23948sdkhjf

Piloterna ska själva minska utsläppen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Att minska utsläppen från luftfarten är en av de absolut viktigaste frågorna för flygbranschen. Med ny teknik och nya, moderna flygplan har Norwegian minskat utsläppen med 30 procent sedan 2008. Med nya verktyget SkyBreathe kan Norwegian minska utsläppen med ytterligare två procent. På ett år kan man minska CO2-utsläppen med 140 000 ton, vilket motsvarar 25 procent av de totala utsläppen för inrikesflyget i Sverige.

Det nya verktyget och applikationen SkyBreathe analyserar hela flygdriften vilket gör det möjligt att anpassa varje flygning optimalt med minskad bränsleförbrukning och lägre utsläpp som resultat. SkyBreathe gör det möjligt att minska utsläppen med ytterligare två procent. Med SkyBreathe ser man vilka flygningar som förbrukar mer bränsle än planerat och kan då vidta enkla åtgärder för att få ned bränsleförbrukningen. Appen använder så kallade Big Data algoritmer och har utvecklats via ett EU-finansierat Clean Sky projekt.

Med SkyBreathe-appen får jag feedback efter varje flygning där jag direkt ser vad vi har gjort bra och hur vi eventuellt kan flyga ännu mer effektivt nästa gång. Det är smart för både oss och miljön, säger Andreas Hansson, baskapten på Norwegians Arlandabas.

Norwegians piloter har testat verktyget i cirka sex månader och resultaten visar att det går att spara stora mängder bränsle per år. Bara genom att till exempel stänga av ena motorn vid taxning till gate, sparar man cirka 20 kilo bränsle per flygning. Andra exempel är så kallade smarta inflygningar* och att använda bromsar istället för motorkraft vid inbromsning. På bara en månad kan Norwegian spara upp till 3700 ton bränsle och minska CO2-utsläppen med 11 600 ton per månad med det här verktyget. På ett år kan man därmed minska CO2-utsläppen med cirka 140 000 ton vilket motsvarar över 25 procent av de sammanlagda utsläppen för inrikesflyget i Sverige.

Vi jobbar kontinuerligt med att hitta nya metoder och nya verktyg för att minska utsläppen och bränsleförbrukningen. Med SkyBreathe får vi stora mängder data per flygning som vi snabbt kan analysera och därefter vidta åtgärder för ännu effektivare flygningar. Vi kan därmed minska både bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen med cirka två procent per flygning. Det är win-win både för utsläppen och för bränslekostnaderna, säger Stig Patey, Manager Fuel Saving på Norwegian.

*) Smarta inflygningar (Continuous Descent Approaches (CDAs)) minskar både utsläppen och bullernivån under flygningens sista fas.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ferry till Furuvik

Fler resenärer flyger med SAS

Snälltåget ända till Tänndalen

Framgång för AI till sjöss

Bra oktober för Norwegian

Norwegian visar goda siffror för oktober vad gäller trafiksiffror – men flygbolaget dödförklaras av en konkurrent inom lågprissegmentet.

SJ storsatsar på VR

Nyhetsbrev

Tydlig "Stordalen-effekt" för Ving

Reseföretaget Ving sticker iväg som en raket just nu - detta sedan Petter Stordalen tagit över som huvudägare av bolaget efter den förre ägarens konkurs.

Arkiv

Nu sätter kryssarna i kontakten

Elanslutningarna i Stockholms Värtahamnen är igång och flera fartyg ansluter redan – därmed kan kryssarna ligga för ankar med avstängd maskin.

Ny svensk skidanläggning invigs

17 december invigs anläggningen Idre Himmelfjäll - efter många års planerande och byggande är Sveriges nya stora alpina skidområde äntligen redo för öppning.

Fritzsons tågmat

Skrämmande resenyhet lanseras

Så här inför Halloween kan det passa bra att slå ett slag för mer skrämmande destinationer - som Transsylvanien med greve Draculas slott, trolska skogar och ruggiga grottor.

Stordalen tar över Ving

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är resekoncernen Vings nya ägare - det är första gången på 25 år som Ving får en Nordisk huvudägare.

Nya snabbfärjan döpt

Bussbranschen kräver svar om Slottsbacken

Stockholms stad stängde Slottsbacken för bussar mellan 3 juni och 30 september i år – nu kräver bussbranschen svar från ansvariga politiker och myndigheter.

Bättre skydd vid flygkonkurser

Sörmländskt samarbete för bussturism

Piloterna ska själva minska utsläppen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Fler flygbussar för Flixbus

Efter en framgångsrik linjestart mellan Stockholm och Arlanda, börjar Flixbus rusta upp för att växa inom flygplatstransfer - fler svenska flygplatser står i tur att få bolagets busstrafik.

Norwegian och JetBlue ingår samarbetsavtal

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Karlsson till Merresor

Laggar till Grönklitt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.197