23948sdkhjf

Nya snabbfärjan döpt

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tallink Grupp ökar farten, i slutet av 2021 kommer nya höghastighetsfartyget att sättas i trafik – men redan nu är det klart vad hon ska heta.

Tallink Grupp har valt namn på det nya höghastighetsfartyget som kommer att byggas vid Raumas varv i Finland, levereras i slutet av 2021 och trafikera på rutten Helsingfors - Tallinn. Fartyget kommer att heta MySTAR. Namnet på fartyget utsågs genom en namntävling där en finsk medborgare bidrog med det vinnande förslaget. MySTAR har en maxfart på hela 27 knop (50 km/h) medan snittfarten är beräknad till 25 knop (46,3 km/h). Vanliga färjor brukar ha en genomsnittsfart på 20 knop (37 km/h).

Rederiet anordnade under sommaren en namntävling för det nya fartyget och det slutgiltiga beslutet om fartygets namn fattades av koncernledningen under september. Mer än 2 800 bidrag mottogs från 30 olika länder över hela världen. Det största antalet namnbidrag mottogs från företagets hemmamarknader i Sverige, Finland, Estland och Lettland. Finska sjöfartsentusiaster bidrog med flest antal namnförslag.

Även om de föreslagna namnen varierade kraftigt, innehöll ett stort antal av uppgifterna orden "star" och "Baltic" och jämfört med namntävlingen som hölls för några år sedan för att namnge Megastar, noterades en betydande ökning i antalet namn som innehåller viss hänvisning till miljö och hållbarhet, det vill säga olika variationer av "eco" och "green".

Vi tvivlade aldrig på intresset från människorna i regionen har för sjöfart och visste att många människor runt Östersjön skulle ta tillfället i akt att skriva in sitt namn i regionens sjöfartshistoria genom att föreslå det vinnande namnet. En rolig aspekt att addera är att vi har sett ett mycket stort intresse från globala sjöfartfans, som alla bidrog med många bra namn, säger Paavo Nõgene, vd på Tallink Grupp. Han fortsätter:

Att välja det vinnande namnet var inte lätt, eftersom det fanns många bra förslag. I slutändan ville vi fortsätta med traditionen att våra höghastighetsfartyg är Östersjöns ”stjärnor” vilket gjorde att vi kunde minska antalet namn för urvalsprocessen. Vi valde MySTAR då det nya fartyget kommer att formas av alla som kommer att resa ombord fartyget, då alla ska kunna känna att detta fartyg är en del av dem.

Marietta Kähärä från Finland, bidrog med namnet MySTAR och kommer nu att få en present av företaget och kommer att bli inbjuden att resa med ombord på fartygets jungfruresa.

Förutom de vanligaste namnen på ett fartyg fick tävlingen också mer okonventionella namnförslag för det nya fartygsnamnet, exempelvis: M/S Speedy Gonzales, Great Finland, Queen Suomi, Mega Tallsinki Express, King Kong, Megafast och många andra.

Och ingen namntävling skulle vara komplett utan förslaget Boaty McBoatface, som också lämnades in för denna tävling tillsammans med Shuttle McShuttleface.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ferry till Furuvik

Fler resenärer flyger med SAS

Snälltåget ända till Tänndalen

Framgång för AI till sjöss

Bra oktober för Norwegian

Norwegian visar goda siffror för oktober vad gäller trafiksiffror – men flygbolaget dödförklaras av en konkurrent inom lågprissegmentet.

SJ storsatsar på VR

Nyhetsbrev

Tydlig "Stordalen-effekt" för Ving

Reseföretaget Ving sticker iväg som en raket just nu - detta sedan Petter Stordalen tagit över som huvudägare av bolaget efter den förre ägarens konkurs.

Arkiv

Nu sätter kryssarna i kontakten

Elanslutningarna i Stockholms Värtahamnen är igång och flera fartyg ansluter redan – därmed kan kryssarna ligga för ankar med avstängd maskin.

Ny svensk skidanläggning invigs

17 december invigs anläggningen Idre Himmelfjäll - efter många års planerande och byggande är Sveriges nya stora alpina skidområde äntligen redo för öppning.

Fritzsons tågmat

Skrämmande resenyhet lanseras

Så här inför Halloween kan det passa bra att slå ett slag för mer skrämmande destinationer - som Transsylvanien med greve Draculas slott, trolska skogar och ruggiga grottor.

Stordalen tar över Ving

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är resekoncernen Vings nya ägare - det är första gången på 25 år som Ving får en Nordisk huvudägare.

Nya snabbfärjan döpt

Bussbranschen kräver svar om Slottsbacken

Stockholms stad stängde Slottsbacken för bussar mellan 3 juni och 30 september i år – nu kräver bussbranschen svar från ansvariga politiker och myndigheter.

Bättre skydd vid flygkonkurser

Sörmländskt samarbete för bussturism

Piloterna ska själva minska utsläppen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Fler flygbussar för Flixbus

Efter en framgångsrik linjestart mellan Stockholm och Arlanda, börjar Flixbus rusta upp för att växa inom flygplatstransfer - fler svenska flygplatser står i tur att få bolagets busstrafik.

Norwegian och JetBlue ingår samarbetsavtal

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Karlsson till Merresor

Laggar till Grönklitt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.61