23948sdkhjf

Aostadalen vill lockar fler

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Italiens minsta region, Aostadalen, har bra förutsättningar för både sommar- som vinterturism – nu vill dalen locka ännu fler besökare, gärna fler grupper och bussturister.

Från fjällstugor, skidåkning och bergsbestigning till naturnära wellness-anläggningar – i Aosta kan alla semestra. Klimatet och en hållbar turism ligger nära hjärtat för de i Aostadalen och det finns många möjligheter att upptäcka det vackra landskapet som turist på ett hållbart sätt.

Med sina dryga 128 000 invånare är Valle d’Aosta den minsta regionen i Italien och bara lite större än Gotland till ytan. Dalen är en av de vackraste och mest välbesökta delarna av de italienska Alperna. Varje år kommer folk från när och fjärran – för att åka skidor, vandra, springa och cykla eller upptäcka områdets historia och böljande landskap.

Aostadalen, Valle d´Aosta, har länge varit en del av Frankrike och franska språket dominerar fortfarande. Egentligen är historien mer komplicerad än så, Aostadalen erövrades av Romarriket år 25 före vår tidräkning.1035 hamnade området hamnade under det Tysk-Romerska riket för att så tillhöra Huset Savojen under flera perioder fram till år 1800 då det blev franskt till 1814. Därefter följde en tid då Aostadalen tillhörde kungariket Sardinien. Men i samband med Italiens enande 1861 så valde dalens lokala härskare att ansluta sig till det nya kungariken Italien.

Länge var dalen en Italiensk provins, men det upphörde 1945, i stället blev området en region utan att indelas i mindre enheter. Spåren av de olika turerna finns alltså kvar än i dag, dels i form av franska språket som talas av majoriteten men där talas också en svårbegriplig frankoprovensalsk dialekt, valdôtain. Som om detta inte räckte i detta lilla område så finns här även kommuner bebodda av det beryktade walserfolket – de talar ett språk som påminner om schweizertyska som inte heller det är så enkelt att begripa ens för den som kan tyska. En spridd historia koncentrerad i en tämligen begränsad dal således och allt detta kan vara ett skäl att besöka den högalpina regionen för den historiskt nyfikne. Men det finns fler anledningar. Många fler.

Lika många anledningar som det finns att besöka Aostadalen, lika många möjligheter finns det för att upptäcka väl på plats. Med charmiga fjällstugor, flotta spahotell, mindre Bed & Breakfasts och mysiga gårdsboende finns det något för alla oavsett komfort eller budget. Dessutom goda möjligheter att ordna hotellplatser för bussgrupper, det kräver bara litet mer förarbete för att lyckas.

Aostadalen har del i Alplernas högsta berg, Mont Blanc, 4806 meter högt och hela området har en mycket hög genomsnittshöjd, runt 1300 meter, vilket ger betydligt snösäkrare vintrar för vinterturismen. Det finns också många möjligheter till vandring mellan olika fjällstugor, eller snarar alphyttor som till skillnad från dem i fjällen är utrustade med såväl servering som möjligheter att övernatta. Vandraren kan därför vandra med lätt packning vilket är bra eftersom terrängen är krävande.

Den mer äventydlige kan prova på bergsklättring med bergsguide. Men det bjuds också på andra lugnare varianter så som spa-semester, cykelturer eller annat.

FAKTA/Aostadalen

Yta: 3260 kvadratkilometer

Invånare: 126 200 (2017)

Området tillhör en av fem regioner inom Italien som har särskild självständighetsstagus.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Lyxflyg från Sverige

För svenskar som har drömt om att resa i Emirates First Class direkt från Stockholm är det nu extra tillgängligt under en tidsbegränsad kampanj - men snart stängs bokningsmöjligheten.

Höstlov med Flixbus

Nyhetsbrev

Karlsson till Merresor

Arkiv

Tallink tar Burger King till Baltikum

Nu ska hela resan klimatdeklareras

Regeringen vill införa obligatoriskt klimatdeklaration för alla långdistansresor – branschen ger i princip tummen upp för tanken men Sveriges Bussföretag varnar för otydlighet.

Luttamaguzi årets miljöinnovatör

Okända resmål lockar

Stugby blir elproducent

Rustar kryssarna för miljarder

Resebranschen i snabb förändring

Flygbolag och reseföretag går i konkurs, undergången nära – eller är det i själva verket så att företagen inte hängt med i utvecklingen? Big Travel uppger att de har svaren!

Dansk attack mot utländska bussbolag

Nattåg till fjällen

Laggar till Grönklitt

Snart flyger fler igen

Redan nästa år kommer flyget att öka igen efter en lång tids kräftgång – det framgår av Transportstyrelsens prognos som sträcker sig till 2025.

Flyg och hundspann till skidbacken

Turkiet höstfavorit

Vings ägare i konkurs

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Barometern: Hemliga resor heta!

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129