23948sdkhjf

Helldén: ”Det är kungens fel!”

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Riktigt så sa inte Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén – däremot uppger han att staden inte kan lätta på det rådande bussförbudet eftersom det är Hovet som äger Slottsbacken, inte staden.

13 juni genomförde Stockholms läns Bussbranschförening en rundtur med turistbuss i centrala Stockholm med politiker som passagerare. Syftet i år, liksom alla tidigare år, har varit att visa för politikerna hur illa det är ställt för turistbussarna på grund av alla stora vägbyggnadsprojekt men också på grund av ett stelbent regelverk som exempelvis förbjuder turistbussarna att köra i stadens bussfiler.

– Vi jobbar aktivt för att förbättra framkomligheten och arbetsmiljön för våra förare. Vi har genomfört den här rundturen nästan varje år. Och i år är det glädjande många politiker som tackat ja till vår inbjudan så att de själva kan bilda sig en uppfattning om hur läget i Stockholm är, sa Pär Åkerberg, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening, vd för Åkerbergs Trafik i Trosa samt värd för rundturen.

I år, liksom tidigare år, är det grötigt, trångt och stökigt för alla turistbussar som ska köra bland annat kryssarturister till Stockholms stora sevärdheter. Det som alla vill se är Slottet, Stadshuset och Vasamuseet, alla tre sevärdheterna är krångliga att nå med turistbussen som alltså inte får köra på samma sätt som linjebussarna.

En fråga som kom upp under färden är det förbud för bussar som gäller för just Slottsbacken, något som ställer till det när turisterna ska lämnas och hämtas när de besöker Stockholms slott.

– Där kan jag berätta att vi har tittat noga på den här frågan och fått klart för oss att hela Slottsbacken tillhör Sveriges Kungahus, vi saknar därmed all rådighet i den frågan, sa Daniel Helldén, Stockholms stads trafikborgarråd som därmed indirekt passar över bussförbudet på Slottsbacken till kungen.

Oavsett vem som är ansvarig har nu Stockholms läns Bussbranschförening överklagat förbudet mot bussar på Slottsbacken - läs om det HÄR!

Trots förbudet så kör vissa bussar ändå upp på Slottsbacken, företrädesvis bussar från andra regioner eller länder. De chansar, tar böterna om det blir något. Så vill inte medlemmarna i Stockholms läns Bussbranschförening agera, enligt Pär Åkerberg, inställningen är att jobba för regeländringar men ännu är det inte känt om föreningen kontaktat hovet i den här frågan.

FAKTA/Deltagande politiker på turistbussturen i Stockholms city

Stocholmspolitiker: Ulla Hamilton, M, Bo Lindner, M, Daniel Helldén, MP, Thomas Karlsson, MP, Johan Fälldin, C, Maria Johansson, L, Inger Edvardsson, S, Åsa Odin Ekman, S, Gabriel Kroon, SD och Amdreas Birgersson, SD. Samtliga utom Thomas Karlsson sitter i Stockholms stads Trafiknämnd.

Riksdagspolitiker: Thomas Morell, SD, Trafikutskottet

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klimatdebatten gynnar bussresan

"Res klimatsmart i turistbuss"

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Nyhetsbrev

Inlandsbanan fick ny styrelse

Arkiv
1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Himmelfjäll öppet för bokning

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

Flixbus startar flygbusslinje

Från 25 juni börjar Flixbus att trafikera en ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda – aktören kommer att ha marknadens lägsta pris på sträckan vid tidigt köp.

SJ lanserar tågluffarkort

Rekordresultat för SkiStar

Extra nattrafik under Fallens Dagar

Badbusstrafik i Trollhättan

Turister bussluffar i Stockholm

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Kroatien fortsatt populärt

Enligt ny statistik från reseplattformen TripAdvisor är Kroatien det resmål som ökat mest i popularitet och i antalet sökningar på TripAdvisor under årets första fyra månader.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Kölsträckning i Kina

Taxfree på flyget upphör

Klimatångest gynnar tågresande

Svenskarnas resmönster har förändrats dramatiskt till följd av klimatdebatten – ett exempel på det är att tågresandet fördubblats de senaste 18 månaderna.

Flygbussarna Charter blir fossilfria

Plus

Fem snabba frågor...

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139