23948sdkhjf

Hon blev Klassens hjälte!

Therese Danielsson i klass 5 på Slättenskolan i Jönköping vann NTF:s pris i tävlingen ”Min skolväg”.

För fjärde året i rad delar NTF ut 10 000 kronor till ”Klassens hjälte” i tävlingen ”Min skolväg”. Denna gång går priset till klass 5 på Slättenskolan i Jönköping. Den vinnande kartläggningen skickades in av Therese Danielsson med följande personliga reflektion:

”Man borde sätta upp en permanent "digital" hastighetsskylt utanför skolan. Det är så många bilar som kör för fort utanför min skola att det vore bra med fler poliskontroller”.

– Tävlingen min skolväg är en av de viktigaste återkommande aktiviteterna vi gör under året eftersom barnens väg till och från skolan berör så många. När trafikmiljön till och från skolan inte känns säker så skjutsar föräldrarna sina barn till skolan vilket gör att trafikmiljön runt skolan upplevs ännu osäkrare för de som går och cyklar. Det blir som en ond spiral, säger Marie Nordén generalsekreterare NTF.

Tävlingen vänder sig i första hand till barn mellan 10 – 12 år eftersom det är då man kan börja ta sig till och från skolan på egen hand även i mer komplicerade trafikmiljöer. Men kartläggningen kan vara minst lika viktig för barn ända ner i sjuårsåldern. Alla barn i Sverige som kartlägger sin skolväg är med och tävlar men vinsten går alltid till klassen. Kartläggningen genomförs med hjälp av mobiltelefon och GPS. Sträckor och passager markeras och bedöms utifrån trafiksäkerhetsnivå och den tävlande får ta del av en samlad bedömning av skolvägens säkerhet.

Vi är jätteglada att Therese har varit med i tävlingen min skolväg, och blivit klassens hjälte. Det känns lite extra speciellt eftersom detta är en nationell tävling. Tävlingen synliggör hur viktigt det är med trafikmiljön runt skolan, samt elevernas väg till skolan. Vi uppmanar att gå och cykla till skolan, vilket är bra för både elevernas hälsa och för miljön. Desto fler elever som går eller cyklar till skolan, desto lugnare trafikmiljö får vi runt skolan, säger Sofie Öjfelt rektor på Slättenskolan i Norrahammar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078