiksiffror – men flygbolaget dödförklaras av en konkurrent inom lågprissegmentet.

SJ storsatsar på VR

Tydlig "Stordalen-effekt" för Ving

Reseföretaget Ving sticker iväg som en raket just nu - detta sedan Petter Stordalen tagit över som huvudägare av bolaget efter den förre ägarens konkurs.

Nyhetsbrev

Nu sätter kryssarna i kontakten

Elanslutningarna i Stockholms Värtahamnen är igång och flera fartyg ansluter redan – därmed kan kryssarna ligga för ankar med avstängd maskin.

Arkiv

Ny svensk skidanläggning invigs

17 december invigs anläggningen Idre Himmelfjäll - efter många års planerande och byggande är Sveriges nya stora alpina skidområde äntligen redo för öppning.

Fritzsons tågmat

Skrämmande resenyhet lanseras

Så här inför Halloween kan det passa bra att slå ett slag för mer skrämmande destinationer - som Transsylvanien med greve Draculas slott, trolska skogar och ruggiga grottor.

Stordalen tar över Ving

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är resekoncernen Vings nya ägare - det är första gången på 25 år som Ving får en Nordisk huvudägare.

Nya snabbfärjan döpt

Bussbranschen kräver svar om Slottsbacken

Stockholms stad stängde Slottsbacken för bussar mellan 3 juni och 30 september i år – nu kräver bussbranschen svar från ansvariga politiker och myndigheter.

Bättre skydd vid flygkonkurser

Sörmländskt samarbete för bussturism

Piloterna ska själva minska utsläppen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Fler flygbussar för Flixbus

Efter en framgångsrik linjestart mellan Stockholm och Arlanda, börjar Flixbus rusta upp för att växa inom flygplatstransfer - fler svenska flygplatser står i tur att få bolagets busstrafik.

Norwegian och JetBlue ingår samarbetsavtal

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Karlsson till Merresor

Laggar till Grönklitt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.393