23948sdkhjf

SRF: ”Dåligt, regeringen!”

Regeringens senfärdighet hotar tusentals arbetstillfällen och återbetalningarna till över en miljon resenärer - detta enligt SRF:s Didrik von Seth.

För mer än tre veckor sedan lämnade resebranschföreningen SRF in ett konkret förslag till regeringen på en stödfond som skall hantera återbetalningarna till resenärerna för inställda resor. Fonden finansierar sig själv via framtida avgifter och belastar därmed inte skattebetalarna.

– Om inte regeringen kommer med besked snart kommer tusentals arbetstillfällen att försvinna samtidigt som konsumenterna riskerar att bli av med sina pengar, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Coronautbrottet och UD:s avrådan från samtliga resor gör att resebranschen står helt stilla. En hel industri som normalt omsätter miljarder har i dag noll omsättning. Samtidigt väntar hundratusentals resenärer på återbetalning av inställda resor medan flygbolagen vägrar betala tillbaka. En ohållbar situation för en hel bransch.

– Konsumenterna har rätt att få igen sina pengar. Nu kläms resebyråer och researrangörer mellan två sköldar. De är skyldiga att betala tillbaka till konsumenterna, men får själva ingen återbetalning från flygbolagen. Då förlorar konsumenterna sina pengar och reseföretagen riskerar konkurs, säger Didrik von Seth.

För att lösa situationen har SRF föreslagit för regeringen att den omgående inrättar en fond på sex miljarder kronor. Det motsvarar det förväntade belopp flygbolagen kommer vara skyldiga om dagens situation består resten av året. Resenärer som har rätt till återbetalning ska kunna få pengar ur fonden. Fonden självfinansieras genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på 5 kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa. En liknande lösning finns redan i Danmark.

– Vi vet inte om det finns ett politiskt motstånd mot den här lösningen, eller varför regeringen dröjer med att ge besked. Får vi ingen lösning kommer vanligt folk att förlora stora summor och flera tusen anställda riskerar sina jobb, säger Didrik von Seth.

SRF:s förslag till regeringen publicerade rt-forum 13 mars - läs dem här!

- SRF föreslår att regeringen omgående inrättar en fond på sex miljarder kronor, som administreras av Kammarkollegiet.
- Fondens 6 miljarder kronor återbetalas på 20 år. Det sker genom en avgift på 5 kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person.
- För att underlätta hanteringen och minimera Kammarkollegiets arbete föreslår SRF att man tillfälligt återinrättar myndigheten Resegarantinämnden, som bedömer resenärernas återbetalningskrav.
- Resegarantinämnden bör besättas av representanter från resebranschen, konsumenter och Kammarkollegiet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094