23948sdkhjf

Bussbolagsdöd på Gotland

Bergkvarabuss vann kollektivtrafiken i hela Region Gotland – en katastrof för öns alla lokala bussbolag rapporterar fPlus.

Fram tills nu har den gotländska kollektivtrafiken körts i samverkansbolaget Gotlandsbuss regi. Utan upphandlad trafik finns ingen framtid, enligt alla de tio bussbolag som ingår i Gotlandsbuss. Samtliga lägger ner sina företag.

Att samverkansbolaget skulle lägga ned stod klart redan i december förra året då det rättsliga efterspelet kring upphandlingen avgjorts till Bergkvarabuss fördel. Nu visar det sig alltså alla bolag som ingår i Gotlandsbuss ger upp. De finner det omöjligt att leva på enbart beställningstrafik.

Upphandlingen har kritiserats hårt av Gotlandsbuss, bland annat för att orealistisika miljökrav ställdes: Krav som skulle innebära mångmiljonsatsningar på nya bussar samtidigt som kontraktet var ganska kort i tiden. Det som nu pågår är försäljningen av de tio bussbolagens alla bussar. Deras kontor och depåer avvecklas och de anställda har sagts upp. Bussförarna lär dock få jobb hos Bergkvarabuss som kommer att behöva anställa för att klara sitt nya åtagande på Gotland.

Läs mer om upphandlingen som överprövades HÄR!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078