23948sdkhjf

Internet fyller 50

29 oktober 1969 skickades det första meddelandet mellan två datorer – internet var ett faktum även om det skulle dröja många år innan dess expansion tog fart.

Embryot till det internationella nätverket hette inte ens internet då för 50 år sedan. Det är egentligen ARPANET som har startdatumet 29 oktober 1969. ARPANET hade konstruerats av USA:s motsvarighet till svenska Totalförsvarets Forskningsinsitut (tidigare FoA) och klarade bara att koppla samman två datorer som knappt kunde skicka enstaviga koder mellan sig och förbindelsen var minst sagt labil.

Det tog sig dock snart och under 1970-talet användes nätet till att koppla upp allt fler enheter med varandra. Ändå handlade det knappast om något som dagens människor skulle identifiera som internet, men då var det magiskt att bara kunna skicka små meddelanden och filer från en dator till ett antal andra datorer i helt andra delar av landet eller rent av mellan länder.

Det skulle dröja ända in på 1980-talet innan det började fungera riktigt bra, då med modem och uppringda förbindelser. Mot slutet av 80-talet gjordes flera försök att göra interkontinentala konferenser, exempelvis en från Berkeley nära San Francisco där de lokala stipendiaterna från Sveriges Tekniska Attachéer skulle sända direkt och live till en stor konferens på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det gick så där, då och då fungerade förbindelsen men det var svajigt värre på den tiden.

När kalla kriget tog slut så öppnades allt och nätet kunde börja blomma. För 30 år sedan föddes den Världsvida väven som www skulle kunna kallas på svenska vid den internationella partikelforskningsanläggningen CERN i Genève.

Läs om hur www skapades HÄR!

Först med www uppstod det som vanligt folk i dag uppfattar som internet. Men allt har en förhistoria och för internets del är det faktiskt 50 år sedan det skapades - utan att någon på den tiden egentligen hade en aning om vart det skulle ta vägen. Och fortfarande sägs vi bara vara i början av en ofattbar digital revolution...

Nyttan av internet och www är dock enorm och rt-fourm skulle inte ens existera utan den digitala indrastrukturen som är något som ingen längre ens behöver tänka på. Allt är lika självklart som solen och månen, men när det inte fungerar blir folk lätt desperata. Så är det i vår moderna värld.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078