23948sdkhjf

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Stockholms läns Bussbranschförening genomförde sin årliga politiska rundtur med turistbuss i Stockholms city 13 juni. Under den något trassliga rundturen kom frågan om Slottsbacken och bussförbudet upp och fick ett överraskande svar av Stockholms trafikborgarråd, Daniel Hylldén, som uppgav att staden inte har makt över Slottsbacken och att Trafiknämnden inte äger frågan.

Läs även här!

Men oavsett vem som än äger frågan så har Stockholms läns Bussbranschförening valt att inte låta sig nöja med det förbud som utfärdats. Nu har en formell skrivelse skickats in i frågan:

Överklagan av lokal trafikföreskrift om förbud för buss på Slottsbacken, LTF-beteckning 0180 2019:03388, dnr nr T2019-01810

Så här lyder Bussbranschföreningens skrivelse i sin helhet:

"Härmed överklagas Stockholms stads beslutade lokala trafikföreskrift enligt rubricerat.

Stockholms läns Bussbranschförening konstaterar att föreskriften strider mot de samhälleliga målen och kraven beträffande tillgänglighet. Sverige har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen tar bland annat upp rätten till fri rörlighet, ett självständigt liv, personlig säkerhet och deltagande i samhälls- och kulturliv.

Därutöver påverkar föreskriften trafiksäkerheten negativt och är inte i samklang med den av Riksdagen beslutade nollvisionen på området.

Det är märkligt och upprörande att ett beslut som detta kan tas som utestänger en stor grupp människor från att kunna besöka ett av Stockholms och Sveriges viktigaste besöksmål. Om bussar tillåts åka upp på Slottsbacken för att släppa av passagerarna finns det möjligheter för äldre personer och personer med funktionshinder att besöka det Kungliga Slottet och Gamla stan.

Nu, i och med ikraftträdandet av föreskriften, finns ingen möjlighet för dessa personer att ta sig uppför Slottsbacken från Skeppsbron. I dagens moderna och inkluderande samhälle är det uppseendeväckande att beslut som detta kan tas som förhindrar en stor grupp människor från att besöka Slottet och Gamla stan. Det påverkar såväl svenska medborgare som utländska turister som kommer till Stockholm. Beslutet påverkar besöksnäringen mycket negativt.

Det har aldrig, i alla fall inte under de senaste 15 åren, inträffat någon allvarlig olycka på Slottsbacken med buss inblandad. Under senare år då parkeringsvakter varit stationerade på Slottsbacken har trafiken och logistiken fungerat mycket bra. Därom kan alla inblandade vittna. Föreskriften som beslutats medför att det blir stora anhopningar av bussar på Skeppsbron, ibland i dubbla rader, som ska släppa av och ta ombord passagerare samtidigt som cyklister finns i stort antal runt bussarna. Olycksriskerna är därvid mycket stora.

Mot bakgrund av vad som ovan nämnts yrkas att föreskriften snarast upphävs."

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klimatdebatten gynnar bussresan

"Res klimatsmart i turistbuss"

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Nyhetsbrev

Inlandsbanan fick ny styrelse

Arkiv
1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Himmelfjäll öppet för bokning

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

Flixbus startar flygbusslinje

Från 25 juni börjar Flixbus att trafikera en ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda – aktören kommer att ha marknadens lägsta pris på sträckan vid tidigt köp.

SJ lanserar tågluffarkort

Rekordresultat för SkiStar

Extra nattrafik under Fallens Dagar

Badbusstrafik i Trollhättan

Turister bussluffar i Stockholm

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Kroatien fortsatt populärt

Enligt ny statistik från reseplattformen TripAdvisor är Kroatien det resmål som ökat mest i popularitet och i antalet sökningar på TripAdvisor under årets första fyra månader.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Kölsträckning i Kina

Taxfree på flyget upphör

Klimatångest gynnar tågresande

Svenskarnas resmönster har förändrats dramatiskt till följd av klimatdebatten – ett exempel på det är att tågresandet fördubblats de senaste 18 månaderna.

Flygbussarna Charter blir fossilfria

Plus

Fem snabba frågor...

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147