23948sdkhjf

SAS varslar 5 000

Flygbolaget SAS varslar närmare hälften av sin personal 28 april - totalt riskerar 5 000 anställda att förlora jobbet, de flesta av dem i Sverige.

Coronakrisen har nu nått så längt att det delstatliga bolaget SAS inte klarar sig längre, enligt vd:n Rickard Gustavssons uttalnden i media. Därför tas storsläggan till och närmare hälften av alla anställda i bolaget varslas nu om uppsägning, 28 april.

Av de 5 000 anställda som varslas finns 1 900 i Sverige, 1 700 i Danmark och 1 300 i Norge. 

Vändningen har varit total för den delstatliga flygjätten som visserligen länge haft ekonomiska problem men alltid kunnat räkna med ägarnas tillskott för att klara situationen. Och så sent som i mitten av februari planerade SAS för att starta ett eget lågprisbolag för att ta upp konkurrensen med bland annat Norwegian och andra aktörer inom det segmentet. Ett segment som just nu dör sotdöden i coronakrisen.

Enligt SAS:s ledning kommer situationen för flyget inte att återgå till det normala på länge, kanske aldrig. Hur som helst finns ingen möjlighet för SAS att stå kvar på marken med alla anställda längre.

SAS största ägare är svenska staten med 14,82 procent följt av danska staten med 14,24 procent följt av Knut och Allice Wallenberg-stiftelsen som i dag är den tredje största ägaren med 6,5 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063