23948sdkhjf

Internet fyller 50

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

29 oktober 1969 skickades det första meddelandet mellan två datorer – internet var ett faktum även om det skulle dröja många år innan dess expansion tog fart.

Embryot till det internationella nätverket hette inte ens internet då för 50 år sedan. Det är egentligen ARPANET som har startdatumet 29 oktober 1969. ARPANET hade konstruerats av USA:s motsvarighet till svenska Totalförsvarets Forskningsinsitut (tidigare FoA) och klarade bara att koppla samman två datorer som knappt kunde skicka enstaviga koder mellan sig och förbindelsen var minst sagt labil.

Det tog sig dock snart och under 1970-talet användes nätet till att koppla upp allt fler enheter med varandra. Ändå handlade det knappast om något som dagens människor skulle identifiera som internet, men då var det magiskt att bara kunna skicka små meddelanden och filer från en dator till ett antal andra datorer i helt andra delar av landet eller rent av mellan länder.

Det skulle dröja ända in på 1980-talet innan det började fungera riktigt bra, då med modem och uppringda förbindelser. Mot slutet av 80-talet gjordes flera försök att göra interkontinentala konferenser, exempelvis en från Berkeley nära San Francisco där de lokala stipendiaterna från Sveriges Tekniska Attachéer skulle sända direkt och live till en stor konferens på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det gick så där, då och då fungerade förbindelsen men det var svajigt värre på den tiden.

När kalla kriget tog slut så öppnades allt och nätet kunde börja blomma. För 30 år sedan föddes den Världsvida väven som www skulle kunna kallas på svenska vid den internationella partikelforskningsanläggningen CERN i Genève.

Läs om hur www skapades HÄR!

Först med www uppstod det som vanligt folk i dag uppfattar som internet. Men allt har en förhistoria och för internets del är det faktiskt 50 år sedan det skapades - utan att någon på den tiden egentligen hade en aning om vart det skulle ta vägen. Och fortfarande sägs vi bara vara i början av en ofattbar digital revolution...

Nyttan av internet och www är dock enorm och rt-fourm skulle inte ens existera utan den digitala indrastrukturen som är något som ingen längre ens behöver tänka på. Allt är lika självklart som solen och månen, men när det inte fungerar blir folk lätt desperata. Så är det i vår moderna värld.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussen kör själv i depån

Masexpressen knyts till Flixbus

Sverigepremiär för CapaCity L

Sverigepremiären för marknadens längsta enkelledbuss, CapaCity L, är nu spikad – Transdev har köpt ett gäng bussar till Göteborg där de börjar rulla i slutet av 2020.

Grönlund omvald i IRU

Anna Grönlund blev omvald som vice ordförande för IRU:s passagerarkommitté.

Fredman avancerar

Volvo lanserar ny dubbeldäckare

Nästa år lanserar Volvo Bussar en ny dubbeldäckare något som det ryktats om länge har nu bekräftats – det handlar om en expressbuss med extra stor kapacitet.

Nyhetsbrev

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Arkiv

Dryga böter för Västtrafik

Volvo och Transdev slår elbussrekord

Europas enskilt största elbussaffär är ett faktum. Transdev har beställt 157 helelektriska elbussar till Göteborgs stadstrafik av Volvo Bussar. Affären är i miljardklassen.

Tre bra kvartal för Scania

Scanias nettoomsättning för de nio första månaderna 2019 uppgick till 113,8 miljarder kronor - en ökning med 15 procent jämfört med samma period föregående år.

Fyra år längre och tre miljarder dyrare för Förbifarten

Nu släpper Trafikverket sin nya tidsplan för Förbifart Stockholm.

Scania bantar

Busshjälp till utsatta barn

Tågresandet i Västra Götaland ökar

Rekordaffär mellan Volvo och Transdev

Supersnål buss för skidlandslaget

Scania tar samarbetet med Sveriges längdlandslag till nästa nivå - utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även en specialbyggd skidbuss under tävlingssäsong.

Plus

Volvo rycker i Bussligan

Volvo rycker fram flera placeringar i Tunga Bussligan 2019 - men MAN leder fortsatt även om marginalen krymper, det visar Bil Swedens statistik.

Trög oktober för bussarna

Samtrans kvar i Stockholm

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Volvo vann i Skellefteå

Busworld slog rekord

Som tidigare antagits kom årets Busworld i Bryssel att slå alla tiders rekord – nu har arrangörerna räknat samman alla siffror som bekräftar framgången.

MultiQ vann i Danmark

Nya Bussmiljönärer i Västsverige

Projektet Bussmiljönärerna går ut på att erbjuda ett periodkort till invånare på en eller flera områden – så att de lockas till bussen och ställer bilen.

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Höstlovstryck för Vy

Tunnelbanan tidigareläggs

Karlsson till Merresor

Atthoff in efter Wärn

Strand till Nobina

Clemens till Stockholmsmässan

Firth till WSP

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131