23948sdkhjf

Ska locka fler till tåget

Victoria Burgoyne är ny hållbarhetsansvarig på SJ.

Victoria Burgoyne nya roll blir att driva och utveckla SJ-koncernens hållbarhetsarbete. Tåg är redan i dag det mest klimatsmarta sättet att resa, men för SJ är det även viktigt att hållbarhet genomsyrar hela verksamheten, allt från inköp av nya fordon till utbudet i bistron.

Victoria Burgoyne har stor erfarenhet av hållbarhetsarbete och har de senaste nio åren arbetat som strategisk hållbarhetsspecialist på SJ. Hon är civilingenjör inom kemiteknik med inriktning mot miljöledning. Som ny hållbarhetsansvarig framhåller hon att det är viktigt att hållbarhet är i fokus i hela företaget.

Det absolut viktigaste vi kan göra för klimatet på SJ är att få fler att välja tåget framför andra mer miljöbelastande transportslag. Här handlar det både om att skapa en så attraktiv produkt som möjligt och att arbeta med att förbättra punktligheten. Det går åt rätt håll och under 2019 förbättrades punktligheten rejält, säger Victoria Burgoyne.

Hållbart företagande innebär att ta ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvar. SJ har arbetat med hållbarhetsfrågor i många år och ligger långt fram i hållbarhetsarbetet. I 25 år har till exempel SJ levererat Bra Miljöval-märkta resor

Många söker en lösning på hur vi ska ställa om transportsystemen för en mer hållbar framtid, men vi är redan där. Tåg är så dramatiskt mycket mer energieffektiva än något annat alternativ. En enda flygresa mellan Stockholm och Göteborg släpper ut lika mycket koldioxid som 40 000 tågresor på samma sträcka, säger Victoria Burgoyne.

På SJ är det viktigt att fokus på hållbarhet finns i hela verksamheten. Ett led i SJs hållbarhetsarbete är samarbeten av olika slag, exempelvis med Friends och Min Stora Dag. SJs medarbetare kan genom vårt interna initiativ, SJ Volontär, ägna ett antal timmar per år åt ideellt arbete på arbetstid. Ett av de viktigaste områdena just nu är investeringarna i nya tåg på sammanlagt 12 miljarder, som ska genomföras närmaste åren.

Hållbarhetsaspekten är viktig i hela processen när vi köper nya tåg, i allt från leverantörsbedömningar till energieffektivitet, säger Victoria Burgoyne.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078