23948sdkhjf

Trønderbilene ska köra i Jämtland

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

Trønderbilene vann upphandlingen av regionbusstrafiken i Jämtland förra året – tilldelningen överklagades av Centrala Buss men i väntan på rättsprocessen får det norska bolaget köra trafiken tills vidare.

Länstrafiken i Jämtland har sedan i september förra året väntat på att få komma till avslut i regionbussupphandlingen. Det är den pågående rättsprocessen som dragit ut på tiden och förorsakat förseningen. För att säkra fortsatt verksamhet från december har Länstrafiken nu tecknat avtal med Trønderbilene.

Både det tidigare upphandlade trafikföretaget Centrala Buss och det företag som vann 2018 års upphandling, Trønderbilene, har erbjudit Länstrafiken ett tillfälligt avtal i väntan på besked från Kammarrätten. Länstrafiken har valt att teckna avtal med Trønderbilene.

– Två saker har varit avgörande i valet. Det ena är möjligheten att börja mäta våra resenärers resandemönster. Det andra var att titta på komfort och standard. Bägge delarna är viktiga utifrån att vi tyvärr har en negativ resandeutveckling och vi behöver både mer kunskap om våra resenärer och ge dem den bästa möjliga upplevelse ombord på bussen, säger Per-David Wennberg, vd, Länstrafiken Jämtland.

Trønderbilene är ett norskt företag men kommer starta ett svenskt dotterbolag och etablera sig i Jämtland.

– Bolaget har redan signalerat att de har behov av att rekrytera förare och annan personal. Det behovet kan tillgodoses då det i Jämtland finns många bra busschaufförer. De som kör i vår nuvarande trafik får höga betyg i bemötande i vår årliga nöjdhetsundersökning, säger Per-David Wennberg.

I fjol upphandlades ett nytt trafikavtal och upphandlingen som blev klar i augusti överklagades av Centrala buss. Länstrafiken fick rätt i förvaltningsrättens dom men Centrala buss valde att överklaga till Kammarrätten.

– Det är en pågående rättsprocess som tagit oacceptabelt lång tid och vi har ännu inte fått något besked från Kammarrätten men vi befinner oss i ett läge där vi måste trygga vår framtida verksamhet och samtidigt vara rustade med en tillfällig hållbar lösning efter Kammarrättens beslut, säger Per-David Wennberg.

Avtalet med Trønderbilene startar i december och avtalstiden sträcker sig till juni 2020 med möjlighet till förlängning om rättsprocessen drar ut ytterligare.

FAKTA/Trønderbilene AS

Trønderbilene (TB) etablerades 1920, då med namnet ”Fylkesbilene i Nord-Trøndelag”. TB har alltså lång erfarenhet med linjebusstrafik, först i gamla Nord-Trøndelag, därefter med nya linjetransportuppdrag i fylkena gamla Sør-Trøndelag, Hedmark och Oppland.

Trønderbilene AS är en busskoncern med en årlig omsättning på ca 650 miljoner NOK (2017) och med ca 650 anställda. Själva driften är decentraliserad, med en huvudadministration på Levanger i Nord-Trøndelag.

Antalet bussar i drift är 497. Koncernen har fem dotterbolag, fyra verkstäder och ett fastighetsbolag. Verkstäderna utför internt och externt underhåll av bussar. Trønderbilene har också underhållsavtal med externa verkstäder, i de områden där detta är mest ändamålsenligt och rationellt.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Thorling vd för ISS Sverige

ISS vann Västtrafiks kontroller

Det blir ISS som tar över driften av Västtrafiks biljettkontroll, i alla fall har de vunnit första ronden – det nya avtalet innebär en kraftig utökning av biljettkontrollen

Plus

Gunnar Schön: "Nyfiken på fler företagsköp"

Sommarens skräll i bussbranschen är utan jämförelse att Transdev tar över A Björks AB - Konkurrensverket gav grönt ljus till affären som parterna formellt avslutade den 3 september och enligt vd Gunnar Schön kan det mycket väl bli fler företagsköp framöver.

Inga självkörande bussar i Borås

Ett år till för Samtrans

Arriva Group nära försäljning

Uppgifter i internationell press gör gällande att Deutsche Bahn säljer Arriva Group – prislappen visar ett mångmiljardbelopp.

Nyhetsbrev

Plus

Många utmaningar för Transdev

Gunnar Schön har varit vd för Transdev sedan 2012 och har dessförinnan en lång bakgrund inom kollektivtrafikbranschen. Han kom till Transdev Sverige efter åtta års utlandstjänst i Frankrike, Tyskland och i Östeuropa.

Arkiv

Regnbågsbussar i Skövde

För att ta ställning för alla människors lika värde, mångfald och tolerans flaggar Västtrafik och Nobina stadsbussarna med regnbågsflaggan under Skövde Pridefestival.

MTR till Fossilfritt Sverige

”Satsa mer på elbussar!”

Sveriges Bussföretag gillar att elbusspremien utökas i årets budget – men konstaterar samtidigt att detta inte är tillräckligt i rådande läge.

Budgeten delvis bra enligt Bil Sweden

Budgeten: ”De stora greppen saknas”

Ska transportsektorn nå ökad hållbarhet krävs större krafttag i den svenska budgeten – dessvärre saknas dessa enligt Transportföretagen som synat budgeten i sömmarna. 

Färre dog i augustitrafiken

Flixbus kör klimatstrejkare

Under två dagar kommer klimatstrejker i Greta Thunbergs anda att genomföras i 29 länder – Flixbus kommer att köra alla som vill delta till de platser där klimatstrejkerna ska genomföras.

Fler Coradia till Danmark

Tågresandet fortsätter öka

Tågresandet fortsätter att öka i Sverige, det gäller såväl antalet resor samt den totala sträcka som resenärerna färdats med järnväg - flera faktorer har bidragit till den positiva utvecklingen.

Fem vann upphandling i Skåne

Silbersky vd för SJ Norge

Rekord i kundnöjdhet

Fler än nio av tio Transdevs resenärer är nöjda – det visar företagets egen kundnöjdhetsmätning som genomfördes under våren i år.

Sjungande bussförare hyllas

Hopp om smidigare regelverk

Nytt bakslag för Hybricon

Bauer vann Bussförar-SM 2019

Denny Bauer är svensk mästare i att köra buss – det stod klart sedan Bussförar-SM 2019 avgjordes på eftermiddagen 9 september.

Tuff konkurrens på Bussförar-SM

Konkurrensen i Bussförar-SM var vara hårdare än någonsin - här är det Robert Johansson, Björks Buss som kämpar i tävlingsmomentet katastrofövning.

Viklund till Trafikanalys

Thermaenius till Keolis

Dahlsten tar över Transportföretagen

Tar över i Göteborg

Jensen till Arriva

Plus

Fem snabba frågor...

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Raukas vice vd i SJ

Lindahl till Infranord

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131