23948sdkhjf

Trønderbilene ska köra i Jämtland

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

Trønderbilene vann upphandlingen av regionbusstrafiken i Jämtland förra året – tilldelningen överklagades av Centrala Buss men i väntan på rättsprocessen får det norska bolaget köra trafiken tills vidare.

Länstrafiken i Jämtland har sedan i september förra året väntat på att få komma till avslut i regionbussupphandlingen. Det är den pågående rättsprocessen som dragit ut på tiden och förorsakat förseningen. För att säkra fortsatt verksamhet från december har Länstrafiken nu tecknat avtal med Trønderbilene.

Både det tidigare upphandlade trafikföretaget Centrala Buss och det företag som vann 2018 års upphandling, Trønderbilene, har erbjudit Länstrafiken ett tillfälligt avtal i väntan på besked från Kammarrätten. Länstrafiken har valt att teckna avtal med Trønderbilene.

– Två saker har varit avgörande i valet. Det ena är möjligheten att börja mäta våra resenärers resandemönster. Det andra var att titta på komfort och standard. Bägge delarna är viktiga utifrån att vi tyvärr har en negativ resandeutveckling och vi behöver både mer kunskap om våra resenärer och ge dem den bästa möjliga upplevelse ombord på bussen, säger Per-David Wennberg, vd, Länstrafiken Jämtland.

Trønderbilene är ett norskt företag men kommer starta ett svenskt dotterbolag och etablera sig i Jämtland.

– Bolaget har redan signalerat att de har behov av att rekrytera förare och annan personal. Det behovet kan tillgodoses då det i Jämtland finns många bra busschaufförer. De som kör i vår nuvarande trafik får höga betyg i bemötande i vår årliga nöjdhetsundersökning, säger Per-David Wennberg.

I fjol upphandlades ett nytt trafikavtal och upphandlingen som blev klar i augusti överklagades av Centrala buss. Länstrafiken fick rätt i förvaltningsrättens dom men Centrala buss valde att överklaga till Kammarrätten.

– Det är en pågående rättsprocess som tagit oacceptabelt lång tid och vi har ännu inte fått något besked från Kammarrätten men vi befinner oss i ett läge där vi måste trygga vår framtida verksamhet och samtidigt vara rustade med en tillfällig hållbar lösning efter Kammarrättens beslut, säger Per-David Wennberg.

Avtalet med Trønderbilene startar i december och avtalstiden sträcker sig till juni 2020 med möjlighet till förlängning om rättsprocessen drar ut ytterligare.

FAKTA/Trønderbilene AS

Trønderbilene (TB) etablerades 1920, då med namnet ”Fylkesbilene i Nord-Trøndelag”. TB har alltså lång erfarenhet med linjebusstrafik, först i gamla Nord-Trøndelag, därefter med nya linjetransportuppdrag i fylkena gamla Sør-Trøndelag, Hedmark och Oppland.

Trønderbilene AS är en busskoncern med en årlig omsättning på ca 650 miljoner NOK (2017) och med ca 650 anställda. Själva driften är decentraliserad, med en huvudadministration på Levanger i Nord-Trøndelag.

Antalet bussar i drift är 497. Koncernen har fem dotterbolag, fyra verkstäder och ett fastighetsbolag. Verkstäderna utför internt och externt underhåll av bussar. Trønderbilene har också underhållsavtal med externa verkstäder, i de områden där detta är mest ändamålsenligt och rationellt.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus 2

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11