23948sdkhjf

Färgsprakande högtid stundar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Den judiska högtiden Purim är snart här – den firas med färgsprakande fester i både Tel Aviv och Jerusalem 9-10 mars.

Purim är en av de roligaste och gladaste högtiderna inom judisk tradition. Aftonen 9 mars går startskottet för årets firande och fortsätter till och med den 10 mars. När det är Purim ska man släppa fram sin inre glädje och det är till och med påbjudet att se till att berusa sig med lämplig mängd alkohol, framför allt vin eller öl men även annat som berusar är tillåtet.

Den här högtiden kan därför vara väl värd att hålla koll på för den gruppresearrangör som arrangerar resor till Israel. Nästa år infaller Purim litet tidigare än i år, redan om aftonen 25 februari för att avslutas ett dygn senare, fredag 26 februari 2021. Något att notera inför gruppresan till Israel.

Musikfestivaler med kända DJ:s, extravaganta kostymer och ravepartyn som fortsätter in på de sena småtimmarna är några exempel på vad man kan förvänta sig.

Den som vill uppleva medelhavets mest färgsprakande högtid med folkfest, karnevaler, musikfestivaler i öknen och en bubblande atmosfär ska alltså Israel i början av mars eller slutet av februari för att fira Purim. Det är en stor och omtyckt tradition som firas i nästintill alla byar och städer runt om i Israel och de största firandena äger rum i Tel Aviv och Jerusalem där det sprudlar av liv och glädje. 

Halloween är för många en välkänd och global högtid men i Israel är deras motsvarighet Purim. Alla är välkomna, oavsett ålder, till att klä ut sig i färgsprakande och lekfulla dräkter både till jobbet, privat, fest och karneval. Traditionen med kostymerna syftar till att leva ut sin lekfullhet, utmana sitt inre jag och samtidigt förhålla sig respektfullt till budorden.

Under Purim arrangeras det massvis av evenemang mellan den 9-10 mars, och i Tel Aviv går den stora festen av stapeln redan på fredagen den 6 mars. Det pågår även musikfestivaler och ravefester runt om i landet där flertalet välkända DJ:s spelar, och en av de mest kända technofestivalerna är Lunar Purim Festival. Flera av dessa håller dessutom till i öknen och spås vara utmanare för den välkända musikfestivalen Coachella i USA.

Den Israeliska sångerskan Netta, vinnare av Eurovision Song Contest 2018 med låten ”Toy” är känd för sina extravaganta utstyrslar. Under Purim kan de som råkar vara på plats under årets högtid se henne tillsammans med andra kända personer i deras fantasifulla kostymer på flera musikfestivaler och spektakulära fester runt om i Israel. Netta är i dagsläget aktuell med sin nya hitlåt ”Ricki Lake.” Vad som händer under Purim 2021 vet ännu ingen, men garanterat blir det häftig underhållning även då.

En annan årlig tradition är Tel Aviv Purim Zombie Walk, där tusentals människor utklädda till zombies samlas för att ta över stadens gator när solen gått ner. Det finns även en stor karneval vid namn Imagine Purim Desert Carnival som tar plats i Negevöknen mellan den 5-7 mars och inkluderar bland annat explosiva musikframträdanden, workshops och grymma fester utan dess like. 

Detta gör Purim till en av de viktigaste dagarna för nattklubbarna då israelerna både festar som allra mest under denna period. Denna sprudlande högtid är en chans att få uppleva Tel Avivs levande atmosfär på bästa tänkbara sätt. Staden erbjuder utöver alla festligheter den perfekta mixen av storstadspuls, brett matutbud och milslånga stränder.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

”Kontantstöd till företagen!”

Sandrup tar över Svebio

Viking line fortsätter med enbart godsfrakt

Trafikuppehållet för persontransporter förlängs till 13 maj, medan gods fraktas som vanligt.

Kämpar i coronakrisen

Resemakar´n i Väst är en av många bussföretag som hamnat i djup kris – och det enda som uppmärksammats av Dagens Nyheter som besökt företaget i Vänersborg.

Bra stöd till danska buss- och taxibolag

Nyhetsbrev

Roslagsbanan kör vidare

Arkiv

Nytt hopp för biogas

Almedalsveckan ställs in

Det blir ingen Almedalsvecka i år, på grund av coronaviruset.

”Regeringsstödet måste nå bussföretagen”

2

Ministern läxade upp RKM:erna

SRF: ”Rädda jobben med statsfinansierad fond!”

Färre Tåg i Bergslagen

Välkomnar korttidspermitteringar

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan

Nu är det svenskt i toppen av Tunga Bussligan 2020 - det visar Bil Swedens senaste statistik.

Svag mars för bussarna

Flexiblare skatteåterbetalning, tack!

Flexiblare återbetalning av skatt för avställda fordon krävs i coronakrisens spår – det anser Transportföretagen.

Kollektivtrafikens kontrollanter får mer jobb

Resandet med kollektivtrafiken minskar i hela Sverige – men biljettkontrollanterna har fått mer att göra, nu får de både förstärkning, ny skyddsutrustning och nya arbetsuppgifter.

Rekord i varsel

Nytt hopp för bussföretagen

Finansutskottet föreslår nya regler som bland annat innebär att bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik också kan få stöd – och de nya reglerna kan införas rekordsnabbt.

Konkurserna skenar

Allt fler busskonkurser

Långsiktig satsning på kompetensförsörjning

SKR stöder bussföretagen

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Varslar hela personalen

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Transportföretagen: ”Krispaketet saknar kontantstöd”

Skånetrafiken sänkt av coronakrisen

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156