23948sdkhjf

Swedavia föreslås få 3,1 miljarder

Genom tillskottet från staten säkras ett flygplatsnät i hela landet.

Regeringen föreslår ett kapitaltillskott till Swedavia på 3,1 miljarder, som anses nödvändigt för att investeringar och underhåll ska kunna genomföras. Detta för att långsiktigt säkerställa ett statligt flygplatsnät med god tillgänglighet i hela landet och som ger den flexibilitet som krävs för att hantera den osäkra situationen på flygmarknaden efter coronapandemin. 

– Vi välkomnar vår ägares stöd i ett mycket svårt läge. Samhället i stort och flygbranschen är mitt uppe i en kris som saknar motstycke. Swedavia har under våren vidtagit kraftfulla besparingsåtgärder för att möta trafiknedgången, men vår verksamhet är helt beroende av rörliga intäkter från våra kunder och sedan två månader tillbaka tappar vi runt en halv miljard varje månad. Kapitaltillskottet är därför mycket viktigt för att vi ska kunna upprätthålla vår infrastruktur och säkra svensk flygtillgänglighet, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

– När det gäller flygmarknadens utveckling på lite längre sikt är osäkerheterna stora och vi analyserar nu hur ett nytt normalläge på marknaden kan komma att se ut, fortsätter Jonas Abrahamsson.

Beslutet om ägartillskott kräver riksdagens och EU-kommissionens godkännande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078