23948sdkhjf

Färgsprakande högtid stundar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Den judiska högtiden Purim är snart här – den firas med färgsprakande fester i både Tel Aviv och Jerusalem 9-10 mars.

Purim är en av de roligaste och gladaste högtiderna inom judisk tradition. Aftonen 9 mars går startskottet för årets firande och fortsätter till och med den 10 mars. När det är Purim ska man släppa fram sin inre glädje och det är till och med påbjudet att se till att berusa sig med lämplig mängd alkohol, framför allt vin eller öl men även annat som berusar är tillåtet.

Den här högtiden kan därför vara väl värd att hålla koll på för den gruppresearrangör som arrangerar resor till Israel. Nästa år infaller Purim litet tidigare än i år, redan om aftonen 25 februari för att avslutas ett dygn senare, fredag 26 februari 2021. Något att notera inför gruppresan till Israel.

Musikfestivaler med kända DJ:s, extravaganta kostymer och ravepartyn som fortsätter in på de sena småtimmarna är några exempel på vad man kan förvänta sig.

Den som vill uppleva medelhavets mest färgsprakande högtid med folkfest, karnevaler, musikfestivaler i öknen och en bubblande atmosfär ska alltså Israel i början av mars eller slutet av februari för att fira Purim. Det är en stor och omtyckt tradition som firas i nästintill alla byar och städer runt om i Israel och de största firandena äger rum i Tel Aviv och Jerusalem där det sprudlar av liv och glädje. 

Halloween är för många en välkänd och global högtid men i Israel är deras motsvarighet Purim. Alla är välkomna, oavsett ålder, till att klä ut sig i färgsprakande och lekfulla dräkter både till jobbet, privat, fest och karneval. Traditionen med kostymerna syftar till att leva ut sin lekfullhet, utmana sitt inre jag och samtidigt förhålla sig respektfullt till budorden.

Under Purim arrangeras det massvis av evenemang mellan den 9-10 mars, och i Tel Aviv går den stora festen av stapeln redan på fredagen den 6 mars. Det pågår även musikfestivaler och ravefester runt om i landet där flertalet välkända DJ:s spelar, och en av de mest kända technofestivalerna är Lunar Purim Festival. Flera av dessa håller dessutom till i öknen och spås vara utmanare för den välkända musikfestivalen Coachella i USA.

Den Israeliska sångerskan Netta, vinnare av Eurovision Song Contest 2018 med låten ”Toy” är känd för sina extravaganta utstyrslar. Under Purim kan de som råkar vara på plats under årets högtid se henne tillsammans med andra kända personer i deras fantasifulla kostymer på flera musikfestivaler och spektakulära fester runt om i Israel. Netta är i dagsläget aktuell med sin nya hitlåt ”Ricki Lake.” Vad som händer under Purim 2021 vet ännu ingen, men garanterat blir det häftig underhållning även då.

En annan årlig tradition är Tel Aviv Purim Zombie Walk, där tusentals människor utklädda till zombies samlas för att ta över stadens gator när solen gått ner. Det finns även en stor karneval vid namn Imagine Purim Desert Carnival som tar plats i Negevöknen mellan den 5-7 mars och inkluderar bland annat explosiva musikframträdanden, workshops och grymma fester utan dess like. 

Detta gör Purim till en av de viktigaste dagarna för nattklubbarna då israelerna både festar som allra mest under denna period. Denna sprudlande högtid är en chans att få uppleva Tel Avivs levande atmosfär på bästa tänkbara sätt. Staden erbjuder utöver alla festligheter den perfekta mixen av storstadspuls, brett matutbud och milslånga stränder.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

IRU skriver till Europeiska rådet om bussbranschens tuffa situation

Birka lägger ner för gott

Rederiet ger upp och kastar yxan i sjön efter 49 år.

Här blir det stora vägarbeten i sommar

Nobina tar hem Finlandskontrakt

Arbetsmiljöverket ifrågasatt

Rattfylla ökar mest i väst

Nyhetsbrev

Effektivare upphandlingsprocesser presenteras

Arkiv
Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Bussbolaget ser åter ljuset

Svag juni för bussarna

SLPs fastighet blir bussgarage

Stena line: Superfärjorna är på gång

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Chile beställer 555 svenska bussar

Bussföretagen sågar räddningsförslag

Nu fullföljs avvecklingen av Trelleborg-Sassnitz

Stena lines vd: "Ett mycket tråkigt besked".

Depån klar – spårvagnarna kommer senare

I dagarna invigdes den stora spårvagnsdepån i Lund – själva spårvagnarna levereras först om några veckor.

Trafikanalys: Kollektivresandet ökar

Citytunneln ökade inte pendlingen

Citytunneln i Malmö ökade inte pendlingen förutom i Hyllie - det visar ny forskning om mångmiljardsatsningen i Skåne.

Inga resor på Inlandsbanan i sommar

På grund av minskad efterfrågan ställs sommarens trafik in.

Lanseras i Göteborg

Nu finns det fler elsparkcyklar i Göteborg.

Upphandlingar för 100 miljarder stundar

Holländskt bolag tar över skånska gasmackar

De första stationerna övergår nu till holländsk flagg. Ytterligare 20 stationer är på gång att etableras, enligt köparna.

Mälartåg till Nyköping

Nöjesparkerna i akut kris

Elscootern ersätter kollektivtrafiken

SL återinför biljettkontroller

Tre väljer Transiro

Akut kris för Sommarland

MAN truck & bus får ny vd

Så många dog på majvägarna

Swedavia föreslås få 3,1 miljarder

Svensk kollektivtrafik kritiska mot FHMs nya råd

Tomt på Heathrow

DEBATT: Corona dödar hela vår bransch

Birkeland till Västtrafik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.187