23948sdkhjf

Han ska samla besöksnäringen

Svensk Turism får uppdraget av Tillväxtverket att bygga en samverkansarena för besöksnäringen – STUA:s vd Ola Lindgren Nilsson ska leda arbetet.

Syftet med det projekt som Svensk Tursism fått är att bidra till näringens långsiktiga utveckling och målet är att ha samverkansarenan på plats redan i november 2020. Samverkansarenan ska företräda besöksnäringens intressen, inklusive dess små och medelstora företag, formulera näringens behov och ha en drivande roll i näringens utveckling.

– Svensk Turism vill långsiktigt samla besöksnäringens alla parter. En samverkansarena med stöd av Tillväxtverket kommer rusta oss väl för framtiden, säger Susanne Andersson Pripp, ordförande i Svensk Turism.

Det finns ett stort behov av att utveckla starkare samarbeten mellan besöksnäringens stora och små företag, vilket man inte minst kan se nu i tider av coronavirus och den oerhörda effekt det får för hela besöksnäringen. Samverkansarenan ska fungera som samlingspunkt för besöksnäringen och andra aktörer för att bidra till hållbar utveckling av turism och besöksnäring i hela Sverige. Tillväxtverket kommer aktivt stötta besöksnäringens etablering av en gemensam arena som kommer att ägas och drivas av besöksnäringens företag.

– För att skapa en internationellt hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring behövs ökad samverkan och fokus på de behov som finns i framtiden. Det handlar bland annat om att stärka näringen som helhet och samspelet mellan det offentliga och företagen, säger Tim Brooks, avdelningschef Företag på Tillväxtverket.

Svensk Turism startar nu, i samarbete med Tillväxtverket, arbetet med den nya arenan och har tillsatt Ola Lindgren Nilsson som projektledare. Han är styrelseledamot i Svensk Turism och idag vd för Sörmlands Turismutveckling, STUA. Uppdraget som projektledare blir Ola Lindgren Nilssons huvuduppgift fram till november med placering hos Svensk Turism i Stockholm.

– Ett spännande och utmanande uppdrag, som jag ödmjukt ser fram emot att få arbeta med. Den kommande arenan behöver en stark förankring bland besöksnäringens aktörer som företräder resa, bo, äta och göra, säger Ola Lindgren Nilsson.

I slutet av november 2019 meddelade regeringen att man avser att finansiera en samverkansarena som ska ägas och drivas av besöksnäringens aktörer och Tillväxtverket fick uppdraget att i en uppstartsfas stödja näringen i det arbetet. 

Alla är dock inte helt övertygade om att Svensk Turism är bäst skickade att driva ett projekt av den här typen, läs svidande kritik HÄR!

FAKTA/Svensk Turism AB 

Ett aktiebolag som ägs av 170 företag och organisationer som i sin tur

representerar tiotusentals företag i hela besöksnäringen inom områdena resa, bo, äta och göra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063