23948sdkhjf

Hot om varsel fick facket att backa

SEKO och ST gjorde helomvändning – det blir korttidspermitteringar istället för varsel på Pågatågen.

Efter hot om varsel från arbetsgivaren och påtryckningar från sina centrala förbund kom de lokala fackförbunden, SEKO och ST, 28 april sent om eftermiddagen tillbaka till förhandlingsbordet de lämnat och slutförde förhandlingar om korttidspermitteringar på Pågåtågen.

Igår eftermiddag undertecknade de lokala fackförbunden (SEKO, ST och TJ) på Pågatågen, en överenskommelse kring korttidsarbete för tillsvidareanställda på Pågatågen. TJ var redan i måndags redo att teckna överenskommelsen men då SEKO och ST förde in krav på förlängd nattvila och ändrad schemaläggning, avbröts förhandlingarna.

Efter att de centrala fackförbunden påtalat att sådana krav inte hörde hemma i en förhandling om korttidsarbete, återkom de lokala klubbarna för SEKO och ST igår och överenskommelsen undertecknades.

– Jag är förstås oerhört glad över att vi slipper att varsla, något som vi hade planerat att göra redan vid lunch igår. Det hade inneburit stora inkomstbortfall för våra medarbetare och stora utmaningar att starta trafiken när det blir dags igen, säger Mattias Wrangtorp, Arrivas affärsområdeschef för Pågatågen.

Bakgrunden till permitteringarna är att den neddragning av trafiken som sker från 1 maj och som kommunicerades från Skånetrafiken under gårdagen.

Korttidspermitteringarna berör cirka 120 anställda, vilka kommer att få gå ner i arbetstid. I första hand kommer de som befinner sig i riskgrupper för covid-19 att permitteras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063