23948sdkhjf

KLT vägrar stänga framdörrarna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nästan alla trafikhuvudmän har gjort det – men ledningen för Kalmar Länstrafik, KLT vägrar stänga bussarnas framdörrar rapporterar Barometern.

För att minska smittorisken har de flesta trafikoperatörer och trafikhuvudmän i Sverige beslutat stänga bussarnas framdörrar och låta passagerarna gå in baktill i stället. Därmed kan de inte blippa sina biljetter vilket tydligen irriterar Kalmar Länstrafik, KLT.

SL i region Stockholm var först ut, därefter följde de flesta mer eller mindre motsträvigt efter, Skånetrafiken gjorde det först efter påpekande av Arbetsmiljöverket. Länstrafiken i Kronoberg stängde framdörrarna tidigt liksom Blekingetrafiken. Men KLT vägrar.

Det är Bergkvarabuss, Flexbuss, Nilsbuss och Connect Bus som kör busstrafiken åt KLT och skyddsombuden på de företagen har alla lämnat in en begäran om skyndsamma åtgärder till Arbetsmiljöverket. Enligt skyddsombuden är även de nu nämnda bussföretagen och KLT i princip överens om att passagerarna ska gå på via bussens framdörr och blippa sina biljetter precis som vanligt. Något som skyddsombuden anser är vansinne, särskilt då många bussförare passerat 70 år som anses vara den allvarligaste riskfaktorn.

Att risken är påtaglig fick ett tragiskt bevis inom SL-trafiken där en 72-årig förare dog av covid-19 efter att ha hoppat in och kört buss tillfälligt trots att han egentligen var pensionär. Nu vill skyddsombuden inom KLT:s busstrafik att alla förare som fyllt 70 år slutar att köra buss om inte framdörren stängs.

KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren uppger till Barometern att han har förståelse för bussförarnas oro men säger också att frågan inte är så enkel som den framställs av skyddsombuden. Enligt honom är det säkrare med ett bra flöde genom bussen där passagerarna inte krockar med varandra vilket blir fallet om alla ska gå på och av genom bakdörrarna.

Till det kommer att en fjärdedel av KLT:s bussar kör regiontrafik och har bara en dörr för resenärerna, enligt Christer Holmgren. Om Arbetsmiljöverket kräver stängd framdörr skulle de bussarna få tas ur trafik vilket vore olyckligt.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Göran Grell: Nu gäller det att ställa om!

Buss- och gruppresebranschen har befunnit sig i djup kris sedan coronapandemin slog till med kraft i början av mars. Hela rese- och transportbranschen har därefter i princip stått stilla.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Storleverans av bussar till Brasilien

Godkänd för trafik

Nyhetsbrev

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

Arkiv

Nya Hässleholmsdepån invigd

Fler museer öppnar igen

Nya lokaler för Skånetrafiken

Öresundsregionens nya hamnterminal skjuts upp

Situation för terminalen är alltför osäker i och med viruset.

Europapengar till Transportföretagen

Plus

Siktar mot framtiden

Marcus Risberg och rederiet Tallink Silja har mött ett år som inte är något annat likt. Men bortom krisen och stängda gränser skymtar nya möjligheter – som både destinationer och bussresearrangörer kan ha stor nytta av.

Ny vd i Hybricon

Tunnelbaneupphandling blir inte av

Ny regel ska lindra krisen för transportsektorn

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan!

Återigen blir det ommöblering i toppen av Tunga Bussligan 2020 och en gammal bekant kliver in med buller och bång - det framgår av Bil Swedens färska statistik.

Scania räknar med att tvingas avskeda många

I och med den minskade efterfrågan har företaget upp till 5 000 för många anställda globalt, varav 1 000 i Sverige.

Hon ska styra Sturup

Bra maj för bussarna

Mångmiljonstöd till expressbussarna - i Norge

Från Bergkvara till Flexbuss

Bussbolag i konkurs

Hertz Sverige varslar

Jönsson till Naturturismföretagen

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Vann IT-upphandling till VL

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Rederi varslar 450 ombordanställda

Taxikonkurserna fortsätter

Rolfs betalar tillbaka

Öppnar på glänt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11