23948sdkhjf

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Stockholms läns Bussbranschförening genomförde sin årliga politiska rundtur med turistbuss i Stockholms city 13 juni. Under den något trassliga rundturen kom frågan om Slottsbacken och bussförbudet upp och fick ett överraskande svar av Stockholms trafikborgarråd, Daniel Hylldén, som uppgav att staden inte har makt över Slottsbacken och att Trafiknämnden inte äger frågan.

Läs även här!

Men oavsett vem som än äger frågan så har Stockholms läns Bussbranschförening valt att inte låta sig nöja med det förbud som utfärdats. Nu har en formell skrivelse skickats in i frågan:

Överklagan av lokal trafikföreskrift om förbud för buss på Slottsbacken, LTF-beteckning 0180 2019:03388, dnr nr T2019-01810

Så här lyder Bussbranschföreningens skrivelse i sin helhet:

"Härmed överklagas Stockholms stads beslutade lokala trafikföreskrift enligt rubricerat.

Stockholms läns Bussbranschförening konstaterar att föreskriften strider mot de samhälleliga målen och kraven beträffande tillgänglighet. Sverige har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen tar bland annat upp rätten till fri rörlighet, ett självständigt liv, personlig säkerhet och deltagande i samhälls- och kulturliv.

Därutöver påverkar föreskriften trafiksäkerheten negativt och är inte i samklang med den av Riksdagen beslutade nollvisionen på området.

Det är märkligt och upprörande att ett beslut som detta kan tas som utestänger en stor grupp människor från att kunna besöka ett av Stockholms och Sveriges viktigaste besöksmål. Om bussar tillåts åka upp på Slottsbacken för att släppa av passagerarna finns det möjligheter för äldre personer och personer med funktionshinder att besöka det Kungliga Slottet och Gamla stan.

Nu, i och med ikraftträdandet av föreskriften, finns ingen möjlighet för dessa personer att ta sig uppför Slottsbacken från Skeppsbron. I dagens moderna och inkluderande samhälle är det uppseendeväckande att beslut som detta kan tas som förhindrar en stor grupp människor från att besöka Slottet och Gamla stan. Det påverkar såväl svenska medborgare som utländska turister som kommer till Stockholm. Beslutet påverkar besöksnäringen mycket negativt.

Det har aldrig, i alla fall inte under de senaste 15 åren, inträffat någon allvarlig olycka på Slottsbacken med buss inblandad. Under senare år då parkeringsvakter varit stationerade på Slottsbacken har trafiken och logistiken fungerat mycket bra. Därom kan alla inblandade vittna. Föreskriften som beslutats medför att det blir stora anhopningar av bussar på Skeppsbron, ibland i dubbla rader, som ska släppa av och ta ombord passagerare samtidigt som cyklister finns i stort antal runt bussarna. Olycksriskerna är därvid mycket stora.

Mot bakgrund av vad som ovan nämnts yrkas att föreskriften snarast upphävs."

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Barometern: Hemliga resor heta!

Plus

Vill växa på befintlig marknad

Grupp- och bussresor har länge varit viktiga för Viking Line – och så kommer det att fortsätta vara. Rederiet blir också kvar i Östersjön utan planer på etableringar i andra vatten, det fastslår Jan Hanses, vd för rederiet Viking Line.

"Budgeten missgynnar museerna"

Vill rädda flyget med kvot

Nyhetsbrev

Grönlund lyfter bussbranschen

En växande besöksnäring förutsätter hållbara transporter framhåller Svensk Turism – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, lyfter fram bussen som det hållbara alternativet.

Arkiv

Allt fler flygbolagskonkurser

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

2

Fler tågar i Bergslagen

Mellan juni och augusti ökade resandet Tåg i Bergslagen med hela 14 procent, jämfört med fjolåret - en effekt av att allt fler valt att semestra i närområdena.

Norweigian prisas av resenärerna

1

Flygbolag ofta på svarta listan

Ytterst få researrangörer hamnar på Allmänna reklamationsnämndens svarta lista – värre är det med flygbolagen, många struntar i nämndens beslut.

Rekordsommar för Inlandsbanan

För tredje året i rad fortsätter ökningen av resenärer på Inlandsbanan – trenden att ”hemestra” tros ligga bakom.

Franck ny vd för Icehotel

Ingen ersättning till flygstrejksdrabbade

BRA, bättre, bäst?

Flygbolaget BRA är det överlägset punktligaste flygbolaget i världen – detta enligt de siffror bolaget självt sammanställt men som märkligt nog inte syns i den internationella statistiken.

Norrtåg går som tåget

Under juli månad ökade Norrtågs försäljning av enkelbiljetter med 22 procent jämfört med samma period förra året – fler norrlänningar vill resa hållbart, enligt Norrtåg.

Fler nattåg till Berlin

Efterfrågan på fler nattåg till Berlin har ökat och en tågoperatör ser till att leverera till hösten - lägligt eftersom det stundar många event i Berlin under de kommande månaderna.

SAS flyger till Sälen

Stor ökning av Stockholmsturismen

Aostadalen vill lockar fler

Italiens minsta region, Aostadalen, har bra förutsättningar för både sommar- som vinterturism – nu vill dalen locka ännu fler besökare, gärna fler grupper och bussturister.

Matig festival får fler bussar

Under Matfestivalen i Skövde 30-31 augusti förstärker Västtrafik vissa turer med extra bussar – allt för att underlätta för besökarna att ta bussen till och från festivalen.

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Swedavia backar

von Seth till SRF

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.382