23948sdkhjf

Fossilfriare i Västerbotten

En branschjätte och en lokal bussaktör satsar på fosforfri kollektivtrafik i Västerbotten.

15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten ska ge 88 procents lägre växthusgasutsläpp enligt Transdev som ska köra trafiken. Samtidigt började Byberg & Nordin att köra fossilfritt i samma län med 23 fordon.

De 15 nya bussarna som Transdev kör introducerades i Bjurholm, Vännäs och Nordmaling. Det handlar om regionbusstrafiken på uppdrag av Länstrafiken i Västerbotten och samtliga bussar körs på HVO som ger upp till 88 procent lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med vanlig diesel.

Förutom minskade växthusgasutsläpp erbjuder de nya bussarna bättre komfort för resenärerna med WiFi ombord. De 14 meter långa bussarna är tillverkade av nederländska VDL.

– Det är extra kul att få vara med och introducera en ny fossilfri bussflotta i området. Det bästa vi kan göra för miljön är att verka för att så många som möjligt väljer att resa kollektivt istället för med egen bil, genom att skapa en attraktiv och energieffektiv kollektivtrafik. De nya bussarna är ett led i det här arbetet. I Umeå har vi redan introducerat 35 elbussar. Vi tror att utvecklingen mot ett hållbart samhälle inte endast ska ske i storstäderna men också på landsbygden. Alla ska vara med på den här resan, säger Camilla Nordlund, affärschef i Västerbotten för Transdev Sverige AB.

Även Byberg & Nordin med huvudkontor i Västernorrländska Nordingrå har vunnit trafik i Västerbotten som också den ska köras på HVO. Bolaget har tagit över busstrafiken i Sävar och Holmsund som ska köras med 23 bussar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078