23948sdkhjf

Norwegian säljer dotterbolag

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Lågprisbolaget Norwegian säljer sitt argentinska dotterbolag till JetSmart Airline - hoppet är att affären ska rädda säljarens ekonomi.

Norwegian Air Shuttle har undertecknat ett avtal om att sälja dotterbolaget Norwegian Air Argentina (NAA) till JetSMART Airlines. 

– Det här en viktig åtgärd för att återfå lönsamhet, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian. 

JetSMART övertar driften av NAA med omedelbar verkan. Köparen kommer att fortsätta flyga NAA:s linjer från Aeroparque flygplats. Parterna förväntar att integrationsprocessen kommer att ta några månader och att Norwegians varumärke på inrikeslinjerna i Argentina fasas ut under dessa månader. Under det kommande halvåret kommer de tre Boeing 737–800 plan som trafikeras av NAA ersättas av JetSMART:s egna Airbus A320-plan. De tre Boeing 737–800 planen kommer att returneras till Norwegians linjenät i Europa.

Norwegian befinner sig i en fas där bolaget går från tillväxt till lönsamhet. Nu vidtar vi alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att Norwegian är väl positionerat för framtiden. Vi har de senaste månaderna genomfört viktiga förändringar i linjenätet för att säkerställa långsiktig lönsamhet. Med den rådande situationen i Argentina har det varit svårt att uppnå tillfredsställande lönsamhet för dotterbolaget. De flesta kostnader är i dollar medan vi får intäkter i pesos. Den kraftiga försvagningen av peson mot dollarn har skapat ett betydande gap mellan kostnader och intäkter, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian. Han fortsätter:

Avtalet som vi har undertecknat med JetSMART säkerställer att det vi har byggt upp i Argentina de senaste två åren fortsätter. Nu blir de två nyaste flygbolagen i Argentina en starkare kombinerad enhet. Tillsammans kommer de att ha cirka 10 procent av inrikesmarknaden och bli den tredje största operatören i landet, fortsätter han.

Vi är väldigt glada över att kunna slå ihop Norwegian Air Argentina och JetSMART. JetSMART har en vision om att bli det ledande ultralågprisbolaget i Sydamerika. Tack vare det här avtalet kommer vi att fortsätta erbjuda prisvärda flygresor till våra kunder från både Aeroparque flygplats och El Palomar flygplats, säger Estuardo Ortiz, koncernchef på JetSMART.

Bolaget ger inga ytterligare detaljer kring villkoren i avtalet.

Men enligt Norwegian kommer alla passagerare som har köpt flygbiljett med NAA  att kunna flyga som planerat, utan några förändringar. NAA trafikerar enbart inrikeslinjer i Argentina. Norwegians långdistanslinjer mellan London och Buenos Aires påverkas inte av det nya avtalet då dessa linjer trafikeras av det brittiska dotterbolaget Norwegian Air UK (NUK).Alla Norwegians anställda på NAA blir anställda hos JetSMART, förutom de som arbetar på kundtjänst som fortsätter att jobba för Norwegian. De kommer att tillhandahålla tjänster både till JetSMARTs kunder som flyger inrikes samt till Norwegians kunder som flyger mellan Europa och Sydamerika.

– Alla våra kollegor i Argentina förtjänar ett stort erkännande för sitt engagemang och hårda arbete. Det har varit två händelserika år, inte bara genom att de har varit med om att etablera ett fullvärdigt flygbolag från starten, de har dessutom drivit bolaget enligt högsta professionella standard, säger Ole Christian Melhus, chef för Norwegians verksamhet i Argentina.

NAA fick drifttillstånd i januari 2018 och startade flygningar i oktober samma år. NAA har en flotta på tre Beoing 737–800 med 20 flygningar per dag, fördelat på åtta linjer mellan Buenos Aires Aeroparque flyglats och Bariloche, Córdoba, Iguazú, Jujuy, Mendoza, Neuquén, Salta och Ushuaia. Totalt har NAA transporterat 973 000 passagerare.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nytt drag av RK Travel Group

Från och med nu har resegrossisten RK Travel Group infört ett nytt grepp som pressar både den egna organisationen och konkurrenterna – men gynnar kunderna.

Skansen slog rekord 2019

AI tar över i Växjö

Resebranschen får nyord

Glöm flygskammen, nu har resebranschen fått nya roliga ord enligt dem som ställt samman 2019 års nyord!

Stena Lina storsatsar

Anmälan till Busstorget har öppnat!

Nyhetsbrev

Bussbolag i känslosam julkampanj

Arkiv

Flygresenärernas favoritdestinationer

Vart hän vill de som flyger med SAS egentligen? Ja, nu har den saken blivit utredd och det visar sig att svenskar, norrmän och danskar har helt olika preferenser!

Hårdrock på Furuvik

Hårdrocken tågar in på Furuvik i sommar när den legendariske Kiss-gitarristen Ace Frehley intar Stora Scen.

De uppträder på Grönan 2020

Nu har Gröna Lund fått klart med de första 12 artisterna för sommarsäsongen 2020 – en hel rad heta namn presenteras.

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Portugal vann igen

Tre miljoner till besöksnäringen

Schram till Norwegian

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.438