23948sdkhjf

Helldén: ”Det är kungens fel!”

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Riktigt så sa inte Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén – däremot uppger han att staden inte kan lätta på det rådande bussförbudet eftersom det är Hovet som äger Slottsbacken, inte staden.

13 juni genomförde Stockholms läns Bussbranschförening en rundtur med turistbuss i centrala Stockholm med politiker som passagerare. Syftet i år, liksom alla tidigare år, har varit att visa för politikerna hur illa det är ställt för turistbussarna på grund av alla stora vägbyggnadsprojekt men också på grund av ett stelbent regelverk som exempelvis förbjuder turistbussarna att köra i stadens bussfiler.

– Vi jobbar aktivt för att förbättra framkomligheten och arbetsmiljön för våra förare. Vi har genomfört den här rundturen nästan varje år. Och i år är det glädjande många politiker som tackat ja till vår inbjudan så att de själva kan bilda sig en uppfattning om hur läget i Stockholm är, sa Pär Åkerberg, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening, vd för Åkerbergs Trafik i Trosa samt värd för rundturen.

I år, liksom tidigare år, är det grötigt, trångt och stökigt för alla turistbussar som ska köra bland annat kryssarturister till Stockholms stora sevärdheter. Det som alla vill se är Slottet, Stadshuset och Vasamuseet, alla tre sevärdheterna är krångliga att nå med turistbussen som alltså inte får köra på samma sätt som linjebussarna.

En fråga som kom upp under färden är det förbud för bussar som gäller för just Slottsbacken, något som ställer till det när turisterna ska lämnas och hämtas när de besöker Stockholms slott.

– Där kan jag berätta att vi har tittat noga på den här frågan och fått klart för oss att hela Slottsbacken tillhör Sveriges Kungahus, vi saknar därmed all rådighet i den frågan, sa Daniel Helldén, Stockholms stads trafikborgarråd som därmed indirekt passar över bussförbudet på Slottsbacken till kungen.

Oavsett vem som är ansvarig har nu Stockholms läns Bussbranschförening överklagat förbudet mot bussar på Slottsbacken - läs om det HÄR!

Trots förbudet så kör vissa bussar ändå upp på Slottsbacken, företrädesvis bussar från andra regioner eller länder. De chansar, tar böterna om det blir något. Så vill inte medlemmarna i Stockholms läns Bussbranschförening agera, enligt Pär Åkerberg, inställningen är att jobba för regeländringar men ännu är det inte känt om föreningen kontaktat hovet i den här frågan.

FAKTA/Deltagande politiker på turistbussturen i Stockholms city

Stocholmspolitiker: Ulla Hamilton, M, Bo Lindner, M, Daniel Helldén, MP, Thomas Karlsson, MP, Johan Fälldin, C, Maria Johansson, L, Inger Edvardsson, S, Åsa Odin Ekman, S, Gabriel Kroon, SD och Amdreas Birgersson, SD. Samtliga utom Thomas Karlsson sitter i Stockholms stads Trafiknämnd.

Riksdagspolitiker: Thomas Morell, SD, Trafikutskottet

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nytt drag av RK Travel Group

Från och med nu har resegrossisten RK Travel Group infört ett nytt grepp som pressar både den egna organisationen och konkurrenterna – men gynnar kunderna.

Skansen slog rekord 2019

AI tar över i Växjö

Resebranschen får nyord

Glöm flygskammen, nu har resebranschen fått nya roliga ord enligt dem som ställt samman 2019 års nyord!

Stena Lina storsatsar

Anmälan till Busstorget har öppnat!

Nyhetsbrev

Bussbolag i känslosam julkampanj

Arkiv

Flygresenärernas favoritdestinationer

Vart hän vill de som flyger med SAS egentligen? Ja, nu har den saken blivit utredd och det visar sig att svenskar, norrmän och danskar har helt olika preferenser!

Hårdrock på Furuvik

Hårdrocken tågar in på Furuvik i sommar när den legendariske Kiss-gitarristen Ace Frehley intar Stora Scen.

De uppträder på Grönan 2020

Nu har Gröna Lund fått klart med de första 12 artisterna för sommarsäsongen 2020 – en hel rad heta namn presenteras.

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Portugal vann igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124