23948sdkhjf

Helldén: ”Det är kungens fel!”

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Riktigt så sa inte Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén – däremot uppger han att staden inte kan lätta på det rådande bussförbudet eftersom det är Hovet som äger Slottsbacken, inte staden.

13 juni genomförde Stockholms läns Bussbranschförening en rundtur med turistbuss i centrala Stockholm med politiker som passagerare. Syftet i år, liksom alla tidigare år, har varit att visa för politikerna hur illa det är ställt för turistbussarna på grund av alla stora vägbyggnadsprojekt men också på grund av ett stelbent regelverk som exempelvis förbjuder turistbussarna att köra i stadens bussfiler.

– Vi jobbar aktivt för att förbättra framkomligheten och arbetsmiljön för våra förare. Vi har genomfört den här rundturen nästan varje år. Och i år är det glädjande många politiker som tackat ja till vår inbjudan så att de själva kan bilda sig en uppfattning om hur läget i Stockholm är, sa Pär Åkerberg, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening, vd för Åkerbergs Trafik i Trosa samt värd för rundturen.

I år, liksom tidigare år, är det grötigt, trångt och stökigt för alla turistbussar som ska köra bland annat kryssarturister till Stockholms stora sevärdheter. Det som alla vill se är Slottet, Stadshuset och Vasamuseet, alla tre sevärdheterna är krångliga att nå med turistbussen som alltså inte får köra på samma sätt som linjebussarna.

En fråga som kom upp under färden är det förbud för bussar som gäller för just Slottsbacken, något som ställer till det när turisterna ska lämnas och hämtas när de besöker Stockholms slott.

– Där kan jag berätta att vi har tittat noga på den här frågan och fått klart för oss att hela Slottsbacken tillhör Sveriges Kungahus, vi saknar därmed all rådighet i den frågan, sa Daniel Helldén, Stockholms stads trafikborgarråd som därmed indirekt passar över bussförbudet på Slottsbacken till kungen.

Oavsett vem som är ansvarig har nu Stockholms läns Bussbranschförening överklagat förbudet mot bussar på Slottsbacken - läs om det HÄR!

Trots förbudet så kör vissa bussar ändå upp på Slottsbacken, företrädesvis bussar från andra regioner eller länder. De chansar, tar böterna om det blir något. Så vill inte medlemmarna i Stockholms läns Bussbranschförening agera, enligt Pär Åkerberg, inställningen är att jobba för regeländringar men ännu är det inte känt om föreningen kontaktat hovet i den här frågan.

FAKTA/Deltagande politiker på turistbussturen i Stockholms city

Stocholmspolitiker: Ulla Hamilton, M, Bo Lindner, M, Daniel Helldén, MP, Thomas Karlsson, MP, Johan Fälldin, C, Maria Johansson, L, Inger Edvardsson, S, Åsa Odin Ekman, S, Gabriel Kroon, SD och Amdreas Birgersson, SD. Samtliga utom Thomas Karlsson sitter i Stockholms stads Trafiknämnd.

Riksdagspolitiker: Thomas Morell, SD, Trafikutskottet

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Barometern: Hemliga resor heta!

Plus

Vill växa på befintlig marknad

Grupp- och bussresor har länge varit viktiga för Viking Line – och så kommer det att fortsätta vara. Rederiet blir också kvar i Östersjön utan planer på etableringar i andra vatten, det fastslår Jan Hanses, vd för rederiet Viking Line.

"Budgeten missgynnar museerna"

Vill rädda flyget med kvot

Nyhetsbrev

Grönlund lyfter bussbranschen

En växande besöksnäring förutsätter hållbara transporter framhåller Svensk Turism – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, lyfter fram bussen som det hållbara alternativet.

Arkiv

Allt fler flygbolagskonkurser

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

2

Fler tågar i Bergslagen

Mellan juni och augusti ökade resandet Tåg i Bergslagen med hela 14 procent, jämfört med fjolåret - en effekt av att allt fler valt att semestra i närområdena.

Norweigian prisas av resenärerna

1

Flygbolag ofta på svarta listan

Ytterst få researrangörer hamnar på Allmänna reklamationsnämndens svarta lista – värre är det med flygbolagen, många struntar i nämndens beslut.

Rekordsommar för Inlandsbanan

För tredje året i rad fortsätter ökningen av resenärer på Inlandsbanan – trenden att ”hemestra” tros ligga bakom.

Franck ny vd för Icehotel

Ingen ersättning till flygstrejksdrabbade

BRA, bättre, bäst?

Flygbolaget BRA är det överlägset punktligaste flygbolaget i världen – detta enligt de siffror bolaget självt sammanställt men som märkligt nog inte syns i den internationella statistiken.

Norrtåg går som tåget

Under juli månad ökade Norrtågs försäljning av enkelbiljetter med 22 procent jämfört med samma period förra året – fler norrlänningar vill resa hållbart, enligt Norrtåg.

Fler nattåg till Berlin

Efterfrågan på fler nattåg till Berlin har ökat och en tågoperatör ser till att leverera till hösten - lägligt eftersom det stundar många event i Berlin under de kommande månaderna.

SAS flyger till Sälen

Stor ökning av Stockholmsturismen

Aostadalen vill lockar fler

Italiens minsta region, Aostadalen, har bra förutsättningar för både sommar- som vinterturism – nu vill dalen locka ännu fler besökare, gärna fler grupper och bussturister.

Matig festival får fler bussar

Under Matfestivalen i Skövde 30-31 augusti förstärker Västtrafik vissa turer med extra bussar – allt för att underlätta för besökarna att ta bussen till och från festivalen.

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Swedavia backar

von Seth till SRF

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126