23948sdkhjf

Öppnar på glänt

Nordiska museet på Djurgården i Stockholm kommer att göra en försiktig öppning 1 juni.

Nordiska museet öppnar med varsamhet för publik till sommaren. 1 juni gläntar museet på dörren till den stora byggnaden för ett begränsat antal besökare per dag. I Stora hallen visas Arktis – medan isen smälter som är nominerad till Årets utställning. Utställningen skildrar livet med isen som granne och är gestaltad som ett gigantiskt isberg.

– Vi ser fram emot att välkomna våra besökare till en stor upplevelse under trygga former. Nordiska museet har generösa ytor, imponerande rymd och utställningar i fyra våningsplan. Vi hjälper våra besökare att hålla två meters avstånd och ge varandra utrymme att i lugn och ro utforska museet, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

Det blir dock inte full fart och gruppresearrangörer bör se till att boka in ett besök i god til. Det handlar nämligen om en stegvis öppning av mueseet för ett begränsat antal besökare per dag.

I Stora hallen visas Arktis – medan isen smälter, som är nominerad till Årets utställning av Forum för Utställare. Utställningen skildrar livet med isen som granne och ger ett historiskt perspektiv på människans hanterande av kriser, utmaningar och möjligheter. Här finns också ett familjespår där barn och vuxna tillsammans får samla kunskap om livet i Arktis. Samtliga utställningar är öppna för besök med audioguide samt även museibutik och restaurang.

I ett andra steg, lagom till hemestertider, öppnar två stora nyheter: Nordiskas bakgård med Café Lusknäppen blir ett grönt vardagsrum utomhus med lättare mat, rättigheter, fika och glass. En ny entré med konstnärlig utsmyckning leder besökaren vidare in i museet. I Tidsvalvet, Nordiska museets storsatsning på barnens historia, kan barn mellan 8 och 12 år utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. En interaktiv upplevelse, baserad på verkliga händelser under de senaste 150 åren. 

Nordiska museet har förberett för en museiupplevelse som följer riktlinjer och rekommendationer kring det nya coronaviruset. Museet har vidtagit försiktighetsåtgärder för att undvika risk för smittspridning och trängsel i lokaler och köer, både inomhus och utomhus. Till exempel undviker museet att ge guidade visningar och håller Lekstugan stängd eftersom den bygger på nära lek på små ytor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125