23948sdkhjf

Trønderbilene ska köra i Jämtland

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

Trønderbilene vann upphandlingen av regionbusstrafiken i Jämtland förra året – tilldelningen överklagades av Centrala Buss men i väntan på rättsprocessen får det norska bolaget köra trafiken tills vidare.

Länstrafiken i Jämtland har sedan i september förra året väntat på att få komma till avslut i regionbussupphandlingen. Det är den pågående rättsprocessen som dragit ut på tiden och förorsakat förseningen. För att säkra fortsatt verksamhet från december har Länstrafiken nu tecknat avtal med Trønderbilene.

Både det tidigare upphandlade trafikföretaget Centrala Buss och det företag som vann 2018 års upphandling, Trønderbilene, har erbjudit Länstrafiken ett tillfälligt avtal i väntan på besked från Kammarrätten. Länstrafiken har valt att teckna avtal med Trønderbilene.

– Två saker har varit avgörande i valet. Det ena är möjligheten att börja mäta våra resenärers resandemönster. Det andra var att titta på komfort och standard. Bägge delarna är viktiga utifrån att vi tyvärr har en negativ resandeutveckling och vi behöver både mer kunskap om våra resenärer och ge dem den bästa möjliga upplevelse ombord på bussen, säger Per-David Wennberg, vd, Länstrafiken Jämtland.

Trønderbilene är ett norskt företag men kommer starta ett svenskt dotterbolag och etablera sig i Jämtland.

– Bolaget har redan signalerat att de har behov av att rekrytera förare och annan personal. Det behovet kan tillgodoses då det i Jämtland finns många bra busschaufförer. De som kör i vår nuvarande trafik får höga betyg i bemötande i vår årliga nöjdhetsundersökning, säger Per-David Wennberg.

I fjol upphandlades ett nytt trafikavtal och upphandlingen som blev klar i augusti överklagades av Centrala buss. Länstrafiken fick rätt i förvaltningsrättens dom men Centrala buss valde att överklaga till Kammarrätten.

– Det är en pågående rättsprocess som tagit oacceptabelt lång tid och vi har ännu inte fått något besked från Kammarrätten men vi befinner oss i ett läge där vi måste trygga vår framtida verksamhet och samtidigt vara rustade med en tillfällig hållbar lösning efter Kammarrättens beslut, säger Per-David Wennberg.

Avtalet med Trønderbilene startar i december och avtalstiden sträcker sig till juni 2020 med möjlighet till förlängning om rättsprocessen drar ut ytterligare.

FAKTA/Trønderbilene AS

Trønderbilene (TB) etablerades 1920, då med namnet ”Fylkesbilene i Nord-Trøndelag”. TB har alltså lång erfarenhet med linjebusstrafik, först i gamla Nord-Trøndelag, därefter med nya linjetransportuppdrag i fylkena gamla Sør-Trøndelag, Hedmark och Oppland.

Trønderbilene AS är en busskoncern med en årlig omsättning på ca 650 miljoner NOK (2017) och med ca 650 anställda. Själva driften är decentraliserad, med en huvudadministration på Levanger i Nord-Trøndelag.

Antalet bussar i drift är 497. Koncernen har fem dotterbolag, fyra verkstäder och ett fastighetsbolag. Verkstäderna utför internt och externt underhåll av bussar. Trønderbilene har också underhållsavtal med externa verkstäder, i de områden där detta är mest ändamålsenligt och rationellt.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Rekordökning för bussarna

Nyhetsbrev

Lockar förare med elbussar

Arkiv

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154