23948sdkhjf

Grell: ”Betala inte tillbaka!”

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Researrangörer och resebyråer är nu Svarte-Petter i coronakrisen – Göran Grell, RK Travel Group ger tuffa råd som branschens alla aktörer måste följa för att överleva.

I det senaste kundbrevet från resegrossisten RK Travel Group i Göteborg går vd: Göran Grell ut med handfasta råd för alla researrangörer som vill överleva coronakrisen. Ett av de centrala råden är att inte betala tillbaka kunderna för de inställda resorna – inga resor kan genomföras nu vilket innebär att 100 procent av alla bokade resor inte kommer att bli av. I alla fall inte inom de närmaste månaderna.

Så skriver Göran Grell i sitt utskick till sina kunder:

Betala INTE ut några kontanta medel till resenärer som kräver återbetalning.”

I stället ska branschens företag förklara för kunderna att de inte har någon möjlighet att göra det, vidare förklara att SRF:s rekommendationer är att inte betala tillbaka. I stället kan en researrangör meddela kunderna att resan flyttas fram i avvaktan på utvecklingen av coronakrisen, eller så kan en liknande resa erbjudas senare, eller en helt annan resa. Att erbjuda presentkort för framtida utnyttjande kan också vara en modell.

Göran Grell hänvisar till vad som sker på annat håll:

”Eftersom flygbolag, hotell och andra turisttjänster över hela Europa till stor del har slutat att erbjuda återbetalning i cash, så går inte det. Det är "katten-på-råttan-effekten" där arrangörer och resebyråer sitter med Svarte Petter. Den som betalar ut hamnar i ett likviditetsmässigt inferno - ingen klarar det.”

Du ger rådet att bussresearrangörerna inte ska betala tillbaka för inställda resor som Paketreselagen föreskriver att de ska göra – hur vill du kommentera det?

– Det är helt enkelt så att det inte finns någon som klarar av att betala tillbaka i det läge som nu har uppstått. Vi och alla andra i resebranschen från minsta arrangör till största, från minsta resebyrå till största måste göra på detta sätt annars försvinner en hel näring, säger Göran Grell, vd för RK Travel Group.

Paketreselagen gäller i hela EU – finns det någon som gör undantag?

– Ja i torsdags (2 april) fattade tyska myndigheter ett beslut som innebär att Paketreselagen inte gäller längre, säger Göran Grell. Han fortsätter:

– Det skulle i så fall innebära att tyska researrangörer inte skulle behöva betala tillbaka beloppen – sedan vad det innebär i praktiken vet jag inte riktigt.

Kan Sverige tänkas fatta något liknande beslut som i Tyskland?

– SRF förhandlar just nu med näringsdepartementet och regeringen, så förhoppningsvis lyckas vi få till ett liknande beslut även här. Det finns ingen som klarar att betala tillbaka nu när alla resor är stoppade.

Finns det några som har betalat tillbaka under den här tiden?

– Jag vet att de stora charterarrangörerna samt Rolfs Flyg & Buss fram till nu har betalat tillbaka, säger Göran Grell. Utöver det finns det enstaka mindre arrangörer som betalat tillbaka. Men situationen förvärras snabbt, det är ett svart hål helt enkelt. Ingen klarar av att betala tillbaka.

På lite längre sikt – ser du något hopp?

– När vi väl är igenom det här så är jag övertygad om att folk kommer att vilja resa igen, säger Göran Grell.

– Kanske på ett annorlunda sätt men resa, det kommer folk alltid att vilja göra.

Och vem vet – efter coronakrisen kanske hungern på att äntligen få resa igen är ordentligt stor. Det kan bli en riktigt bra chans för de researrangörer som överlevt fram till dess, trots de tuffa besluten som fattats för att minska smittspridningen av coronaviruset och samtidigt slagit sönder såväl resebranschen som besöksnäringen. Göran Grell är övertygad om det:

– Dagens beslut är kanske inte så förvånande, men självklart ett hårt slag mot resebranschen i Sverige. Men som tidigare gäller att kämpa på, hålla ut och inte fastna i nuet. Resandet kommer att sätta fart och hjulen börja snurra igen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jönsson till Naturturismföretagen

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Sveriges Bussföretag fick ny styrelse

”Stödet duger inte”

Omställningsstödet är inte tillräckligt omfattande - behöver förlängas och breddas enligt Taxiförbundet.

Drar ifrån i Bussförar-SM

308 bussförare har anmält sig till Bussförar-SM 2020, betydligt fler än förra året vid den här tiden – ledande bussbolaget gasar på bra i täten.

Väg till resa utan bil

Nyhetsbrev

Tysk resemarknad blir digital

Arkiv

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Möte om resekrisen samlade många

Webbinariet om krisen i rese- och besöksnäringen 25 maj samlade 250 deltagare – frågan som sökte ett svar var hur branschen ska räddas från total undergång.

Vann IT-upphandling till VL

Vätgastågen är här

Efter omfattande tester ersätter vätgaståg dieseldrivna lok i Tyskland. "Vätgashistoria har skrivits".

Stor bussorder till Bryssel

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Gävle – Sundsvall på under en timme

Trafikverket har utrett i vilken ordning järnvägen mellan Gävle och Kramfors bör byggas ut.

Rederi varslar 450 ombordanställda

Ny ledare i Bussförar-SM

18 maj noterades 267 anmälda till Bussförar-SM 2020 vilket är klart fler än samma tid förra året - och nu har det blivit skifte på toppen.

Taxikonkurserna fortsätter

Miljardsatsning på väg och järnväg

Rolfs betalar tillbaka

Hon tar över Transdev Sverige

Inlandsbanan fjärrbevakar tågen

Öppnar på glänt

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Upphandling avbryts

Ny vd på Nya Gotlandsflyget

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Många nya taxikonkurser

Fel om Connect Bus

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Bra - men mer kan behövs

Nästan flygfritt under april

SRF: ”Dubbelsmäll för resebranschen”

Stor branschmässa inställd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.097