23948sdkhjf

"Kalla in turistbussarna"

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Säkerställ att busstrafiken fungerar även om fler blir sjuka, tag hjälp av turistbussföretagen – det kräver den socialdemokratiske oppositionspolitikern Jens Sjöström i region Stockholm.

Kollektivtrafiken är samhällsviktig och måste upprätthållas så långt det går även i krissituationer. Människor med samhällsviktiga funktioner och de som inte kan jobba hemma måste kunna ta sig till jobbet. Samtidigt får inte trängsel i kollektivtrafiken riskera leda till ökad smittspridning. Det tar Socialdemokraterna i region Stockholm upp med Jens Sjöstörm i spetsen i egenskap av oppostionsregionråd med ansvar för trafikfrågor. 

Trängseln på SL-trafiken som uppstod i mitten av mars till följd av en hastig neddragning av busstrafiken var oacceptabel. Nu har SL i stort återgått till full kapacitet i rusningstid med ett mål om att återgå helt till tidtabellen också övriga tider på dygnet. Samtidigt finns utmaningar med sjukfrånvaro hos personalen. Fler problem kan tillkomma då det finns signaler om att reservdelsbrist och problem med underhållet kan leda till bussbrist.

Samtidigt befinner sig turistbussbranschen i kris då i princip alla beställningsresor är avbokade. En del av dessa företag har kört ersättningsbussar åt SL-trafiken vid tunnelbanenedstängningar och andra akuta situationer tidigare och skulle kunna hjälpa till att stärka upp SL-trafiken.

– Vi ser att det finns ett behov av såväl chaufförer till SL-trafiken som i det längre perspektivet troligen även bussar. Här har vi en bra möjlighet att stärka SL-trafiken inför en mer långvarig kris och samtidigt underlätta för en bransch som har det tufft just nu, säger Jens Sjöström, socialdemokratiskt oppositionsråd med ansvar för trafikfrågor. Han fortsätter:

– Det här är en stor krissituation. Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt och bidra med konstruktiva idéer, oavsett majoritet eller opposition. Det är bara tillsammans vi kommer att klara detta. Jag och Socialdemokraterna i Region Stockholm tror och hoppas att det finns brett stöd för dessa åtgärder och de kan bli verklighet inom kort.

– Exempelvis finns möjligheten för de befintliga entreprenörerna att teckna underleverantörsavtal och jag hoppas att de tar chansen så att vi står bättre rustade tillsammans. Sen behöver regionen självklart ta ett helhetsansvar för att detta samordnas och att de extra resurserna sätts in där de behövs som bäst.

– Jag vill också rikta ett varmt tack till all personal inom kollektivtrafiken som ser till att den rullar på. Sjukvårdens personal uppmärksammas rättmätigt för sina fantastiska insatser i frontlinjen i kampen mot Coronavirusets effekter. Men sjukvårdens personal behöver vårt stöd, och de och många andra behöver kunna ta sig till och från samhällsviktiga uppgifter på ett säkert sätt. Därför är kollektivtrafiken så viktig nu, och därför förtjänar även kollektivtrafikens personal att uppmärksammas för sina insatser i denna svåra tid, säger Jens Sjöström.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Från Bergkvara till Flexbuss

Bussbolag i konkurs

Hertz Sverige varslar

1

Okrossbar busskur lanseras

Bilden ovan är ingen ovanlig syn vid Sveriges många busskurar – men nu lanseras kuren som inte kan krossas.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Jönsson till Naturturismföretagen

Nyhetsbrev

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Arkiv

Sveriges Bussföretag fick ny styrelse

”Stödet duger inte”

Omställningsstödet är inte tillräckligt omfattande - behöver förlängas och breddas enligt Taxiförbundet.

Drar ifrån i Bussförar-SM

308 bussförare har anmält sig till Bussförar-SM 2020, betydligt fler än förra året vid den här tiden – ledande bussbolaget gasar på bra i täten.

Väg till resa utan bil

Tysk resemarknad blir digital

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Möte om resekrisen samlade många

Webbinariet om krisen i rese- och besöksnäringen 25 maj samlade 250 deltagare – frågan som sökte ett svar var hur branschen ska räddas från total undergång.

Vann IT-upphandling till VL

Vätgastågen är här

Efter omfattande tester ersätter vätgaståg dieseldrivna lok i Tyskland. "Vätgashistoria har skrivits".

Stor bussorder till Bryssel

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Gävle – Sundsvall på under en timme

Trafikverket har utrett i vilken ordning järnvägen mellan Gävle och Kramfors bör byggas ut.

Rederi varslar 450 ombordanställda

Ny ledare i Bussförar-SM

18 maj noterades 267 anmälda till Bussförar-SM 2020 vilket är klart fler än samma tid förra året - och nu har det blivit skifte på toppen.

Taxikonkurserna fortsätter

Rolfs betalar tillbaka

Öppnar på glänt

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Upphandling avbryts

Ny vd på Nya Gotlandsflyget

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Många nya taxikonkurser

Fel om Connect Bus

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Bra - men mer kan behövs

Nästan flygfritt under april

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11