23948sdkhjf

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Riktigt så sa inte Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén – däremot uppger han att staden inte kan lätta på det rådande bussförbudet eftersom det är Hovet som äger Slottsbacken, inte staden.

13 juni genomförde Stockholms läns Bussbranschförening en rundtur med turistbuss i centrala Stockholm med politiker som passagerare. Syftet i år, liksom alla tidigare år, har varit att visa för politikerna hur illa det är ställt för turistbussarna på grund av alla stora vägbyggnadsprojekt men också på grund av ett stelbent regelverk som exempelvis förbjuder turistbussarna att köra i stadens bussfiler.

– Vi jobbar aktivt för att förbättra framkomligheten och arbetsmiljön för våra förare. Vi har genomfört den här rundturen nästan varje år. Och i år är det glädjande många politiker som tackat ja till vår inbjudan så att de själva kan bilda sig en uppfattning om hur läget i Stockholm är, sa Pär Åkerberg, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening, vd för Åkerbergs Trafik i Trosa samt värd för rundturen.

I år, liksom tidigare år, är det grötigt, trångt och stökigt för alla turistbussar som ska köra bland annat kryssarturister till Stockholms stora sevärdheter. Det som alla vill se är Slottet, Stadshuset och Vasamuseet, alla tre sevärdheterna är krångliga att nå med turistbussen som alltså inte får köra på samma sätt som linjebussarna.

En fråga som kom upp under färden är det förbud för bussar som gäller för just Slottsbacken, något som ställer till det när turisterna ska lämnas och hämtas när de besöker Stockholms slott.

– Där kan jag berätta att vi har tittat noga på den här frågan och fått klart för oss att hela Slottsbacken tillhör Sveriges Kungahus, vi saknar därmed all rådighet i den frågan, sa Daniel Helldén, Stockholms stads trafikborgarråd som därmed indirekt passar över bussförbudet på Slottsbacken till kungen.

Oavsett vem som är ansvarig har nu Stockholms läns Bussbranschförening överklagat förbudet mot bussar på Slottsbacken - läs om det HÄR!

Trots förbudet så kör vissa bussar ändå upp på Slottsbacken, företrädesvis bussar från andra regioner eller länder. De chansar, tar böterna om det blir något. Så vill inte medlemmarna i Stockholms läns Bussbranschförening agera, enligt Pär Åkerberg, inställningen är att jobba för regeländringar men ännu är det inte känt om föreningen kontaktat hovet i den här frågan.

FAKTA/Deltagande politiker på turistbussturen i Stockholms city

Stocholmspolitiker: Ulla Hamilton, M, Bo Lindner, M, Daniel Helldén, MP, Thomas Karlsson, MP, Johan Fälldin, C, Maria Johansson, L, Inger Edvardsson, S, Åsa Odin Ekman, S, Gabriel Kroon, SD och Amdreas Birgersson, SD. Samtliga utom Thomas Karlsson sitter i Stockholms stads Trafiknämnd.

Riksdagspolitiker: Thomas Morell, SD, Trafikutskottet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.468