23948sdkhjf

Regeringen satsar på biogas

Det blir mer stödmiljoner till biogasen i Sverige om regeringen får igenom sin vårbudget – men flytande biodrivmedel nämns inte.

Regeringens målsättning är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och vara ledande i det globala arbetet. Takten i klimatarbetet behöver därför öka. Så skriver regeringen i ett pressmeddelande under påskhelgen.

En konkurrenskraftig biogasproduktion är en viktig del i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Det kan också bidra till en ökad självförsörjning av drivmedel. För att svenska biogasproducenter ska kunna konkurrera och fortsatt producera högkvalitativ biogas vill regeringen stötta och uppmuntra omställningen. Regeringen avvaktar samtidigt remissvaren på utredningen ”Mer biogas! För ett hållbart Sverige” (SOU 2019:63) och kommer att återkomma om framtida styrmedel för biogas.

Större delen av det material som används för att framställa biogas kommer från lantbruket och livsmedelskedjan, till exempel gödsel, rester från mejerier, livsmedelsförädling och slakterier. Lantbruket och livsmedelskedjan har en central roll i omställningen till en cirkulär och biobaserad ekonomi i Sverige. För att nå dit krävs både långsiktigt stabila spelregler och ökad konkurrenskraft.

För att stärka konkurrensen och påskynda omställningen till förnybara energikällor förlänger nu regeringen stödet för produktion av biogas. Stödet ges för den gas som uppgraderas till fordonsgas (biodrivmedel). Regeringen tillför nu 120 miljoner kronor i vårändringsbudgeten 2020.

En annan viktig fråga för branschen är vad som ska hända med de flytande fossilfria drivmedlen som exempelvis HVO - en ansökan om förlängd skattebefrielse har lämnats in till EU-kommissionen för ytterligare ett år, samtidigt söktes dispans för biogasen om hela tio år. Läs mer HÄR!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078