23948sdkhjf

Stor bussorder till Bryssel

Volvo Bussar får order på 128 hybridbussar till Bryssel – affären är i mångmiljonklassen.

Volvo Bussar har fått ännu en stor order på hybridbussar för trafik i Bryssel. Beställare av de 128 nya bussarna är STIB-MIVB, som svarar för kollektivtrafiken i den belgiska huvudstaden. Förutom bussarna omfattar ordern också service och underhåll av fordon och batterier. Parterna uppger inte orderns värde i pengar men rt-forums gissar att det handlar om minst 500 miljoner kronor.

Köpet av de 128 bussarna, som är av modellen Volvo 7900 Hybrid, sker inom ramen för ett avtal som Volvo Bussar och STIB-MIVB tecknade 2018. Sedan dess har Volvo levererat 110 hybridbussar för trafik i Bryssel. De nya bussarna ska levereras under 2021. Målet är att hela stadens fordonsflotta ska bestå av elektrifierade fordon senast 2035.

– Det är väldigt inspirerande att Bryssel och STIB-MIVB fortsätter sin utveckling av ett hållbart kollektivtrafiksystem, även i dessa svåra tider. Hållbarhet kommer att vara högprioriterat för städer också framöver. Vi är självklart stolta över att få vara med och driva denna utveckling. Våra hybridbussar är ett viktigt och mångsidigt verktyg som behövs för att skapa en hållbar och attraktiv stadstrafik för framtiden. Tack vare vårt mycket engagerade och kompetenta lokala servicenät säkerställer vi också en hög drifttid och tillgänglighet med en stark kundsupport, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

– Bussnätet i Bryssel utvecklas snabbt genom två kompletterande spår: energiöverföring och en stor ombyggnad av våra linjer för att ytterligare öka kollektivtrafikbjudandet med nästan 30% på några månader. Volvos hybridflotta är en viktig byggsten som gör det möjligt för STIB att utnyttja denna dubbla utmaning. Volvo har sedan 80- och 90-talet en utmärkt historik i Bryssel med sin B59-serie, vilket möjliggjorde en viktig utveckling av servicen vi erbjuder våra passagerare. Vi är glada att vidareutveckla vår servicekvalitet och minska vårt miljöavtryck betydligt genom den nya Volvo 7900 Hybrid-serien, säger Renaud de Saint Moulin, Senior Vice President, Transport Systems på STIB-MIVB.

Volvo 7900 Hybrid drivs helt elektriskt, tyst och utsläppsfritt från start och upp till 20 km/h. Vid högre hastigheter används en mindre dieselmotor. Bussens batterier laddas genom att energin vid inbromsning tas tillvara, och det krävs alltså ingen laddinfrastruktur. Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp är 30–40 procent lägre än motsvarande dieselbuss. Utsläppen av partiklar och kväveoxider är 50 procent lägre. Allt enligt tillverkarens uppgifter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11