23948sdkhjf

Nya Bussmiljönärer i Västsverige

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Projektet Bussmiljönärerna går ut på att erbjuda ett periodkort till invånare på en eller flera områden – så att de lockas till bussen och ställer bilen.

För att lyfta fram hållbart resande och fördelarna med att välja bussen i stället för att ta bilen till arbetet, har Lidköpings och Götene kommun i samarbete med Nobina i Skaraborg och Västtrafik startat projektet Bussmiljönärerna.

Bussmiljönärerna går ut på att deltagare i Lidköping och Götene får ett periodkort med syfte att börja åka buss till arbetet istället för att ta bilen. Projektet har väckt stort intresse och av alla ansökningar har nitton personer valts ut och förhoppningen är att de ska fortsätta åka buss även efter att projektet är avslutat.

– Med projektet vill vi lyfta fördelarna med att åka buss istället för bil, och visa att det är både enkelt och bekvämt att ta bussen samt bra för både hälsan och klimatet att välja bussen framför bilen, säger André Sellén, trafikchef på Nobina som ansvarar för all linjetrafik i Skaraborg åt Västtrafik.

Projektet pågår mellan 4 november 2019 till 2 februari 2020, och har inletts med en kick-off där deltagarna presenterades och fick en genomgång av projektet samt vad som förväntas av dem. För att ge deltagarna extra motivation och kunskap att skapa denna beteendeförändring hölls en liten ”busskola” av Annica Bro, utbildnings- och rekryteringsansvarig på Nobina i Skaraborg.

– Med hjälp av detta projekt fortsätta skapa ett hållbart resande i våra kommuner, säger Dennis Tomazic, energi- och klimatrådgivare på Lidköpings kommun som är projektledare för Bussmiljönärerna tillsammans med Johannes Hukkanen, kollektivtrafikstrateg Götene kommun.

– Dessutom får deltagarna berätta hur de upplever busspendlingen, och med hjälp av deras återkoppling och upplevelse kan vi gemensamt göra busstrafiken ännu bättre, säger Johannes Hukkanen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Statsägt bolag köper Flygbussarna

Nyhetsbrev

God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dags att önska alla rt-forums läsare, annonsörer och vänner en riktigt trevlig helg - 18 december skickades årets sista nyhetsbrev.

Arkiv

Arriva möblerar om i ledningen

Ännu ett bussbolag uppköpt

Nya Mälartåg i trafik

Örike digitaliserar kollektivtrafiken

Hogia har fått ett nytt spännande uppdrag – nämligen att digitalsera kollektivtrafiken på ett av svenskarnas populäraste resmål.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Förseningar kostar miljarder

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Plus

Fem snabba fågor…

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125