23948sdkhjf

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Stockholms läns Bussbranschförening genomförde sin årliga politiska rundtur med turistbuss i Stockholms city 13 juni. Under den något trassliga rundturen kom frågan om Slottsbacken och bussförbudet upp och fick ett överraskande svar av Stockholms trafikborgarråd, Daniel Hylldén, som uppgav att staden inte har makt över Slottsbacken och att Trafiknämnden inte äger frågan.

Läs även här!

Men oavsett vem som än äger frågan så har Stockholms läns Bussbranschförening valt att inte låta sig nöja med det förbud som utfärdats. Nu har en formell skrivelse skickats in i frågan:

Överklagan av lokal trafikföreskrift om förbud för buss på Slottsbacken, LTF-beteckning 0180 2019:03388, dnr nr T2019-01810

Så här lyder Bussbranschföreningens skrivelse i sin helhet:

"Härmed överklagas Stockholms stads beslutade lokala trafikföreskrift enligt rubricerat.

Stockholms läns Bussbranschförening konstaterar att föreskriften strider mot de samhälleliga målen och kraven beträffande tillgänglighet. Sverige har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen tar bland annat upp rätten till fri rörlighet, ett självständigt liv, personlig säkerhet och deltagande i samhälls- och kulturliv.

Därutöver påverkar föreskriften trafiksäkerheten negativt och är inte i samklang med den av Riksdagen beslutade nollvisionen på området.

Det är märkligt och upprörande att ett beslut som detta kan tas som utestänger en stor grupp människor från att kunna besöka ett av Stockholms och Sveriges viktigaste besöksmål. Om bussar tillåts åka upp på Slottsbacken för att släppa av passagerarna finns det möjligheter för äldre personer och personer med funktionshinder att besöka det Kungliga Slottet och Gamla stan.

Nu, i och med ikraftträdandet av föreskriften, finns ingen möjlighet för dessa personer att ta sig uppför Slottsbacken från Skeppsbron. I dagens moderna och inkluderande samhälle är det uppseendeväckande att beslut som detta kan tas som förhindrar en stor grupp människor från att besöka Slottet och Gamla stan. Det påverkar såväl svenska medborgare som utländska turister som kommer till Stockholm. Beslutet påverkar besöksnäringen mycket negativt.

Det har aldrig, i alla fall inte under de senaste 15 åren, inträffat någon allvarlig olycka på Slottsbacken med buss inblandad. Under senare år då parkeringsvakter varit stationerade på Slottsbacken har trafiken och logistiken fungerat mycket bra. Därom kan alla inblandade vittna. Föreskriften som beslutats medför att det blir stora anhopningar av bussar på Skeppsbron, ibland i dubbla rader, som ska släppa av och ta ombord passagerare samtidigt som cyklister finns i stort antal runt bussarna. Olycksriskerna är därvid mycket stora.

Mot bakgrund av vad som ovan nämnts yrkas att föreskriften snarast upphävs."

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fler resenärer flyger med SAS

Snälltåget ända till Tänndalen

Framgång för AI till sjöss

Bra oktober för Norwegian

Norwegian visar goda siffror för oktober vad gäller trafiksiffror – men flygbolaget dödförklaras av en konkurrent inom lågprissegmentet.

SJ storsatsar på VR

Tydlig "Stordalen-effekt" för Ving

Reseföretaget Ving sticker iväg som en raket just nu - detta sedan Petter Stordalen tagit över som huvudägare av bolaget efter den förre ägarens konkurs.

Nyhetsbrev

Nu sätter kryssarna i kontakten

Elanslutningarna i Stockholms Värtahamnen är igång och flera fartyg ansluter redan – därmed kan kryssarna ligga för ankar med avstängd maskin.

Arkiv

Ny svensk skidanläggning invigs

17 december invigs anläggningen Idre Himmelfjäll - efter många års planerande och byggande är Sveriges nya stora alpina skidområde äntligen redo för öppning.

Fritzsons tågmat

Skrämmande resenyhet lanseras

Så här inför Halloween kan det passa bra att slå ett slag för mer skrämmande destinationer - som Transsylvanien med greve Draculas slott, trolska skogar och ruggiga grottor.

Stordalen tar över Ving

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är resekoncernen Vings nya ägare - det är första gången på 25 år som Ving får en Nordisk huvudägare.

Nya snabbfärjan döpt

Bussbranschen kräver svar om Slottsbacken

Stockholms stad stängde Slottsbacken för bussar mellan 3 juni och 30 september i år – nu kräver bussbranschen svar från ansvariga politiker och myndigheter.

Bättre skydd vid flygkonkurser

Sörmländskt samarbete för bussturism

Piloterna ska själva minska utsläppen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Fler flygbussar för Flixbus

Efter en framgångsrik linjestart mellan Stockholm och Arlanda, börjar Flixbus rusta upp för att växa inom flygplatstransfer - fler svenska flygplatser står i tur att få bolagets busstrafik.

Norwegian och JetBlue ingår samarbetsavtal

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Karlsson till Merresor

Laggar till Grönklitt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163